Aydın ve İzmir illerinde kuru incirlerde zararlı böcek türlerinin bulaşıklılık oranları

Bu çalışma 2001-2002 yıllarında, Aydın ve İzmir illerinde gözlenen kuru incir zararlısı böceklerin bulaşıklılık oranlarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Üretimin yoğun olarak yapıldığı Aydın ve İzmir illerine bağlı ilçe ve köyler gezilerek toplam 68 örnek alınmıştır. Alınan örnekler kültür kavanozlarında, 25 ± 3 °C, % 60-80 orantılı neme sahip karanlık koşullardaki iklim odasına konulmuş ve olası ışık girişini engellemek amacıyla üzerleri siyah kumaş ile kapatılmıştır. Örneklerin kontrolleri her hafta yapılarak, kuru incir zararlılarının çıkışları izlenmiş ve sonunda her örnek için ayrı ayrı bulaşıklılık oranı saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre İncir kurdu Ephestia cautella (Walker) (Lepidoptera: Pyralidae), Kuru meyve güvesi Plodia interpunctella (Hübner) (Lepidoptera: Pyralidae), Ekşilik böcekleri Carpophilus spp. (Coleoptera: Nitidulidae) bölgedeki en önemli zararlılar olarak belirlenmiştir. Zararlıların bulaşıklılık oranları her iki ilin ilçeleri için ayrı ayrı hesaplanmış ve buna göre Tire (İzmir) ile Kuyucak (Aydın) ilçeleri E. cautella zararlısı açısından en bulaşık ilçeler olduğu ve bulaşıklık oranlarının sırasıyla ortalama % 16.8 ile % 15.4 oranında olduğu saptanmıştır. Yine Kuyucak ilçesi ortalama % 3.4 oranında ve İncirliova (Aydın) % 3.2 oranında bulaşıklılıkla P. interpunctella zararlısı açısından dikkat çeken ilçelerdir. Son olarak Nazilli (Aydın) ve Kuyucak ilçeleri sırasıyla %25.8 ve %21.2 bulaşma oranıyla Carpophilus spp.'leri açısından en yoğun bulaşma olan ilçeler olarak izlenmiştir. Bu değerlendirmelerden anlaşılacağı gibi zararlı türler açısından Kuyucak ilçesinin çalışmanın yapıldığı diğer ilçelerden daha bulaşık olduğu belirlenmiştir.

Studies on infestation levels of pests on dried fig in Aydın and İzmir province

This study was carried out to determine the infestation levels of major pests of dried fig during the growing period of 2001-2002. The samples were collected from Aydın and Izmir's counties and villages where dry fig production are extensively made. They were placed in plastic jar covered with black cloth to inhibit light in climate room at 25±3 °C and 60-80 % relative humidity. The infestation levels of each fig samples as to pest emerging were observed and evaluated weekly. In conclusion, fig moth Ephestia cautella (Walker) (Lepidoptera: Pyralidae), indian meal moth Plodia interpunctella (Hübner) (Lepidoptera: Pyralidae), and dried fruit beetle Carpophilus spp. (Coleoptera: Nitidulidae) were the most frequently found pests at all locations. The samples from Tire (Izmir) and Kuyucak (Aydın) amongst all surveyed counties were found more infested than that of others by E. cautella as 16.8 % and 15.4 %, respectively. On the other hand, Kuyucak and Incirliova (Aydın) had the highest infestation levels in terms of P. interpunctella as 3.4 % and 3.2 %, respectively. Moreover, the samples from Nazilli (Aydın) were infested the most by Carpophilus spp. with an average of 25.8 % followed Kuyucak as 21.2 %. It was concluded that Kuyucak was found that the most infested county compare to other counties in terms of pests in question.

