İSTANBUL KIYI MİMARİSİNİN GÖRSEL MATRİS ÜZERİNDEN KİMLİK İNCELEMESİ

Bu çalışma kapsamında bir kıyı kenti olan İstanbul üst kimliği içerisinde, kendisine özgün, doğal ve beşeri çevresi ve onlara bağlı oluşmuş çevre verileri ile farklılaşmış kıyı mimarlığı, Gestalt yaklaşımının yakınlık ve benzerlik kurallarına ve temel tasar ilkelerine göre görsel matris aracılığıyla incelenecektir. Mimarideki kütleler ve boşluklar, kütle ve boşlukların kontrast (zıtlık) yaratan etkileri, ölçek ve orantı kavramları, bu kavramlara etki eden dokusal etkiler ve renk konusuyla birlikte ele alınacaktır.

___

  • Binle, M., Ertan, M., 1992, Çanakkale’de Turizmin Geliştirilmesi ve Kent Kimliği ile İlişkilendirilmesi, MSÜ, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Güngör, H.İ., 2005, Görsel Sanatlar ve Mimarlık İçin Temel Tasar, Esen Ofset Matbaası, İstanbul. Hacıhasanoğlu, O, Hacıhasanoğlu, I, 1995, The Geometrical Analysis of Traditional Turkish Houses: A Case Study, Open House International, Vol. 20, No. 1, March 1995, pp. 21-28.
  • Ilgın, C., 1997, İstanbul konut mimari kimliğinin konut örüntülerine bağlı değişimi ve kent kimliği ile etkileşimi, Yüksek Lisans Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Kuban , D., 2010, Kent ve Mimarlık Üzerine İstanbul Yazıları, Yapı Endüstri Merkezi A.Ş., İstanbul. Ocakçı, M., 1994, Kimlik Elemanlarının Şehirsel Tasarıma Yönlendirici Etkisi, Kentsel Tasarım ve Uygulamalar Sempozyumu, Kentsel Tasarıma Ekolojik Yaklaşım, 239-245, İstanbul. Rapoport, A., 1969, House, Form and Culture. Englewood Cliffs, N.J.: Prentice Hall. p: 150.
  • Rapoport, A., 1977, Human Aspects of Urban Form , Oxford, Pergamon.
  • Rapoport, A., 1979, An Approach To The Study Of Conflıcts In Space, Simon, J.G. (ed.), Conflicting Experiences of Space (Proceedings of the 4th I.A.P.C. - Vol. 2), Louvain La Neuve (Belgium).
  • Tunalı, İ., 2004, Tasarım Felsefesine Giriş, Yapı Endüstri Merkezi A.Ş., İstanbul.