Boy Kısalığı

Boy kısalıklarına yaklaşımda önemli olan patolojik boy kısalıklarını normalin varyantı olan boy kısalıklarından ayırmaktır. Bunun için aileden iyi alınmış bir öykü, dikkatli bir fizik muayene ve tartı, boy vücut oranları ve büyüme temposu ile laboratuar bulguları arasındaki ilişkiyi iyi kurmak gerekir. Boy kısalıklarının takibinde büyümenin dinamik bir süreç olduğu ve boy büyümesini değişik zamanlarda yapılan ölçümlerde değerlendirmek gerektiği unutulmamalıdır. Bu yazıda patolojik boy kısalığı ile normalin varyantı olan boy kısalıklarının ayırıcı tanısı tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Boy kısalığı

-

-
Keywords:

-,

___

  • American Academy of Pediatrics Polcy Statement.Committe on Practice and Ambulatory Medicine.Recommendations for preventive pediatric health care.Pediatrics 2000;105:645-646.
  • Rogol AD,Lawton EL.Body measurements. In:Lohr JA,(ed). Pedi- atric Outpatient Procedures.Philadelphia,Pa:JB Lippncott;1991:1
  • Neyzi O, Günöz H, Furman A, Bundak R, Gökçay G, Darendeliler F, Baş F. Türk çocuklarında vücut ağırlığı, boy uzunluğu, baş çevresi ve vücut kitle indeksi referans değerleri.Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2008;51:1-14.
  • Greulich WW, Pyle SI.Radiographic Atlas of Skeletal Development of Hand and Wrist.2 ed. Stanford University Pres, Stanford Cali- fornia, 1959;160-228.
  • Neyzi O, Bundak R, Molzan J, Günöz H, Darendeliler F, Saka N. Esti- Schaff-Blass E, Burstein S, Rosenfield RL. Advance in diagnosis and treatment of short stature,with special reference to the role of Rosenfield RL. Essentials of growth diagnosis.Endocrinol Metab Clin North Am 1996;25:743-758.
  • Hindmarsh PC, Brook CGD. “Clinical Pediatric Endocrinology" kitabında, ed. A Osney Mead. Blackwell Science Ltd, Oxford. pp2001; 124.