Hadisler Bağlamında Yaşanabilir Bir Toplum İnşası

İslâm dininin en büyük hedeflerinden biri hiç şüphesiz insanların huzur ve saadet içerisinde yaşayabilecekleri bir toplum inşa etmektir. Bu amacı gerçekleştirmek üzere Cenab-ı Allah, Kur’ân-ı Kerim’i bir hayat kitabı ve Hz. Muhammed’i (sav) de rehber olarak göndermiştir. Resûl-i Ekrem, peygamberlik süresi olan yirmi üç yıl gibi kısa bir zaman diliminde insanlık tarihinin en büyük toplumsal değişimini gerçekleştirerek güçlü ve yaşanabilir bir toplum bina etmiştir. Onun uygulamış olduğu yöntem sayesinde asr-ı saadet olarak kabul edilen bir dönem İslâm tarihinde yaşamıştır. Bu çalışmada, Hz. Peygamber’in (sav) yaşanabilir bir toplum inşasında uygulamış olduğu yöntemler hadis kaynaklarında yer alan bilgiler çerçevesinde tetkik edilmiş; hadisler bağlamında yaşanabilir güçlü bir toplum inşasının evrensel genel prensipleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Building A Livable Society in The Context of Hadiths

One of the biggest goals of the religion of Islam is undoubtedly to build a society where people can live in peace and happiness. In order to realize this purpose, Almighty Allah sent the Qur'an as a book of life and Muhammad (pbuh) as a guide. The Messenger of God built a strong and livable society by realizing the greatest social change in the history of humanity in a short period of time such as twenty-three years, which is the time of his prophethood. Thanks to the method he applied, a period that was accepted as the age of happiness lived in the history of Islam. In this study, the methods applied by the Prophet (pbuh) in building a livable society were examined within the framework of the information in the hadith sources; in the context of hadiths, the universal general principles of building a livable and strong society have been tried to be revealed.

___

  • Ahmad b. Hanbal. al-Musnad. Volume 1 (6). Riyad: Beytü’l-Efkâri’d-Düveliyye, 1998.
  • Bukhârî, Muhammed b. İsmâîl. el-Câmiu’s-Sahîh. thk. Muhammed Züheyr b. Nâsıru'n-Nâsır. Beyrut: Dâru Tavki’n-Necât, 1422/2001.
  • Dârimî, Abû Muhammed Abdullah b. Abdirrrahmân. al-Sunan. Beyrut: Dâru İbn Hazm, 2002.
  • Abû Dâwûd, Süleyman b. el-Eş’aş es-Sicistânî. Sunanu Abî Dâwûd. thk. İzzet Ubeyd ad-De’âsî-Ali es-Seyyid. Beyrut: Dâru'l-Hadîs 1389/1970.
  • İbn Ebî Asım, Ebû Bekr İbnü’n-Nebil Ahmed b. Amr b. Dahhak. el-Âhâd ve"l-mesânî. thk. Dr. Bâsim Faysal Ahmed el-Cevâbire. Riyâd: Dâru’r-Râye1991.
  • Ibn Mâjah, Abû Abdillâh al-Qazvînî. al-Sunan. thk. Muhammed Fuâd Abdülbâkî. Kahire: Dâru İhyâi’t-Türâsi’l-Arabîyye, 1952.
  • Mâlik b. Enes. al-Muwatta. thk. Muhammed Fuâd Abdülbâkî. Kahire: Dâru İhyâi Kütübi’l-Arabî, ts.
  • Muslim, Abû al-Husayn Muslim b. Haccâc el-Quşayrî. al-Câmi’u’s-Sahîh. thk. M. Fuâd Abdulbâkî. İstanbul: Çağrı Yayınları, 1982.
  • Nasâî, Ahmed b. Shu'ayb. al-Sunan. İstanbul: Çağrı Yayınları, 1992.
  • Taberânî, Abû al-Kâsım Süleyman b. Ahmed b. Eyyûb el-Lahmî, al-Mu‘cemü’l-kebîr. thk. Hamdî Abdulmecîd es-Selefî. Kahire: Dâru İhyâi’t-Türâsi’l-Arabî, 2002.
  • Tirmidhî, Abû Isa Muhammed b. Isa b. Sûre. al-Câmiu’s-Sahîh. Beyrut: Daru’l-Fikr, 1408/1988.