Koçyaka (Konya-Orta Anadolu) Yüksek Basınç-Düflük Sıcaklık Metamorfitleri İçindeki Metabazit Bloklarının Jeokimyası: Yay-Yayardı İkilisine İlişkin Jeokimyasal Kanıtlar

Torit-Anatolit platformunun kuzey kenar›nda yeralan Kütahya-Bolkarda¤ Kufla¤›, allokton ofiyolit parçalar› yan›nda Yüksek Bas›nç-Düflük S›cakl›k (YB-DS) metamorfizmas› geçirmifl tektonik dilimler içerir. Bu dilimlerden biri olan Koçyaka Metamorfik Karmafl›¤› Konya’n›n kuzeydo¤usunda yüzeylenir. Birim, Üst Kretase karbonatl› metasedimenter kayalar üzerinde yeralan ofiyolitli kar›fl›k özelli¤indeki Alt›nekin ve Akcaflar melanjlar›ndan oluflan bir tektonostratigrafik dizilim sunar. Her iki melanjda da düflük dereceli metamorfizma ile üzerlenmifl YB-DS metamorfizmas› ürünü glokofanl› topluluklar içeren ve yast›k lav ve amfibolitden oluflan metabazik kayalar yeral›r. Ofiyolitik kayalar›n parçalanma öncesindeki jeodinamik konumlar› hakk›nda farkl› görüfller vard›r. Bu görüfllerden ilkine göre bu kayalar kuzeydeki ‹zmir-Ankara-Erzincan Neotetis okyanus kolundan türemifltir. Di¤er görüfle göre ise bu okyanusal kabuk parçalar› farkl› bir Neotetis okyanus koluna aittir. Jeokimyasal karfl›laflt›rmalar, melanjlar›n metasedimanter kayalar›n›n okyanus taban› çökelleri için tipik olan pelajik ve karbonatl› çökellerinin kar›flmas›ndan olufltu¤unu gösterir. Her iki melanj içinde yeralan metabazik bloklar›, plajiyoklas-klinopiroksen fenokristalli olup uyumsuz elementlerce tüketilmifltir ve bütünselli¤i olan bir magmatik grup içinde yeral›rlar. Bu metabazik kayalar genelde Normal Okyanus S›rt› Bazalt’lara (N-MORB) benzerlikler sunmakla birlikte birleflimsel konaklar› yayard› havza ortam› için daha tipiktir. Orta Anadolu Kristalen Kompleksinde (OAKK) yer alan stratiform dalma-batma zonu üstü (SSZ) ofiyolitleri ile oluflum, tektonik yerleflme yafllar›n›n benzerlikleri ve jeokimyasal denefltirmeler dikkate al›nd›¤›nda, Konya’daki yayard› özellikli metabazitlerle OAKK’daki yay özellikli SSZ tipi ofiyolitlerin bir yay-yayard› ikilisini temsil edebilece¤i düflünülmektedir. E¤er bu karfl›laflt›rma geçerli ise, her iki birim de ‹zmir-Ankara-Erzincan Okyanusundan türemifl olabilirler. Bu durum, OAKK ile Torid-Anatolit Platformu aras›nda ayr› bir “‹ç Toros Okyanusu” nun varl›¤›n› gereksiz k›lar. 

Metabasite Blocks from the Koçyaka HP-LT Metamorphic Rocks, Konya, Central Anatolia: Geochemical Evidence for an Arc-Back-Arc Pair?

The Kütahya-Bolkardağ Belt, situated on the northern margin of the Tauride-Anatolide Platform, includes slices of HP/LT metamorphic rocks adjacent to allochthonous ophiolitic fragments. The Koçyaka Metamorphic Complex is one such thrust slice and is located to the northeast of Konya. The local tectonostratigraphic succession consists of Upper Cretaceous calcareous metasediments overlain respectively by the Altınekin and Akçasar mélanges of ophiolitic character. Both mélanges contain metabasites (pillow lavas and amphibolites) overprinted with HP-LT glaucophanitic assemblages and later low-grade facies associations. The geodynamic significance of the ophiolites prior to dismemberment (as oceanic crust) is in dispute, being either interpreted as a separate Neotethyan oceanic strand or derived from the İzmir-Ankara-Erzincan ocean to the north. Geochemical comparisons suggest that the metasediments are largely admixtures of pelagic and calcareous sediments typical of the ocean floor. The metabasite blocks in both mélanges are incompatible element-depleted, plagioclase-clinopyroxene phyric tholeiites and appear to form a coherent magmatic group. Although the metabasalts have affinities to N-MORB, their range of composition is more typical of a back-arc basin environment. Geochemical comparison, tectonic juxtaposition and similarity of age to the stratiform supra-subduction zone (SSZ) ophiolites of the Central Anatolian Crystalline Complex (CACC) suggest that the Konya metabasite blocks (with back-arc affinity) and the SSZ ophiolites (with arc affinity) could represent an arc-back-arc pair. If this is the case, it removes the need for a separate "Inner Tauride Ocean" between the CACC and the Tauride-Anatolide Platform, both units being initially derived from the northern İzmir-Ankara-Erzincan ocean.