SALGIN SÜRECİNDE İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ EĞİTİMİ DERSİNİ SEÇEN ÖĞRENCİLERİN TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMU HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

Bu çalışmada İnsan Hakları ve Demokrasi Eğitimi dersini seçen öğrencilerin Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu hakkındaki görüşleri incelenmiştir. Nitel araştırma yaklaşımının kullanıldığı bu çalışmada Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğrenim gören ortak seçmeli dersler arasında yer alan İnsan Hakları ve Demokrasi Eğitimi dersini seçen gönüllü öğrencilerle görüşme yapılmıştır. Öğrencilere Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu hakkında daha önceden bilgileri olup olmadığı, bu ders kapsamında bilgilerinin olup olmadığı, öğretmen olduklarında öğrencilerine bu kurumu tanıtıp tanıtmayacakları sorulmuştur. Uygulama düzeyinde, örnek olay yöntemi kullanılarak Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na bir başvuru yapmaları ve başvuru formu doldurmaları istenmiştir. Son olarak Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna başvurmayı düşünüp düşünmedikleri sorusu sorulmuştur. Elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak, elde edilen sonuçlar sunulmuştur. Çalışmada ulaşılan sonuçlardan bazıları şunlardır: Öğrencilerin üçte birinden biraz fazlası Kurum’dan haberdardır. Katılımcıların neredeyse tamamına yakını Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu hakkında bu ders kapsamında bilgi sahibi olmuştur. Öğrencilerin hemen hemen tamamı öğretmen olduğunda öğrencilerine Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunu anlatmaya olumlu görüş bildirmiştir. Öğrencilerin tamamı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na başvuru formunu doldurarak örnek olay yönteminin ilk basamaklarını uygulamıştır. Öğrenciler Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na başvuruda muhatap taraf olarak yarısından biraz fazlası özel kurum ve kuruluşları, yarısından biraz azı da kamu kurum ve kuruluşlarını göstermiştir. Başvuru formlarında en çok ihlal edilen hak tüketici haklarıdır. Ayrımcılık konusunda öğrencilerin en fazla üzerinde durdukları konu eğitim hakkıdır. Hak ihlalleri sonucunda öğrencilerin tamamına yakını uygulamaya son verilmesini istemektedir.

Human Rights And Democracy Education Course Students ' Views On The Turkish Human Rights And Equality Institution

In this study, Human Rights and Democracy of students who chose the Turkey Human Rights Education course and views on the Equality Authority were investigated. In this study, where qualitative research approach was used, volunteer students who chose the Human Rights and Democracy Education course, which is among the common elective courses of the Recep Tayyip Erdoğan University Faculty of Education, were interviewed. Students previously about whether Turkey Human Rights and Equality Authority, whether the information covered in this course, students were asked whether they would introduce teachers to introduce this institution they are. At the application level, using the case study method of making a reference to Turkey's Human Rights and Equality Institution and were asked to complete an application form. Finally they thought the question of Turkey to apply to the Human Rights and Equality Authority was asked. The obtained data were subjected to content analysis and the obtained results were presented. Some of the results reached in the study are as follows: Slightly more than one third of the students are aware of the Institution. Turkey was close to almost all of the participants of these courses have covered about Human Rights and the Equality Authority. Almost all students to teachers when students have positive opinions about Turkey told Human Rights and the Equality Authority. Turkey has implemented all students completing the first stage of the case study method Human Rights and Equality Authority application form. Students and slightly more than half of Turkey's Human Rights in the application side as interlocutor Institution Equality private institutions and organizations, showed a little less than half of the public institutions and organizations. The most violated right in application forms is consumer rights. The subject that students put the most emphasis on discrimination is the right to education. As a result of violations of rights, almost all of the students want the practice to be ended.

