The functional relationships between the neurosecretory material and the adrenal glan of Rana ridibunda (Amphibia-Anura)

Bu araştırmada, farklı sıcaklıklar (+4'C, +10°C, +2O°C)'da tutulan kurbağa (Rana ridibunda)'ların nörosekresyon hücreleri ve böbreküstü bezi hücrelerinde oluşan yapısal değişiklikler ışık mikroskobu düzeyinde incelenmiş, her iki yapı arasında ne tür bir ilişkinin olabileceği tartışılmıştır. Preoptik nukleusu oluşturan Gomori (+) nöronların perikaryonlan, büyük ve küçük boyutlular olmak üzere, farklı büyüklüktedir. Rana ridibunda'nm böbreküstü bezinin, kortikosteroidojenik hücre, katekolaminerjik hücre ve Stilling hücre olarak adlandırılan, üç tip hücresi vardır. Uygulanan tüm sıcaklık derecelerinde, genelde, nörosekresyon hücrelerinin aktif olduğu gözlenmiş ise de, özellikle küçük nörosekresyon hücreleri, büyüklerine göre sıcaklık artışından daha çok etkilenip, daha aktif hale dönüşmüşlerdir. Diğer bir tanımla, sıcaklık artışı küçük nörosekresyon hücrelerinin salgılarını üretip boşaltmalarına neden olmuştur. Böbreküstü bezi hücrelerinden kortikosteroidojenik hücreler ve Stilling hücrelerinde de sıcaklık, sentez ve salgılamada artışa neden olmuştur. Oysa katekolaminerjik hücrelerde salgı üretimi olsa bile, materyal belirgin olarak hücrelerde sitoplazmada depolanmıştır. Sonuç olarak, küçük nörosekresyon hücreleri ile böbreküstü bezindeki kortikosteroidojenik hücreler arasında fonksiyonel açıdan bir paralelliğin olduğu söylenebilir. Öte yandan, kortikosteroidojenik hücreler ile Stilling hücreler arasında da, fonksiyonel açıdan bir ilişki olabileceği söylenebilir. Katekolaminerjik hücreler ise, kortikosteroidojenik hücreler ile Stilling hücrelerinin salgı aktivitelerine uyarıcı yönde etkili olabilirler.

Rana ridibunda (Amphibia-Anura)'nın nörosekresyon materyalli ile böbreküstü bezi fonksiyonu arasındaki ilişkiler

In this research, the structural changes that appear in the adrenal glands and neurosecretory cells of frogs {Rana ridibunda) which had been kept under different temperatures (+4°C, +10°C, +20°C) were studied with light microscope and the relation between these structures were discussed. The pericaryons of Gomori (+) nuerons that form the preoptic nuclei had different sizes. These were big and small neurosecretory cells. The adrenal gland of Rana ridibunda had three types of cells, being corticosteroidogenic, catecholaminergic and Stilling cells. Although neurosecretory cells were observed to be generally active at all temperatures administered especially, small neuorosecretory cells were vulnerable to temperature increases according to their sizes and became more active. In other words, the increase in temperature caused small neurosecretory cells to produce secretion and discharge. Temperature induced an increase in synthesis and secretion in corticosteroidogenic cells and Stilling cells of the adrenal gland. On the other hand, materials were stored distinctly in catecholaminergic cells, even if there was the production of secretion in those cells. As a result, there may be a functional similarity between the small neurosecretory cells and corticosteroidogenic cells of the adrenal gland. In addition, a functional similarity may also be observed between corticosteroidogenic cells and Stilling cells. Catecholaminergic cells may be effective in stimulating the secretion activities of both corticosteroidogenic and Stilling cells.

___