Tersiyer Ulaş-Sivas Havzasında Sölestin içeren Jipsli Formasyonların Stratigrafisi, Jeokimyası ve Çökelme Ortamlar›, Doğu-Orta Anadolu (Türkiye)

Do¤u-Orta Anadolu bölgesinde yeralan Tersiyer yafll› Sivas-Ulafl evaporit havzas›nda yayg›n olarak sölestin içeren evaporit oluflumlar› bulunmaktad›r. Bunlar bafll›ca üç zona ayr›labilir. Birincisi Geç Eosen yafll› ve laminal› bir karakter sergileyen jipslerdir. Bu tip jipsler Eosen sonundaki regresyona ba¤l› olarak oluflan s›¤ karakterli iç lagünlerde mineralleflmifllerdir. Bunlar› üzerleyen ikinci jips zonu ise Oligosen yafll›d›r ve bafll›ca iki tip fasiyes sergilemektedir. Bunlar kal›n ve masif karakterli jips fasiyesi ile kumtafl› ara tabakal› nodüler jips fasiyesidir. Oligosen’in birinci tip fasiyesi s›¤ sahil sabkhalar›nda, ikinci tip fasiyesi ise menderesli akarsular›n terkedilmifl kanallar› içerisinde oluflmufllard›r. Havzadaki üçüncü ve son evaporit zonu ise Erken Miyosen yafll› masif ve tabakal› jipslerdir. Bunlar›n tabakal› olanlar› fosilli kireçtafllar› ve kumtafllar› ile yer yer ara tabakal›d›rlar. Bölgedeki bu en genç evaporit mineralleflmesi, Sivas Tersiyer havzas›n›n Üst Miyosen bafl›nda güneyden gelen s›n›rl› bir denizel transgresyonun ürünüdür. Bu üç evaporit zonundaki sölestin mineralleflmeleri ise Sivas-Ulafl Tersiyer baseninde oldukça yayg›nd›r. Sölestinler havzada en üst Eosen yafll› kireçtafllar› ve jipsler içerisinde çatlak-karstik boflluklarda dolgu türü tarz›nda, Oligosen’in flüvyal kumtafl› ve kiltafllar› ile masif jipsleri içerisinde yumrular fleklindedir. Üst Miyosen’in masif jipsleri içerisinde ise büyük boyutlu mercekler biçiminde yeral›rlar. Sölestinlerde yap›lan arazi, elektron mikroskobu (SEM), cevher mikroskobisi, elektron mikroprob, s›v› kapan›m, iz element (XRF) ile 18O/16O, 34S/32S ve 87Sr/86Sr izotop çal›flmalar› sedimanter-sinjenetik kökenli bir mineralleflmeyi desteklememektedir. Buna karfl›l›k yüksek s›cakl›k koflullar›n›n etkili oldu¤u epijenetik ve/veya geç diyajenetik oluflum fleklini iflaretlemektedir.

Stratigraphy, Geochemistry and Depositional Environment of the Celestine-bearing Gypsiferous Formations of the Tertiary Ulafl-Sivas Basin, East-Central Anatolia (Turkey)

Celestine-bearing evaporite mineralization is widespread in the Tertiary evaporitic units of the Ulaş-Sivas Basin, east-central Anatolia. The oldest deposition of gypsum, which is of laminated character, occurred in a shallow inner-lagoonal environment or in depressions during Late Eocene regression. Thick gypsum and overlying beds composed of alternating bedded, nodular gypsum and sandstone developed in coastal sabkhas and abandoned channels within a meander-river complex during Oligocene time. The last occurrence of evaporitic units, namely massive and bedded gypsum alternating with sandstones and fossiliferous limestones, resulted from limited marine transgression of an Early Miocene sea along the southern margin of the Sivas Tertiary Basin. The celestine deposits are predominantly found within the gypsum beds throughout the Tertiary basin and in subordinate amounts in the limestones of the uppermost Eocene and as open-space fillings in gypsum, and as nodules in the some of the Oligocene fluvial sandstone, claystones and massive gypsums. Large-scale lenses of celestine occur within Early Miocene massive gypsums. The celestine samples were studied by scanning electron microscopy (SEM), ore microscopy, and electron-microprobe (EMP), fluid-inclusion, selected trace-element (XRF) 18O/16O, 34S/32S and 87Sr/86Sr isotope geochemistry. Field observations and analytical results indicate that the celestine did not develop via primary sedimentary processes. Rather, high-temperature conditions prevailed during late-diagenetic or epigenetic celestine formation.