Açık Kaynak Kodlu CBS Yazılımları ile Trafik Kaza Yoğunluk Analizleri: İstanbul Örneği

Bu çalışmada, Emniyet Genel Müdürlüğünden İstanbul ili için temin edilen 2017 yılı trafik kaza verileri mevsimsel, günlük, saatlik olarak incelenmiştir. Trafik kaza noktaları, trafik sinyalizasyon noktaları, Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) noktaları verileri PostgreSQL veritabanı yazılımında depolanmıştır. Bu veriler QGIS programı ile analiz edilmiş ve GeoServer veri sunucusu üzerinden sunularak, OpenLayers kütüphanesi ile web uygulaması üzerinde verilerin sorgulanabilir yapıda paylaşıma açılarak kullanılabileceği gösterilmiştir. Kayıtlara geçmiş tüm trafik kazaları sahada belirlenen kusur durumlarına göre sınıflandırılarak detaylı şekilde görsel ve istatistiksel analizler yapılmıştır. Trafik kazalarının yoğun olarak gerçekleştiği yerlerin tespit edilebilmesi için noktasal yoğunluk analizi yapılmıştır. Trafik kazalarının yoğun olarak gerçekleştiği yerler ile trafik sinyalizasyon noktaları ve Elektronik Denetleme Sistemi’nin bulunduğu yerler birlikte incelenerek kaza oluşması noktasında İstanbul il sınırlarındaki kaza alanları tespit edilmiştir. Kazaların sıklıkla meydana geldiği lokasyonların hız limitleri, kavşak noktalarına yakınlık, trafik sinyalizasyon ve EDS noktalarına yakınlık vb. kriterlere göre analizleri yapılarak kazaların oluşumundaki temel etmenler tespit edilmeye çalışılmıştır. En çok kazanın yaşandığı noktalardaki kazaların analizleriyle özellikle ölümlü ve yaralanmalı kazalar için neden-sonuç analizleri yapılarak çözüm önerileri getirilmiştir.

___

  • Akçay, O. (1997). Trafik Hukuku Yönetimi, YÖK Matbaası, Ankara. 235s.
  • Akıncı H., Cömert Ç. (2009), Konumsal Veri Altyapılarının Web Servisleri İle Gerçekleştirilmesi: Temel Sorunlar ve Çözüm Önerileri, TMMOB Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi, İzmir, Türkiye, 02-06 Kasım 2009.
  • EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü) (2018). Yıllara Göre Trafik Kaza İstatistikleri, Ankara.
  • Ekin, E. ve Çabuk, A. (2011). OGC Olanakları ile CBS Tabanlı Hizmet Yönetimi: Akıllı Altyapı, 6th International Advanced Technologies Symposium, 16-18 Mayıs, Elazığ.
  • Önder, Y.E. (2019). İstanbul İlinde Trafik Kaza ve Yoğunluk Analizlerinin Açık Kaynak Kodlu CBS Yazılımları İle Yapılması. (Yüksek Lisans tezi). Gebze Teknik Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü, Kocaeli. YÖK Tez Merkezi (574053).
  • Özen, M. ve Zorlu, F. (2018). Türkiye’de Devlet Karayollarında Kaza Oranlarının ve Kaza Örüntüsünün Analizi, Teknik Dergi, pp. 8589-8604.
  • Tecim, V. (2008). Coğrafi Bilgi Sistemleri: Harita Tabanlı Bilgi Yönetimi, Renk Form Ofset Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara, 363s.