Deniz ve Liman İşletmeciliği Öğrencilerinin Liman Kavramına İlişkin Metaforik Algıları

Liman paydaşlarının liman kavramı hakkındaki algısı, limancılık sektörü açısından önemlidir. Paydaşların olumlu yöndeki algısı, sektörün performansını ve gelişimini de olumlu etkileyecektir. Bu çalışma, limancılık sektörünün gelecekteki paydaşlarından olan Deniz ve Liman İşletmeciliği öğrencilerinin liman algısını ortaya koymaya yönelik bir metafor çalışmasıdır. Çalışma 121 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin analizi için beş aşamalı yöntem kullanılarak metaforlar ve oluşturdukları kategoriler belirlenmiştir.  Araştırma bulguları, katılımcıların limana ilişkin 66 adet metafor ürettiğini göstermektedir. Bu metaforlar 16 adet kavramsal kategoriye dağılmaktadır. Sınıf ve cinsiyet değişkenlerine göre liman algısı farklılık göstermezken, deneyim değişkenine göre farklılık tespit edilmiştir.

Port Management Students’ Metaphoric Perceptions Related to the Port Concept

Port’s stakeholders’ perception related to the port is important for the port sector. Positive perceptions of the stakeholders will positively affect the performance and development of the sector. This study is a metaphor study to determine the perceptions of Port Management students, who are one of the future stakeholders of the sector, about port. The study was carried out with 121 participants. Metaphors and their categories were determined by using a five-step method for the analysis of the data obtained. Findings show that the participants produced 66 metaphors related to the port concept. These metaphors were distributed into 16 conceptual categories. While the port perception did not differ according to the variables of class and gender, a difference was determined according to experience variable.

___

  • Ertürk, R. (2017). İlkokul Öğrencilerinin “Öğretmen” Kavramına İlişkin Metaforik Algıları. E-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi, 8(3), 1-15.
  • Esmer, S., ve Karataş Çetin, Ç. (2016). Liman İşletme Yönetimi. Denizcilik İşletmeleri Yönetimi (pp. 379-415). İstanbul: Beta.
  • Miles, M. B., Huberman, A. M., Huberman, M. A., ve Huberman, M. (1994). Qualitative data analysis: An expanded sourcebook: Sage Publications.
  • Morgan, G. (1998). Yönetim ve örgüt teorilerinde metafor (Çeviren: G. Bulut). Istanbul: Mess Yayınları.
  • Morillo, C. R. (1990). The reward event and motivation. The Journal of Philosophy, 87(4), 169-186.
  • Oxford, R. L., Tomlinson, S., Barcelos, A., Harrington, C., Lavine, R. Z., Saleh, A., ve Longhini, A. (1998). Clashing metaphors about classroom teachers: Toward a systematic typology for the language teaching field. System, 26(1), 3-50.
  • Saban, A. (2009). Öğretmen Adaylarinin Öğrenci Kavramina İlişkin Sahip Olduklari Zihinsel İmgeler. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 7(2), 281-326.
  • Saban, A., Koçbeker, B. N., ve Saban, A. (2006). Öğretmen adaylarının öğretmen kavramına ilişkin algılarının metafor analizi yoluyla incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 6(2), 461-522.
  • TDK. (2018). Türk Dil Kurumu. Güncel Türkçe Sözlük. http://www.tdk.gov.tr/ Erişim Tarihi: 29.11.2018
  • Türker, N., Uçar, M., ve Ateş, M. A. (2016). Turizm eğitimi alan öğrencilerin turizm sektörü algıları: Karabük üniversitesi öğrencileri üzerine bir araştırma. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(2), 311-324.
  • Uzun, Z., ve Erdem, S. (2017). Çalişanlarin İyi Yönetici ve Kötü Yöneticiye Dair Metaforik Algilarinin İncelenmesi: Kamu Kurumunda Bir Araştırma. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(61), 274-294.
  • Uzun, Z., ve Özcan, E. (2017). Sosyoloji lisans öğrencilerinin Suriyeli sığınmacı ve mülteciler hakkındaki metaforik algıları. Journal of Human Sciences, 14(3), 2925-2948.
  • Yıldırım, A., ve Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. (9. Genişletilmiş Baskı ed.). Ankara: Seçkin Yayınevi.