Su-Rüzgar Hibrit Sistemlerinde Su Darbesi Problemlerinin Araştırılması

Su darbesi, kapalı boru sistemlerinde ani akım değişiminden dolayı oluşan, istenmeyen bir durumdur. Su darbesi oluştuğunda sonuçları çok ağır ve hatta ölümcül bile olabilir. Su darbesi, genellikle hidroelektrik santrallerin cebri borularında, isale hatlarında, su şebekelerinde vs. meydana gelir. Bu nedenle belirtilen sistemlerin işletme prensipleri doğru bir şekilde belirlenmeli ve gerekiyorsa bazı önleyici tedbirler düşünülmelidir. Bu çalışmada, pompaj-depolamalı ve rüzgar enerjisi destekli (su-rüzgar hibrit sistem) hidroelektrik santrallerdeki su darbesi sorunları araştırılmıştır. Cebri borulardaki zamana bağlı olarak değişen akım durumları, HAMMER adlı bir bilgisayar programı yardımıyla incelenmiştir. Bu program, doğrusal olmayan diferansiyel denklemlerin karakteristikler metodu kullanılarak çözülmesinde kullanılır. Öncelikle zamana bağlı akımlar, farklı işletim durumları için, bazı senaryolar kullanarak incelenmiştir. Bu çalışmada sadece en kritik sonuçları veren senaryo 5 anlatılmıştır.

___

  • [1] Deane, J. P. Gallachoir, B. P. and McKeogh, E. J. Techno-economic Review of Existing and New Pumped Hydro Energy Storage Plant. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 14, 1293-1302, 2009.
  • [2] Yang, C. Pumped Hydroelectric Storage. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 15, 1, 839-844, 2010.
  • [3] Chaudhry, M. H. Applied Hydraulic Transients. New York. Van Nostrand Reinhold Company Limited, 1987.
  • [4] Wylie, E. B. Fundamental Equations of Waterhammer. Journal of Hydraulic Engineering, ASCE, 539-542, 1994
  • [5] Wylie, E. B. and Streeter, L. Victor, Fluid Transients in Systems, Prentice Hall, 1993.
  • [6] Bentley HAMMER. HAMMER‐Water hammer and transient analysis software. http://www.bentley.com/en/US/Products/HAMMER/Product‐Overview.htm. Nisan 2010.
  • [7] Dinçer, A. E. Investigation of Waterhammer Problems in the Penstocks of Pumped-Storage Power Plants, Yüksek Lisans Tezi, ODTÜ, 2013.