Astronomi Eğitiminde Bazı Doğru Bilinen Yanlışlar

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) Talim Terbiye Kurulu (TTK) Başkanlığı tarafından yayınlanan ve 2017-2018 eğitim-öğretim yılı 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda uygulamaya giren Fen Bilimleri müfredatlarında, astronomi konuları söz konusu eğitim-öğretim dönemleri içerisinde ilk haftalara alınmıştır. 2017 yılından önce astronomi konuları ise Fen Bilimleri müfredatlarında en son konular olarak yer almaktadır. Müfredat değişikliği ile birlikte hem bu müfredatları veren eğitimciler hem de öğrenciler tarafından bir "Astronomi Farkındalığı" oluşmaya başlamış ve bu konuda daha iyi bir bilgi birikimine sahip olan "Bilim Merkezleri" ve "Üniversite Öğretim Üyeleri"nden birçok eğitimci tarafından astronomi konuları hakkında destek alma ihtiyacı doğmuştur. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak, tarafımıza gelen talepler doğrultusunda öğrencilere "Konya Bilim Merkezi" ev sahipliğinde astronomi eğitimleri verilmiştir. Eğitim sırasında müfredatta yer alan konuların anlatımları, materyal destekli atölye içerikleri, teleskop kurulumu-kullanımı ve Güneş gözlemi etkinlikleri bu merkezdeki fiziksel ortamlarda gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan her bir öğrenciye ön test ve son test yapılarak, eğitim öncesi ve sonrası astronomi bilgilerine dair değişimler izlenmek istenmiştir. Ön testlerden öğrencilerin bilgi seviyelerini ölçmek ve kavram yanlışlarını tespit etmek amaçlanırken, son testlerden de verdiğimiz eğitimin öğrencilere bu alandaki bilgilerine ne derece katkı sağladığı analiz edilmiştir. Test sonuçlarının analizleri SPSS 22 programında analiz edilerek öğrencilerin astronomi konularında geldikleri seviyeleri ölçülmüştür.

Some Common Mistakes in Astronomy Education

From the 2017-2018 academic year, astronomy subjects were included in the first weeks of 5th, 6th, 7th and 8th grade curriculum by the Ministry of National Education, Board of Education and Discipline. Before 2017, astronomy subjects are the latest subjects in the Science curriculum. With the curriculum change, an "Astronomy Awareness" has started to be formed by both the educators and the students. There was a need to get support on astronomy from "Science Centers" and "University Faculty Members". Astronomy educations were given at the "Konya Science Center" based on the needs and demands. The lectures, workshops, telescope setup-usage and Sun observations were carried out in the physical environments of this center. It was aimed to monitoring the changes in astronomy knowledge before and after the education by pre-test and post-test given to each participating student in this research. It is aimed to measure the knowledge of the students from the pre-tests and to detect the misconceptions. From the post-tests, it has been analyzed how the education provided contribution of the students astronomy knowledges. The analyzes are made in the SPSS 22 program to measure the changes of these knowledges.

___

  • Aslan, Z., Aydın, C., Demircan, O., Kırbıyık, H. ve Derman, E., (1996). Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı , Tekışık Yayıncılık, Ankara
  • Başakcı G., (2018). Gezici Planetaryumların Ortaokul 7. Sınıf Öğrencilerinin Bazı Astronomi Konularını Öğrenimine Ve Astronomiye Yönelik Tutumlarına Etkisinin İncelenmesi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans, Adana, 84.
  • Babaoğlu G., (2016). 6. Sınıf Öğrencilerinin Astronomi Kavramlarına Yönelik Algılarının Belirlenmesi, Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Aksaray, 220.
  • Ceylan, H., Dar, Y., Kaya, Y., 2012, Astronomi ve uzay Bilimleri Ders Kitabı (Ed. Değirmenci, Ö. L.), MEB Devlet Kitapları.
  • Dündar, Y., (2017). İnformal öğrenme ortamı olarak bilim merkezleri, 173-189. Her Yönüyle Bilim Merkezi, A. Güney, Çizgi Kitapevi
  • Düşkün İ., (2011).Güneş-Dünya-Ay Modeli Geliştirilmesi ve Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Astronomi Eğitimindeki Akademik Başarılarına Etkisi, İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Malatya, 121.
  • İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü https://astronomi-fen.istanbul.edu.tr/tr/content/bolum/tarihce , Erişim Tarihi: Mart 2021
  • Maden, S ve Dincel, Ö. (2015). İnformal öğrenme yaklaşımının yabancı dil olarak Türkçe sözcük öğretimine etkisi. Eğitim ve Sosyal Bilimler Dergisi, 32 (206): 30-53
  • Percy, J. R. (2006). Teaching Astronomy: Why and How, JAAVSO Volume 35, 248-254
  • Şensoy A., (2012). Temel Astronomi Kavramlarının Çeşitli Değişkenler Tarafından İncelenmesi, Ondokuzmayıs Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans, Samsun, 116.
  • Taşcan M., (2013). Fen Bilgisi Öğretmenlerinin Temel Astronomi Konularındaki Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi, İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Malatya, 143.
  • Tunca Z., (2002). Türkiye’de ilk ve orta öğretimde astronomi eğitim öğretimini dünü, bugünü. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Ankara, Bildiriler Kitabı, 16 - 21.
  • Unat, Y. (2016). 1933 Yılında Ali Yar tarafından yazılmış lise III kozmografya kitabı ve liselerde astronomi dersleri. Kastamonu Eğitim Dergisi, Eylül 2016 Cilt:24 No:4 2073-2088
  • Yorgancı M., (2019). Fen Bilimleri Öğretmen Adaylarının Temel Astronomi Konularındaki Bilgi Ve Tutum Düzeylerinin Belirlenmesi, Akdeniz Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Antalya, 199.
  • Zurnacı A., (2015). Fen Eğitiminde Astronomi Uygulamaları, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İzmir, 88.