Tear Trough Ligamentin Anatomik Varyasyonu, Kadavra Direksiyonu Vaka Sunumu

Göz altında yaş alma belirtileri yirmili yaşlardan sonra ortaya çıkar. Yaş alma ile birlikte göz altında çukurlaşma ve renk değişimi görülür. Tear trough deformitesi ameliyatlı ve ameliyatsız estetik müdahale ile düzeltilebilir. Tear trough deformitesinin sebebinin, çöküntünün hemen altında bulunan tear trough ligamentine bağlı olduğu gösterilmiştir. Gözaltı ve yanak bölgesindeki lateral sınırda ise orbitalis retaining ligament gösterilmiştir. Tear trough ligamenti medialde midpupiler hat hizasına kadar devam eder. Midpupiler hat hizasından sonra ise orbitalis retaining ligament iki yaprak olarak başlar. Bu ligamentlerin cerrahi olarak direksiyonu ile veya dolgu uygulaması ile düzeltilmesi mümkündür. Tear trough ligamenti ve orbitali retaining ligamenti daha önce kadavra diseksiyonlarında tanımlanmıştır. Kadavra direksiyonu vaka sunumuzda mevcut tanımın aksine tear trough ligamentinin midpupiler hat hizasına ulaşmadan iki yaprağa ayrıldığı gösterilmiştir. Tear trough ligamentinin anatomik varyasyonun olması, estetik olarak bu bölgenin düzeltilmesinde göz önünde bulundurulmalıdır.

___

  • 1. Trappe HJ, Daniel WG, Hetzer R, Döhring W, Lichtlen PR. Intramural right atrial hematoma following coronary artery bypass surgery. Am Heart J 1985;109:917-8.
  • 2. Giudicatti L, King B, Lee F, Lam K, Stamp N, et al. Left Atrial Intramural Hematoma Post-Ablation of Supraventricular Tachycardia: A Rare Complication Treated Successfully. JACC Case Rep 2020 Feb 5;2(2):223-226.
  • 3. Capllonch FG, Arce J, Serés L, Vallejo N, Ferrer E, et al. Left atrial intramural haematoma associated with mitral annular calcification. Eur J Echocardiogr. 2010 Jun;11(5):E18.
  • 4. Schecter SO, Fyfe B, Pou R, Goldman ME. Intramural left atrial hematoma complicating mitral annular calcification. Am Heart J 1996;132: 455–457.
  • 5. Roynard JL, Fosse JP, Cohen Y, Artigou JY, Hoa`ng P. Left atrial contusion with intramyocardial hematoma after a blunt chest trauma. Intensive Care Med 1995;21:384–385.
  • 6. Shaikh N, Rehman NU, Salazar MF, Grodman RS. Spontaneous Intramural Atrial Hematoma Presenting as a Left Atrial Mass. J Am Soc Echocardiogr 1999;12:1101-3.
  • 7. Jothidasan A, Attaran S, Hunter D, de Souza AC . Management of a left atrial intramural hematoma after percutaneous intervention. Ann Thorac Surg. 2014 Jun;97(6):2196-7.
  • 8. Vadgaonkar V, Yousif N, Sabde S , Slais S, Darwish A, et al. Spontaneous left atrial multiseptated intramural dissecting hematoma. Echocardiography. 2020 Oct;37(10):1682-1686.
  • 9. Franks RJ, de Souza A, di Mario C. Left Atrial Intramural Hematoma After Percutaneous Coronary Intervention. Catheter Cardiovasc Interv. 2015 Sep;86(3):E150-2.
  • 10. Schilling J, Engel AM, Hassan M, et al. Robotic excision of atrial myxoma. J Card Surg 2012;27:423–6.
  • 11. Hemli JM, Patel NC. Robotic Cardiac Surgery. Surg Clin North Am. 2020 Apr;100(2):219-236.
Turkish Journal of Clinics and Laboratory-Cover
  • ISSN: 2149-8296
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: DNT Ortadoğu Yayıncılık AŞ
Sayıdaki Diğer Makaleler

VARİKOSELEKTOMİ OPERASYONU SONRASI İŞE GERİ DÖNÜŞ ZAMANI VE İŞ GÜNÜ KAYBI

Mehmet Emin ŞİRİN, Mehmet YILMAZ, Mustafa KARAASLAN

Çocuk Yoğun Bakımda Yatan Hastalar İçin İstenen Çocuk Ve Ergen Psikiyatrisi Konsültasyonlarının Değerlendirilmesi

Özlem SARAÇ SANDAL, Ahmet GÖNÜLLÜ, Canem KAVURMA, Gokhan CEYLAN, Gülhan ATAKUL, Pınar SEVEN, Ferhat SARI, Utku KARAARSLAN, Hasan AĞIN

KORONER ARTER BYPASS CERRAHİSİNDE ANESTEZİ İNDÜKSİYONUNDA ETOMİDAT-MİDAZOLAM VE KETAMİN-MİDAZOLAM KOMBİNASYONLARININ HEMODİNAMİK ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Aynur CAMKIRAN FIRAT, Özgür KÖMÜRCÜ, Nilüfer BAYRAKTAR, Atilla SEZGİN, Gülnaz ARSLAN

Mitochondrial Transplantation and Transfer, from past to future expectations

Duygu DAYANIR, Hakan DAYANIR, Serdar GÜNAYDIN

Perkütan Endoskopik Gastrostomi Deneyimlerimiz

İsmail HASIRCI, Yahya Alperen BAYRAKTAR

Hasta Perspektifinden Aşil Tendon Cerrahisi: Bir Instagram Çalışması

Mahmut ÖZDEMİR, Barış BİRİNCİ, Yüksel Uğur YARADILMIŞ, Mert KARADUMAN, Ahmet Safa TARGAL, Bahtiyar HABERAL

COVID-19 pandemisi başlangıcından önce ve sonra yapılan meme biyopsilerinin değerlendirilmesi: Tek merkezli retrospektif çalışma

Funda ULU ÖZTÜRK, Şehnaz TEZCAN

Koroner arter hastalığı şüphesi olan non-geriatrik hastalarda Castelli risk indeksleri ile iskeminin varlığı ve şiddeti arasındaki ilişki

Birsen DOĞANAY

Neoadjuvan tedavi alan rektum kanseri hastalarında tedavi yanıtını predikte eden parametreler var mı?

Yakup DÜZKÖPRÜ, Ece BİLGİÇ KÖYLÜ, Abdülkadir KOÇANOĞLU, Özlem DOĞAN, Mustafa ALTINBAŞ

YouTube Kaynaklı Covid 19 Kişisel Koruyucu Ekipman Kullanımı İçin Hazırlanmış Türkçe Videoların Değerlendirilmesi

Mahmut Sami TUTAR, Mustafa ATCI, Aslı ALTINORDU ATCI, Mehmet Akif YAZAR, Osman Mücahit TOSUN, Betül KOZANHAN