KALEMİN YÜKÜ’NDE ŞAİR, YAZAR VE DÜŞÜNÜR PORTRELERİ

Ocak 1997’den Eylül 2014’e kadar on sekiz yıl boyunca Hece, Heceöykü dergileri ve Hece Yayınları’nın genel yayın yönetmenliğini yapmış; “Hece” ve “Hüseyin Su” imzalarıyla yazılarını yayımlamış olan İbrahim Çelik, daha önce edebiyat öğretmenliği ve kütüphanecilik de yapmıştır. Öykülerini Tüneller, Ana Üşümesi, Gülşefdeli Yemeni, Aşkın Hâlleri ve İçkanama adlı kitaplarında; anı, deneme, inceleme ve eleştiri yazılarını Öykümüzün Hikâyesi, Yazı ve Yazgı, Hikâye Anlatıcısı, Keklik Vurmak, Bir Yağmur Türküsü, Kalemin Yükü, Takvim Yırtıkları adlı kitaplarında yayımlamıştır. Yazarın bunların dışında da başta Nuri Pakdil olmak üzere pek çok yazar - şair ve edebi konu ile ilgili çalışmaları ve Kazak, Türkmen, Kıbrıs, Kırım, Özbek… öykü derlemeleri bulunmaktadır. Hüseyin Su, Kalemin Yükü adlı eserinde on yedi şair, yazar ve düşünür (Namık, Kemal, Mehmet Akif Ersoy, Muhammed İkbal, Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Hamdi, Tanpınar, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Kemal Tahir, Orhan Kemal, Cemil Meriç, Fethi Gemuhluoğlu, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören ve Atasoy Müftüoğlu) hakkındaki inceleme yazılarını bir araya getirmiştir. Hüseyin Su, bu eserinde, yazarlar hakkında bazısı nesnel bazısı öznel hatta duygusal değerlendirmelerini dile getirirken kendi sanatsal ve düşünsel portresini de metinlere işlemiştir. Kalemin Yükü adlı kitaptaki yazılar, hem bahse konu yazarlar hem de Türk edebiyat tarihinde şimdiden yerini almış bir edebiyat ocağının, Hece’nin başmimar ve başyazarının sanatsal ve siyasal duyarlıkları ve düşünceleri hakkında da bilgiler içermektedir. Bundan ötürü bu yazıda on sekizinci yazar ve düşünür olarak “Hüseyin Su” portresine yer verilmiştir.

THE PORTRAITS OF POETS, WRITERS AND THINKERS IN KALEMİN YÜKÜ

İbrahim Çelik, who endeavored as the publishing director of literary magazines such as Hece, Heceöykü and Hece Publishing; and brought out his articles with pseudonyms like “Hece” and “Hüseyin Su” during eighteen years (from January 1997 to September 2014), had worked as a literature teacher and a librarian before. The writer published his stories in the storybooks named as Tüneller, Ana Üşümesi, Gülşefdeli Yemeni, Aşkın Hâlleri and İçkanama; and his memoirs, essays and reviews in the books named as Öykümüzün Hikâyesi, Yazı ve Yazgı, Hikâye Anlatıcısı, Keklik Vurmak, Bir Yağmur Türküsü, Kalemin Yükü and Takvim Yırtıkları. In addition to all these, he has works on numerous literary issues and writers particularly Nuri Pakdil, and also, he compiled stories from territories such as Kazakh, Turkmen, Cyprus, Crimea and Uzbek and so on. In his work named Kalemin Yükü, Hüseyin Su brought together his review articles about seventeen writers, thinkers and poets (Namık, Kemal, Mehmet Akif Ersoy, Muhammed İkbal, Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Hamdi, Tanpınar, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Kemal Tahir, Orhan Kemal, Cemil Meriç, Fethi Gemuhluoğlu, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören ve Atasoy Müftüoğlu). Hüseyin Su weaved his artistic and intellectual portrait in text while expressing his objective, subjective and emotional evaluations about authors. The articles in the book named Kalemin Yükü contain information about both these authors and artistic - political sensibilities and thoughts of Hüseyin Su, who is the chief architect and editorial of a literary school, Hece, which has already taken its place in Turkish literature history. Therefore, we gave place the portrait of Hüseyin Su as the eighteenth author and thinker in this article.

___

  • Su, Hüseyin. (2014). Yazı ve Yazgı, İstanbul: Şule Yayınları
  • Su, Hüseyin. (2014). Kalemin Yükü, İstanbul: Şule Yayınları
  • Su, Hüseyin. (2015). Keklik Vurmak, İstanbul: Şule Yayınları
  • https://www.yenisafak.com/yazarlar/omerlekesiz/Hüseyin Su’nun vedasını hecelerken... 02.09.2014, Erişim Tarihi: 28.10.2018