Aydın ili çilek alanlarında Frankliniella occidentalis (Pergande) (Thysanoptera Thripidae)’nin popülasyon dalgalanmaları

Çalışma 2011-2012 yılları arasında Aydın ilinin Merkez ve İncirliova ilçelerindeki iki adet çilek bahçesinde yürütülmüştür. Çalışma süresince haftalık olarak bu bahçelere gidilmiş ve gerek çiçek ve gereksede atrap yardımıyla elde edilen thripsler incelenmiştir. Çalışma sonucunda Frankliniella occidentalis (Pergende) (Thysanoptera: Thripidae) yaygın tür olarak belirlenmiştir. Ayrıca F. occidentalis bireylerinin nisan ayı başında görüldüğü ve popülasyonun arttığı saptanmıştır. Popülasyon haziran ayı ortalarında en yüksek düzeye ulaşmış, daha sonra temmuz ayından itibarende azalmıştır.

-

The study was conducted in two strawberry gardens in the Central and İncirliova districts of Aydın in 20112012. During the study, these gardens were visited on a weekly basis and examined of thrips obtained with flowers and netting. As a result of study, Frankliniella occidentalis (Pergende) (Thysanoptera: Thripidae) was determined as common pest in strawberry in Aydın. Also, it was determined that F.occidentalis individuals have appeared in the beginning of April and developed their populations. The population has peaked in mid June, and then decreased from July on.