Oklu kirpi (Hystrix cristata) iskelet sistemi üzerine makro-anatomik araştırmalar I. Ossa membri thoracici

Çalışmada, 2 adet Hystrix cristata türü oklu kirpi kullanılmış ve ön bacak kemikleri'nin incelenmesi amaçlanmıştır. Fossa supraspinata'nın fossa infraspinata'dan daha geniş olduğu görülmüş ve sırasıyla 21.15 cm2 (%54.7) ve 17.51 cm2 (%45.3) olarak bulunmuştur. Pfocessus hamatus ve processus suprahamatus mevcut olup, processus coracoideus iyi gelişmiş durumdadır. Tuberculum majus, caput humeri seviyesini biraz aşmıştır. Tuberositas deltoidea iyi gelişmiş olup, tuberositâs teres major et minor belirgindir. Foramen supratrochleare, crista epicondyli lateralis ve sulcus ulnaris'in mevcut olduğu görülmüştür. Spatium interosseum antebrachii mevcut olup, her iki kemiğin spatium'a bakan yüzlerinde derin bir oluk saptanmıştır. Processus styloideus lateralis et medialis iyi gelişmiştir. Proximal ve distal 4'er olmak üzere toplam 8 adet ossa carpi ve 5 adet de ossa metacarpalia tespit edilmiştir.

___

  • 1. Demirsoy, A.: Rodentia., Yaşamın Temel Kuralları. Ankara, Meteksan Anonim Şirketi., 1992; 695-29.
  • 2.Kuru, M.: Rodentia., Omurgalı Hayvanlar. Erzurum, Atatürk Üniv. Basımevi., 1987; 551-64.
  • 3.Weichert, C.K.,: Rodentia., Anatomy of the Chordates. London, McGraw-Hill book Company, 1970; 500-738.
  • 4.Romer, A.S. and Parsons. T.S.: The Vertebrate Body. Philadelphia, W.B. Saunders Company., 1978; 88-166.
  • 5.Öktay, M.: Rodentia., Omurgalı Hayvanların Karşılaştırmalı Anatomisi. İstanbul, İst. üniv. Fen Fak. Basımevi., 1988; 21-66.
  • 6.Taşbaş, M.: Yaban Keçisi (Carpa aegagrus) ile yerli Tiftik ve Kıl Keçisinin İskelet Sistemleri Üzerinde Karşılaştırmalı Makro-Anatomik Araştırmalar. Bölüm II: Ossa Membri Thoracici et Pelvini. Ank. Üniv. Vet. Fak. Derg., 1978; 25 (4): 634-55.
  • 7.Taşbaş, M.: Yaban Keçisi (Capra aegagrus) ve Yerli Tiftik Keçisinin İskelet Sistemleri Üzerinde Karşılaştırmalı Makro-Anatomik Araştırmalar. Bölüm I: Ossa Trunci. Ank. Üniv. Vet. Fak. Derg., 1978; 25 (4): 398-14
  • 8.Girgin, A., Karadağ, H., Bilgiç, S. ve Temizer, A.: Kurt (Canis lupus) ve Tilki (Canis vulpes) İskelet Kemiklerinin Yerli Köpeklerinkine (Canis familiaris) Göre Gösterdikleri Makro-Anatomik Ayırımlar Üzerine Araştırmalar. Selçuk Üniv. Vet. Fak. Derg., 1988; 4 (1): 169-82.
  • 9.Dursun, N. ve Tıpırdamaz, S.: Vizonun (Mustela vison) İskelet Kemikleri Üzerinde Makro-Anatomik Araştırmalar. Selçuk Üniv. Vet. Fak. Derg., 1989; 5 (1): 13-27.
  • 10.Tecirlioğlu, S.: Sırtlan ve Köpeğin İskelet Kemikleri Üzerinde Makro-Anatomik Araştırmalar. Ank. Üniv. Vet. Fak. Derg., 1983; 30 (1): 149-66.
  • 11.Taşbaş, M.: Yaban Koyunu (Muflon-ovis orientalis Anatolica) ile Yerli Karaman Koyununun İskelet Kemikleri Üzerinde Karşılaştırmalı Makro-Anatomik Araştırmalar. Bölüm I: Ossa Trunci. Ank. Üniv. Vet. Fak. Derg., 1983; 30 (3): 368-88.
  • 12.Gültekin, M. ve Uçar, Y.: Yerli Tilki (Canis vulpes) ve Çakal (Canissureus) İskelet Kemiklerinin Yerli Köpeğinkilerine (Canis familiaris) Göre Gösterdikleri Makro-Anatomik Ayrımlar Üzerinde Araştırmalar. Bölüm I: Truncus ve Membra. Ank. Üniv. Vet. Fak. Derg., 1980; 27 (1-2): 201-14.
  • 13.Özkan, Z.E., Dinç, G. ve Aydın, A.: Tavşan (Oryctolagus cuniculus), Kobay (Cavia porcellus) ve Rat’larda (Rattus norvegicus), Scapula, Clavicula, Skeleton Brachii ve Skeleton Antebrachii’nin Karşılaştırmalı Gross Anatomisi Üzerinde İncelemeler. F.Ü. Sağ. Bil.Derg., 1996; (Basımda).
  • 14.Taşbaş, M. ve Tecirlioğlu, S.: Maserasyon Tekniği Üzerinde Araştırmalar. Ank. Üniv. Vet. Fak. Derg., 1966; 12 (4): 324-30.
  • 15.Nomina Anatomica Veterinaria. 4 th. Ed. Copyright by the World Association of Veterinary Anatomists., 1994.
Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences-Cover
  • ISSN: 1300-0128
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Yayıncı: TÜBİTAK
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çıldır Gölü (Ardahan,Kars)'ndeki Cyprinus carpio (Linnaeus,1758)'nun üremesi üzerine bir araştırma

Sedat YERLİ, Mustafa ZENGİN

An Investigation on the Reproduction of the Common Carp ( Cyprinus carpio (Linnaeus, 1758)) from Çildir Lake-Turkey

Sedat YERLİ

The Effects of Number of Queen Cell Cups Given to the Feeding Colonies and Harvesting Intervals on the Yield of Royal Jelly of Colonies

Ferat GENÇ, Ahmet DODOLOĞLU, Semiramis KUTLUCA

Koyunlarında ruminal asidozis olaylarının yemlere sodyum bikarbonat ilavesiyle koruyucu tedavi denemeleri çalışmalar

Gürbüz GÖKÇE, Hüseyin Y. İMREN

Kısraklarda $PGF2alpha$ enjeksiyonları sonrası östrus, ovulasyon ve gebelik oranları

Mürsel DEMİREL, İbrahim TAŞAL, Ahmet SEMACAN

Oklu kirpi (Hystrix cristata) iskelet sistemi üzerine makro-anatomik araştırmalar I. Ossa membri thoracici

Sadık YILMAZ, Derviş ÖZDEMİR, Z. Ender ÖZKAN

Histological Investigation on the Stuructural Aspects of Adult Brown Bears' Ovary

Nesrin ÖZFİLİZ

Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) kuluçkalık yumurta ağırlığı ve ebeveyn civciv çıkış ağırlığı ve 6.hafta canlı ağırlığı üzerine etkileri

İskender YILDIRIM, Ramazan YETİŞİR

Estrous, Ovulation and Pregnancy Rates Following PGF2a Injections In Mares

Mürsel DEMİREL

Macro-Anatomical Investigations on the Skeletons of Porcupine (Hystrix Cristata) I. Ossa Membri Thoracici

Sadık YILMAZ, Z. Ender ÖZKAN, Derviş ÖZDEMİR