The effect of genetic background on the in vitro development of mouse embryos in potassium simplex optimized medium supplemented with amino acids ($KSOM^{AA}$ )

The effect of genetic background on the in vitro development of mouse embryos in potassium simplex optimized medium supplemented with amino acids ($KSOM^{AA}$ )

Bu çalışmada, CD-1 ve CB6F1 ırkı fare embriyolarının, amino asit ilave edilmiş KSOM medyumundaki (KSOMAA) in vitro gelişim oranlan ve toplam hücre sayıları değerlendirilmiştir. Olası zigotlar, süperovulasyondan sonra çiftleştirilmiş dişilerden (hCG enjeksiyonundan 19-20 saat sonra) elde edilmiştir. İki farklı fare ırkı arasında 2-hücre bloğu, morula, genişlemiş blastosist, sarkmış blastosist ve toplam hücre sayısı açısından değerlendirmeler yapılmıştır. KSOMAA içinde 2-hücreli safhaya gelişen embriyoların yüzdesi CD-1 ve CB6F1 için sırasıyla % 98 ve % 96 ; 3-8-hücreli safhaya gelişenlerin yüzdesi % 89 ve % 93 bulunmuştur, iki ırk arasında gerek 2-hücreli, gerekse 3-8-hücreli safhaya gelişim açısından istatistiksel bir farka rastlanmamıştır. Bununla beraber, CD-1 ve CB6F1 ırkları arasında morula (M), genişlemiş blastosist (EB) ve sarkmış blastosist (CHB) safhalarına gelişim yüzdeleri M için % 79 ve % 91 (p < 0,01); EB için % 66 ve % 77 (p < 0,05); CHB için % 34 ve % 49 (p < 0,01) oranlarıyla istatistiksel bir fark ortaya koymaktadır. Sonuçlar göstermektedir ki; CB6F1 ve CD-1 fare ırklarından elde edilen muhtemel zigotların kültürleri KSOMAA içinde ve % 5 $C0_2$, % 95 hava ve 37 $circ$C'lik ortamda etkin şekilde yapılabilmektedir.

___

Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences-Cover
  • ISSN: 1300-0128
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Yayıncı: TÜBİTAK