İstanbul Üniversitesi Teleskoplarının Otomasyonu

Bu çalışmada, İstanbul Üniversitesi Gözlemevi'nin biri Beyazıt’ta, diğeri Ulupınar Astrofizik Gözlemevi’nde bulunan 40 ve 60 cm'lik iki teleskobu ile ilgili son gelişmeler sunulmaktadır. İST40 teleskobu, odak yüzeyine takılan yeni CCD kamerası, filtre tekeri ve uzaktan kontrollü kubbesi ve teleskop sistemi ile modern bir hale gelmiştir. Duyarlı CCD’si ve optik ekipmanları sayesinde İST40 teleskobu ile İstanbul gibi ışık kirliliğinin çok fazla olduğu bir şehrin merkezinden yapılabilen astronomik gözlem sonuçları verilmektedir. 2011 yılından itibaren hizmet vermekte olan İST60 teleskobu ise 2017 yılında yapılan çalışmalar sayesinde uzaktan yönetilebilir hale gelmiştir. Bu bildiride her iki teleskop ile yapılan son bilimsel gözlemler ışığında elde edilmiş limit parlaklıklar ve benzeri gözlemsel sonuçlar paylaşılarak, İST60 teleskobunun tamamen robotik hale gelmesi için yapılan çalışmalar sunulmaktadır.

___

  • Saygaç, A. T. ve ark.: İstanbul Üniversitesi Otomatik Astrofizik Gözlemevi. 2009 Yılında Türkiye'deki Astronomi Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi Sempozyumu, (2010) 154-162.
  • Saygaç, A. T.: İstanbul Üniversitesi Robotik Astrofizik Gözlemevi: İstanbul-Çanakkale Projesi. Türkiye'deki Teleskoplarla Bilim Sempozyumu, (2013) 14-16.