___

  • Akyüz, E. (2014). Çocuk Hukuku, Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Albayrak, H. (2020). Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumun Türk Kamu Yönetiminin Denetimindeki Yeri. Sayıştay Dergisi, Cilt: 31, Sayı: 119, 129-153.
  • Altuntaş, Ş. (2019). Türkiye’de İnsan Haklarının Gelişimi ve Kurumsal Yapılanması: Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karaman.
  • Arslan, Ç. & Kayançiçek, E. (2010). T.C. Anayasası, İstanbul: Hürriyet Yayıncılık.
  • Borich, G. D. (2017). Etkili Öğretim Yöntemleri, Çeviri Editörü: Bahaddin Acet içinde, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Büyüköztürk, Ş. ve diğ., (2016). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Çakmak, Z. Ve Akgün, İ.H. (2016). Vatandaşlık, Demokrasi ve İnsan Haklarının Gerekliliği. Farklı Yönleriyle Değerler Eğitimi, Editör: Refik Turan-Kadir Ulusoy içinde, (s. 227-242), Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Cengizhan, S. (2015). Öğretim Yöntemleri. Öğretim İlke ve Yöntemleri, Editör: Tuğba Yanpar Yelken içinde, (s. 253-286), Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Demirtaş, Z. (2019). Uluslararası Antlaşmalar Çerçevesinde Engellilerin Eğitim Hakkı, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Sayı: 2, 39-59.
  • Duman, E. (2017). Ayrımcılık Yasağı ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Raporu, Ankara: Ayrıntı Basımevi.
  • Gözler, K. (2015). Hukukun Temel Kavramları. Bursa: Ekin Yayınları.
  • Güneş, Ü. (2018). Türkiye’de İnsan Haklarının Korunmasına İlişkin Ulusal İnsan Hakları Kurumları: Kamu Denetçiliği Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 20, Sayı: 1, 165-186.
  • Hesapçıoğlu, M. (1998). Öğretim İlke ve Yöntemleri, İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.
  • Kara, Ö.T. (2014). Türk Dili ve Edebiyatı Dersinde Kullanılan Öğretim Yöntem ve Teknikleri. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretimi, Editörler: Mehmet Dursun Erdem-Ahmet Akkaya içinde, (s. 75-111), Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Karaman Kepenekci, Y. (2000). İnsan Hakları Eğitimi, Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Karaman Kepenekci, Y. (2014). İnsan Hakları ve Vatandaşlık, Ankara: Siyasal Yayıncılık.
  • Karasar, N. (2014). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım Yayıncılık.
  • Kaya, M. (2020). Türkiye’deki Suriyeli Mültecilere Yönelik Şiddet, TİHEK, 4 ve 5, 231-243.
  • Kösterelioğlu, İ. (2018). Öğretim Yöntemleri. Öğretim İlke ve Yöntemleri, Editör: Ali Arslan-Cevat Eker içinde, (s. 119-146), Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Merey, Z. (2020). İnsan Hakları ve Demokrasi Eğitimi, Ankara: PegemA Yayıncılık. Misyon ve Vizyon, 15 Nisan 2021 tarihinde Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu: https://www.tihek.gov.tr/misyon-vizyon/ adresinden alındı.
  • Savaş, B. (2014). Öğretim Yöntemleri. Öğretim İlke ve Yöntemleri, Editör: Mehmet Arslan içinde, (s. 153-171), Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Tan, Ş. (2006). Öğretimi Planlama ve Değerlendirme, Ankara: PegemA Yayınları.
  • Topsakal, C. (2012). Eğitim Fakültesi Öğretmen Adaylarının Öğrenci Haklarına İlişkin Bilgi Düzeyleri, Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, Cilt:12, Sayı: 2, 751-771.
  • Turan, R. (2019). İnsan Hakları ve Demokrasi Eğitimi, Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Tüketici Hakları, 15 Nisan 2021 tarihinde Niksar Belediyesi: http://www.niksar.gov.tr/tuketici-haklari adresinden alındı.
  • T.C. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı (2006). İnsan Hakları, Ankara: Matus Yayıncılık.
  • Yeni Öğretmen Yetiştirme Lisans Programları, 15 Nisan 2021 tarihinde YÖK: https://www.yok.gov.tr/kurumsal/idari-birimler/egitim-ogretim-dairesi/yeni-ogretmen-yetistirme-lisans-programlari adresinden alındı.
  • Yeşil, R. (2002). Okul ve Ailede İnsan Hakları ve Demokrasi Eğitimi, Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2011). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayınları.