Anazarka Tarzı Ödem ile Başvuran İki Sütçocuğu: Protein Kaybettiren Enteropati

Protein kaybettiren enteropati (PKE) serum proteinlerinin gastrointestinal sistemden kaybı ve hipoproteinemi gelişimi ile karakterize bir tablodur. Ödem, asit, malnütrisyon plevral ve perikardiyal efüzyon ile komplike hale gelebilir. Nadir görülmekle birlikte bir çok durum PKE’ye neden olabilir. PKE nedenleri eroziv- noneroziv gastrointestinal hastalıklar, santral venöz basınç artışı ile karakterize hastalıklar ve mezenterik lenfatik obstrüksiyon gelişimi ile karakterize olanlar olarak gruplanabilir. PKE tanısı, hipoproteinemi ile başvuran bir hastada malnütrisyon, proteinüri ve bozulmuş protein sentezi ile giden hastalıklar dışlandıktan sonra konulmalıdır. Tedavi, diyet modifikasyonunu da içeren destek tedaviden oluşur. Bu yazıda, farklı nedenlerle anazarka tarzı ödem ile başvuran ve farklı etiyolojilerle protein kaybettiren enteropati tanısı alan iki sütçocuğu sunulmuştur.

Two Infants Applying with Anasarca-Type Edema: Protein-Losing Enteropathy

Protein-losing enteropathy (PLE) is characterized by the development of hypoproteinemia and the loss of serum proteins from the gastrointestinal system. It can be complicated with edema, acid, malnutrition, and pleural and pericardial effusion. PLE is rare but has many causes. The reasons can be grouped as erosive and non-erosive gastrointestinal diseases, diseases characterized by central venous pressure increase, and diseases characterized by the development of mesenteric lymphatic obstruction. A PLE diagnosis should be made for the patient who presents with hypoproteinemia after excluding other disorders causing malnutrition, proteinuria and impaired protein synthesis. Treatment consists of a supportive treatment that includes dietary modifi cation. This paper presents two infants who developed anasarca-type edema following different causes and were diagnosed with protein-losing enteropathy due to different etiologies

___

  • Uzuner O, Ziessman HA. Protein-losing enteropathy detected by Tc-99m-MDP abdominal scintigraphy. Pediatr Radiol 2008;38: 1122-4.
  • Umar SB. DiBaise JK. Protein-losing Enteropathy: Case IIlustrati- ons and Clinical Review. Am J Gastroenterol 2010;105:43-9.
  • Takeda H, Ishihama K, Fukui T, Fujishima S, Orii T, Nakazawa Y, et al. Signifi cance of rapid turnover proteins in protein-losing gastroenteropathy. Hepatogastroenterol 2003;50:1963-5.
  • Waldmann TA, Steinfeld JL, Dutcher TF, Davidson JD, Gordon RS Jr. The role of the gastrointestinal system in “idiopathic hypoproteinemia”. Gastroenterology 1961;41:197-207.
  • Braamskamp MJ, Dolman KM, Tabbers MM. Clinical practice. Protein-losing enteropathy in children. Eur J Pediatr 2010;169: 1179-85.
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-4490
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Osteogenezis İmperfekta Tip 4’lü Bir Olguda Heterozigot Vitamin D Reseptör Geni Polimorfizmi

Ayça Törel ERGÜL, Suzan AKYILDIZ, Semra Baykal GÖKÇE

Anüler Pankreas ve Di̇ astematomi̇yeli̇ Saptanan Ti̇ p III Kli̇ ppel Fei̇ l Sendromlu Bi̇ r Yeni̇ doğan Olgu Sunumu

Atilla ŞENAYLI, Sevim ÜNAL, Alkım Öden AKMAN, Alican DEMİREL

Çocuklarda Direkt Batın Grafi si ile Ultrason Bulgularının Apandisit Tanısındaki Değeri

İbrahim KARAMAN, İsmet Faruk ÖZGÜNER, Yasemin TILDIZ TAŞÇI, Ayşe KARAMAN, Derya ERDOĞAN, Özlem BALCI, Ahmet ERTÜRK, Yusf Hakan ÇAVUŞOĞLU, Beytullah YAĞIZ

Tek Paratiroid Adenomuna Bağlı Hiperparatiroidizm: Olgu Sunumu

Sinem AKBAY, Şule CAN, Tunç ÖZDEMİR, Bumin Nuri DÜNDAR, Kıvanç ÇELİKKALAN

Çocukluk Yaş Grubunda Radyografi k Anomali Olmaksızın Spinal Kord Hasarı Kord Hasarı (SCIWORA SCIWORA): Olgu Sunumu

Mehmet CANPOLAT, Hatice Gamze POYRAZOĞLU, Sefer KUMANDAŞ, Hüseyin PER, Hakan GÜMÜŞ, Serkan ÖZSOYLU, Abdullhakim COŞKUN, Volkan YILMAZ, Başak Nur AKYILDIZ

Nörofi bromatozis Tip 1 Tanılı Çocuklarda Endokrin Sorunlar

Özlem KARA, Fatma DEMİREL, Suna EMİR, Meltem TAYFUN, Derya TEPE, Hacı Mehmet DEMİR

Çocuklarda Dermatolojik Hastalıklar: 4025 Hastanın Prospektif Analizi

İbrahim YAKUT, Ahmet METİN, Fadime KILINÇ, Ayşe AKBAŞ

Demir Metabolizması ve Bozuklukları

İbrahim EKER, Orhan GÜRSEL, Ahmet Emin KÜREKÇİ

İlaç Alerjisine Tanısal Yaklaşım

Can Naci KOCABAŞ, Dibek Emine MISIROĞLU, Mustafa ERKOÇOĞLU

Bir Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Kliniğine Başvuran Olguların Değerlendirilmesi

Nesibe ANDIRAN, Deniz YILDIZ, Mesut KOÇAK, Ali Osman KÖKSAL, Şamil HIZLI, Sacit GÜNBEY, Şerife YILMAZ, Osman ÖZDEMİR, Aslıhan YILMAZ ARASLI