Koklear İmplantlı Çocuğa Sahip Olmanın Aile İşlevlerine Etkisi

Giriş ve amaç: Bu çalışmanın amacı, koklear implantlı çocuğu olan ailelerin aile işlevlerini incelemek ve çocuğun işitme cihazı kullanma süresi, koklear implant yaşı gibi bazı değişkenler ile eğitim, meslek gibi aile özelliklerinin bu işlevler üzerindeki etkisini araştırmaktır.Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, Hacettepe Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları, İşitme ve Konuşma Eğitim Ünitesi’nde işitsel-sözel terapi programlarına katılan ve yaş ortalaması 107.8 ay (SS: 5.91) olan 20 koklear implantlı çocuğun ailesi katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, ‘Kişisel Bilgi Formu’ ve aile işlevlerini incelemek için “Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ) ” kullanılmıştır.Bulgular: Çalışmanın sonunda, koklear implantlı çocuğa sahip ailelerin “gereken ilgiyi gösterme” ve “davranış kontrolü” alanlarında, daha yüksek puan ortalamasına sahip olduğu görülmüştür. Bu durum, gereken ilgiyi gösterme ve davranış kontrolünde sağlıksız davranışın bir göstergesidir.Sonuç: Koklear implantlı çocuğa sahip olan anne-babalara; uzman ve eğitimcilere; resmi kurum ve kuruluşlara konu ile ilgili öneriler verilip, danışmanlık yapılmalıdır.

EFFECT ON FAMILY ROLES OF BEING HAVE A CHILD WITH COCHLEAR IMPANT

Aim: The main goal of this research is to investigate family roles of the parents who have a children with cochlear implant and to see whether some variants such as time period of using hearing aid, age of cochlear implant of child and parent character such as education, profession affect this roles or not. Method: This study includes parents of 20 children with cochlear implant, whose mean ages are 107.8 months (SS: 5.91) and who attend the auditory-verbal rehabilitation programs in the Training Unit of Hearing and Speaking Abilities in Hacettepe University, Department of ENT, Audiology and Speech Pathology Section. “Personel Information Form” and “Family Assessment Scale” have been used as devices for collecting data, and the results have been evaluated statistically.Results: At the end of the study, the parents who have a children with cochlear implant have the highest average of “Affective Involvement’” and “Behavior Control” of family assessment scale scores. This is an indication of unhealthy behavior on affective involvement and behavior control. Conclusion: Parents of the cochlear implant implanted children; experts and trainers and official organizations and institutions should be given some advices, and consultancy should be done

___

  • F Özşenol, V Işıkhan, B Ünay, Hİ Aydın, R Akın, E Gökçay. En- gelli çocuğa sahip ailelerin aile işlevlerinin değerlendirilmesi. Gül- hane Tıp Dergisi 2003;45(2):156–64.
  • Sirimanna KS. Management of the hearing impaired infant. Semin Neonatol 2001;6(6):511–9.
  • Fitzpatrick E, Coyle DE, Durieux-Smith A. Graham ID, Angus DE, Gaboury I. Parents’ Preferences for services for children with hear- ing loss: a conjoint analysis study. Ear Hearing 2007;28(6):842–9.
  • O’Donoghue GM. Cochlear implants in children: principles, prac- tice and predictions. J R Soc Med 1996;89(6):345–7.
  • Van den Broek P, Cohen N, O’Donoghue G, Fraysse B, Laszig R, Offeciers E. Cochlear implantation in children. Int J Pediatr Oto- rhinolaryngol, 1995;32(suppl):217–23.
  • Sach TH. Barton GR. Interpreting parental proxy reports of (health-related) quality of life for children with unilateral cochlear implants. Int J Pediatr Otorhinolaryngol 2007;71(3): 435-45.
  • Bulut I. Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ) El Kitabı. H.Ü. Sosyal Hizmetler Yüksekokulu, Ankara, 1990.
  • Tokuç F. Influence of the autistic child and families characteristics on families function, Marmara University, Enstitute of Health Sci- ences, Master Thesis 2009.
  • Karadağ G, Uçan Ö ve Ovayolu N. Engelli Çocuğa Sahip Aileler- in Yasadıkları Güçlükler, 11. Uluslar Arası Halk Sağlığı Kongre Kitabı, Denizli 2007.
  • Dışlıklı S. 24–36 Aylık otistik çocukların sosyal ve duygusal gelişim özelliklerinin incelenmesi. G.Ü. Eğitim Bilimleri En- stitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2007.
  • Büküsoglu N, Aysan F, Erermiş S. Okul fobisi olan çocukların davranışsal özellikleri, annelerinin ruhsal belirti düzeyleri ve aile fonksiyonlarının incelenmesi. Ege Tıp Dergisi 2001;40 (2):99 –104.
  • Kılıç BG, Şener S. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda karşıt olma-karsı gelme bozukluğu/davranış bozukluğu eş hastalanıcında aile işlevleri ve psikososyal değişkenlerin karsılaştırılması. Türk Psikiyatri Dergisi 2005;16(1): 21–8.
  • Sarıhan CÖ. Engelli çocuğa sahip olan ve olmayan annelerin aile işlevlerini algılamaları ile yalnızlık düzeylerinin incelenmesi. A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2007.
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-4490
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: -