Güneydoğu Anadolu Bölgesi pamuk alanlarında yeni bir zararlı Pharaonus varicoloreus Burm. (Coleoptera, Scarabaeidae, Rutelinae)

Türkiye faunası için yeni kayıt niteliğinde olan Pharaonus varicoloreus Burm (Col. Scarabaeidae: Rutelinae) , pamuk zararlı faunası için düşünüldüğünde dünya, için ilk kayıttır. Nitekim bugüne kadar meyan (Glycyrrhiza glabra L.) 'dan başka bir bitkide beslendiği görülmeyen zararlı, 1982-1983 yıllarında Diyarbakır Bismil' de pamukta önemli zararlar oluşturmuştur. Laboratuvar koşullarında yılda bir döl veren zararlı, doğal koşullarda iki yılda, bazan da üç yılda bir döl verir. Asıl konukçusu olan meyanlarm önemli ölçüde yokedilmesi sonucu pamuğa geçerek, temel gelişim döneminde önemli zararlar oluşturmuştur. Zararı, tarlanın kenarlara veya meraya -yakın olan kesimlerinde 1/2 da'lık ocaklar halinde görülmüş ve buralardaki bitkilerde yaklaşık l% 60 oranında zarar oluşturmuştur. Pamuktan başka ayçiçeğinde de zararı gözlenen bu tür, oluşturduğu zararı da göz önüne alınırsa, üzerinde önemle durulması gereken bir zararlıdır.

The first record of Pharaonus varicoloreus Burm, (Coleoptera, Scarabaeidae, Rutelinae) as a harmful insect on cotton in the southeastern part of Turkey

Pharaonus varlcoloreus Burm. is a new record for the Turkish fauna. AIthough the main host as Glycyrrhiza glabra L. and the existence of this species have been known in Mesopotamia (Iraq): it was observed harmful on cotton for the first time in Diyarbakır province (Bismil) in 1982. lts damage was alsa observed on sunflowers at the same area. According to the observations have been made during the years of 1982-1983, this specıes has one generation in a year in the laboratory and one generation in two or in three years in the field. lt overwinters at larval stage approximately 20 cm depth in the soil. The adults are seen by the end of May when the flowering of G. glabra begins in Diyarbakır. It causes damage by gnawing the leaf epidermis and the bud at the apex. In these areas its damage reaches 60 per cent. Maximum 41 adults were counted on a cotton plant, but generally there were more than one adult. This species was found to be serious on cotton.
Türkiye Entomoloji Dergisi-Cover
  • ISSN: 1010-6960
  • Başlangıç: 1977
  • Yayıncı: Galip KAŞKAVALCI