Arteriovenöz hemanjiom: İki olgunun klinik ve histopatolojik özellikleri

Amaç: Arteriovenöz hemanjiomlar vasküler kökenli, seyrek görülen edinsel tümörlerdir. Bu makalede, arteriovenöz hemanjiomu olan iki hasta sunulmuş ve arteriovenöz hemanjiomların klinik ve histopatolojik özelliklerinin tartışılması amaçlanmıştır. Olgu sunumu: 21 ve 55 yaşlarındaki iki erkek hastada, yüz derisinde 2 ve 5 mm çaplarında asemptomatik lezyonlar saptandı. Histolojik incelemede, her iki olguda saptanan lezyonların, yüzeyel dermiste yer alan, kalın ve ince duvarlı, değişik çaplarda damarlardan oluştuğu görüldü. Damar duvarları başlıca fibromüsküler tabakadan oluşmuştu. Verhoeff elastik boyası ile damar duvarlarında organize bir internal elastik tabaka görülmedi. Sonuç: Arteriovenöz hemanjiomların klinik tanısı oldukça zordur ve doğru tanı için histopatolojik inceleme gerekir. Arteriovenöz hemanjiomların etyolojisi konusunda farklı görüşler vardır. Son zamanlarda bildirilen bazı olguların kronik karaciğer hastalığı ile birliktelik göstermeleri nedeniyle, en azından olgulardan bir kısmında, bu tümörlerin gelişiminde östrojenlerin patogenetik rol oynadığı öne sürülmektedir

Arteriovenous hemangioma: Clinical and histopathological features of two cases

Keywords:

-,

___

  • Akiyama M, Inamoto N. Arteriovenous hemangioma in chronic liver disease: clinical and histopathological features of four cases. Br J Dermatol 2001; 144: 604-609.
  • Girard C, Graham JH, Johnson WC. Arteriovenous hemangioma (arteriovenous shunt): A clinicopathological and histochemical study. J Cutan Pathol 1974; 1: 73-87.
  • Biberstein HH, Jessner M. A cirsoid aneurysm in the skin: A case report. Dermatologica 1956; 113: 129-141.
  • Connelly MG, Winkelmann RK. Acral arteriovenous tumor. A clinicopathologic review. Am J Surg Pathol 1985; 9: 15-21.
  • Satomi H, Imakudo S, Ichikawa E, Fujisawa H, et al. A case of arteriovenous hemangioma associated with liver cirrhosis. Dermatology 1999; 199: 277-278.
  • Enzinger FM, Weiss SW. Soft Tissue Tumors. St Louis: Mosby, 1995; 579-626.
  • Calonje E, Wilson-Jones E. Vascular Tumors. In: Lever’s Histopathology of the Skin, Elder D, Elenitsas R, Jaworsky C, Johnson Jr B, eds. Philadelphia: Lippincott-Raven, 1997; 889-932.
  • Koutlas IG, Jessurun J. Arteriovenous hemangioma: A clinicopathological and immunohistochemical study. J Cutan Pathol 1994; 21: 343-349.