Umbilikal Venöz Kateter Pozisyonunun Değerlendirilmesinde Direkt Grafi ile Ultrasonografinin Karşılaştırılması

Amaç: Çalışmada umbilikal venöz kateter pozisyonunun belirlenmesinde rutin olarak kullanılan direkt radyografi ile radyasyon içermeyen bir yöntem olan ultrasonografinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Mart-Temmuz 2016 tarihleri arasında umbilikal venöz kateter takılmış ve kateter takılı iken, farklı nedenlerle abdominal ultrasonografi yapılmış 20 bebeğin ultrasonografi ve direkt radyografi incelemeleri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Kateter seyri ve ucunun sonlanma düzeyi her iki teknikle ayrı ayrı incelenmiştir.Bulgular: Direkt grafide torakal vertebralar temel alındığında, kateter uçlarının %60’ı T8-T10 aralığında sonlanmakta iken, %40’I T11-T12 düzeyleri arasında inferior konumluydu ve karaciğer içerisindeki vasküler yapılarda sonlanmaktaydı. Direkt grafide sağ hemidiyafragma seviyesi temel alındığında, kateter uçları hastaların %65’inde sağ hemidiyafragmanın altında iken, %35’inde sağ hemidiyafragma düzeyinde sonlanmaktaydı. Ultrasonografi bulgularına göre kateterlerin %30’i suprahepatik inferior vena kavada, geriye kalan %70’i karaciğer içerisinde bir vasküler yapıda sonlanmaktaydı. Ayrıca, ultrasonografi ile iki olguda sol portal ven trombozu ve bir olguda karaciğerde parankimal hematom olmak üzere toplam üç hastada kateter ile ilişkili komplikasyon saptandı.Sonuç: Ultrasonografi umbilikal venöz kateterlerin seyri ve uçlarının anatomik sonlanma noktalarını net olarak ortaya koyabilmekte, komplikasyonları saptamada daha üstün görülmektedir. Bu nedenle radyografiye alternatif bir teknik olup yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yaygın olarak kullanılabilir.

Comparison of Direct Radiography and Ultrasonography for the Evaluation of the Umbilical Venous Catheter Position

Objective: To determine the umbilical venous catheter position by ultrasound and radiography, and to compare these two techniques.Material and Methods: We retrospectively evaluated the abdominal ultrasound and direct radiography of 20 umbilical venous catheters placed in neonates between March and July 2016. The location of the catheter tips was noted in both techniques. Results: According to direct radiography, the tips of the catheters terminated at the T8-T10 level in 60% of the cases. Whereas, in the remaining 40% of the cases, the tips of the catheters terminated inferiorly at the T11-T12 level. When we consider the tip of the catheter according to the level of right hemidiaphragm on the radiograph, the catheter tips of 35% of the cases terminated at the level of the right hemidiaphragm, while 65% were below the level of the right hemidiaphragm. On ultrasound, the tips of the catheters terminated at the suprahepatic inferior vena cava in 30% of the cases, whereas, the remaining 70% terminated inferiorly and were located in the liver. Furthermore, ultrasound revealed catheter complications in three cases.Conclusion: Ultrasonography seems a reliable technique for the determination of the umbilical venous catheter tip and its position and may be an alternative to direct radiography

___

  • Haase R, Hein M, Thale V, Vilser C, Merkel N. Umbilical venous catheters – analysis of malpositioning over a 10-year period. Z Geburtshilfe Neonatol 2011;215:18-22.
  • Hermansen MC, Hermansen MG. Intravascular catheter complications in the neonatal intensive care unit. Clin Perinatol 2005;32:141-56.
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-4490
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Nadir Görülen Bir Dermatoz: Terra Firma-Forme Dermatozu

Cüneyt KARAGÖL, Mustafa ÖZDEMİR, Ali GÜNGÖR, Neriman ŞAHİNER, Ayşe METİN

Obez Adölesanların Sağlıklı Yeme Durumlarının Değerlendirilmesi (HEI-2010): Üçüncü Basamak Hastane Deneyimi

Nevra KOÇ, Hülya YARDIMCI

Tip 1 Diyabetes Mellitus Olgularının Tanı Anındaki Demografik, Klinik ve Laboratuvar Özelliklerinin Değerlendirilmesi

Ahu PAKETÇİ, Sezer ACAR, Hale TUHAN, Yıldız GÖREN, Ece BÖBER, Korcan DEMİR, Ayhan ABACI, Gönül ÇATLI, Ahmet ANIK

Tekrarlayan Lenfadenit Ayırıcı Tanısında Brankial Kleft Kisti

Belgin GÜLHAN, Saliha KANIK YÜKSEK, Ayşe Selcen ERDOĞAN, Aslınur ÖZKAYA PARLAKAY, Elif KILIÇ KÖNTE, Adalet Elçin YILDIZ

Rektal Midazolam Sedasyonunun Çocuklarda Sistometrik Parametrelere Etkisi

Feyza SEVER, Hüseyin Tuğrul TİRYAKİ, Sengül ÖZMERT

Akut Böbrek Hasarı: Yeni Terminoloji, Yeni Sınıflandırma ve Yeni Yaklaşımlar

Umut Selda BAYRAKCI

Umbilikal Venöz Kateter Pozisyonunun Değerlendirilmesinde Direkt Grafi ile Ultrasonografinin Karşılaştırılması

Betül Emine DERİNKUYU, Ayşegül ZENCİROĞLU

Seyrek Dışkılayan Bebeklere Nadiren Tedavi Gerekir

Nazile ERTÜRK

Erken Dönemde Böbrek Yetmezliği ile Prezente Olan Denys Drash Sendromu

Fatih ÖZALTIN, Gökçe GÜR, Fehime KARA EROĞLU, Tülin GÜNGÖR, Mehmet BÜLBÜL, Evrim KARGIN ÇAKICI, Fatma YAZILITAŞ

Göğüs Ağrısı ile Çocuk Kardiyoloji Polikliniğine Başvuran Olguların Epidemiyolojik, Etiyolojik ve Klinik Özellikleri

Ulviye KIRLI, Sibel TİRYAK