___

  • Aksoy, U., 1998. Why Figs? An old taste and newperspective. Proceedings of the First International Symposium on Fig. (Ed.: U. Aksoy, L. Freguson, S. Hepaksoy). Acta Hort, 480: 25-26 pp.
  • Anonymous, 2001. Türkiye İstatistik Yıllığı 2001. T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Yayınları. Yayın no: 2690. 733 s.
  • Damarlı, E., H. Gün, G. Özay, S. Bülbül & P. Oechsle, 1998. An alternative method instead of Methyl Bromide for insect disinfestation of dried figs: Controlled atmosphere. Proceedings of the First International Syposium on Fig. (Ed.:U. Aksoy, L. Freguson, S. Hepaksoy). Acta Hort, 480: 209-214 pp.
  • Düzbastılar, M., 1997. İzmir ve Aydın illerinde incirlerde zararlı Carpophilus türlerinin ekonomik önemi üzerinde araştırmalar. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), 34 s.
  • Erakay, S., O. Kaya, A.İ. Özar & H. Kavut, 1978. Kuru incirde önemli zarar yapan böcekler tanıtılmaları, biyolojileri ve savaş yöntemleri. Gıda- Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Zirai Müc. ve Zirai Karantina Gen. Müd., İzmir Bölge Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Çiftçi broşürü. No: 69.
  • Erakay, S. & A.İ. Özar, 1979. Ege Bölgesinde kuru incirlerde zararlı böceklerin bulaşma oranları ve savaş yöntemleri üzerinde ön araştırmalar. Bitki Koruma Bülteni, 19 (3): 159-173.
  • Guimaraes, J.A.M., 1967. The control of mite infestation of dried figs in Algarve. Report of the international conference on the protection of stored products. Lisbon, November 27-30.111-115 p.
  • İyriboz, N., 1940. İncir Hastalıkları. Bornova Zirai Mücadele İstasyonu. Kültür Basımevi. 85 s.
  • Özar, A.İ., P. Önder, A. Sarıbay, S. Özkut, M. Gündoğdu, T. Azeri, Y. Ardıç, T. Demir & H. Genç, 1986. Ege Bölgesi incirlerinde görülen hastalık ve zararlılarla savaşım olanaklarının saptanması ve geliştirilmesi üzerine araştırmalar. TÜBİTAK Tarım ve Ormancılık Dergisi, Doğa, 10 (2): 263-277.
  • Simmons, P.& H.D. Nelson, 1975. Insects on dried fruits. Agriculture handbook 464, U.S. Dept. of Agriculture. 26p.
  • Tunçyürek, C.M., 1972. Brachon hebetor Say (Hymenoptera: Braconidae) ile Cadra cautella (Walk) ve Anagasta kuhniella (Zeller) (Lepidoptera: Pyralidae)'ya Karşı Biyolojik Savaş İmkanları Üzerinde Araştırmalar. Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü. T.C. Tarım Bakanlığı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Genel Müdürlüğü Araştırma Eserleri, Teknik Bülten No: 20, 78 s.
  • Ülkümen, L. & S. Özbek, 1948. İncir ve Hastalıkları. İstanbul Mücadele İstasyonu Yayını. Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü Basımevi, 200 s.
  • Ürel, N. & N. Şahin, 1993. Bazı sofralık ve kurutmalık incir çeşitlerinde Ekşilik böceği (Carpophilus spp.) populasyon tespiti ve temiz ürün elde edilmesi. Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, 111-077-08 nolu proje raporu, Aydın, 7 s.
Türkiye Entomoloji Dergisi-Cover
  • ISSN: 1010-6960
  • Başlangıç: 1977
  • Yayıncı: Galip KAŞKAVALCI
Sayıdaki Diğer Makaleler

Aydın ilinde örtü altı çilek alanlarında zararlı kırmızı örümcekler ve doğal düşmanlarının populasyon yoğunlukları

İbrahim ÇAKMAK, Hüseyin BAŞPINAR, Nilgün MADANLAR

Investigations on Tabanidae (Diptera) fauna of Bursa and Yalova provinces of Turkey

A. Yavuz KILIÇ

External morphology of the eggs of Coreus marginatus (Linneaus, 1758) (Heteroptera: Coreidae)

Selami CANDAN, Dilek DURAK, Zekiye SULUDERE, Yusuf KALENDER

Studies on infestation levels of pests on dried fig in Aydin and Izmir provinces

Ferit TURANLI

Aydın ilinde incir ağaçlarında saptanan zararlı türler

İbrahim ÇAKMAK, Tülin AKŞİT, Fatma ÖZSEMERCİ

Yumurta parazitoiti, Telenomus busseolae (Fahan) (Hym., Scelionidae)' nin Sesamia nonagrioides Lef. (Lep., Noctuidae) yumurtalarında bazı biyolojik özellikleri

Serpil KORNOŞOR, Erdal SERTKAYA

Mustafakemalpaşa (Bursa)' da yetiştirilen sanayi domatesinde bazı organik fosforlu insektisit kalıntıları üzerinde araştırmalar

Ali GÜNCAN, Enver DURMUŞOĞLU

Coreus marginatus (Linneaus, 1758) (Heteroptera: Coreidae) yumurtalarının dış morfolojisi

Yusuf KALENDER, Selami CANDAN, Dilek DURAK, Zekiye SULUDERE

Investigations on residue analysis of some organophosphorus insecticides on processing tomato in Mustafakemalpasa (Bursa)

Ali GÜNCAN, Enver DURMUŞOĞLU

Some biological aspects of the egg parasitoid, Telenomus busseolae (Gahan) (Hym., Scelionidae) on the Sesamia nonagrioides Lef. (Lep., Noctuidae) eggs

Erdal SERTKAYA, Serpil KORNOŞOR