Orta ve Büyük Ölçekli Orman Ürünleri Sanayinde Toplam Kalite Yönetimi Açısından Mevcut ve Potansiyel Durum Analizi (Karadeniz Bölgesi Örneği)

Toplam Kalite Kontrolü (TKK), günümüzde yaşanan rekabet koşulları ve bunun işletmeler üzerindeki olumsuz etkilerinin hafifletilebilmesi için kullanılmaya başlanan bir yönetim anlayışıdır. TKK, kaliteyi müşteri memnuniyetine bağlar. Bu yaklaşımın temel amacı, kaliteyi, bir organizasyon içinde her seviyedeki fonksiyonlarla birleştirmek ve bütünleştirmektir. Bu çalışmanın amacı, Karadeniz Bölgesi Orta ve Büyük Ölçekli Orman Ürünleri Sanayinde Toplam Kalite Yönetimi açısından mevcut ve potansiyel durumu analiz etmektir. Kalite, önemli bir rekabet aracıdır. Kaliteli üretim yapamayan işletmelerin varlıkları tehlikededir. Orman Ürünleri ve Mobilya Sanayi de kaliteyle ilgilenmeli ve kalite sistemlerini kurmalıdır. İlk yapılması gereken de durum değerlendirmesidir. Çalışma materyali olarak Karadeniz Bölgesinde faaliyet gösteren 25 ve daha fazla işçi çalıştıran Orman Ürünleri Sanayi İşletmeleri seçilmiştir. Metot olarak yüzyüze anket yöntemi seçilmiştir. Karadeniz Bölgesi Orman Ürünleri ve Mobilya Sanayinde kalite, üretimi tamamlanmış ürünlerin muayenesi ile sağlanmaktadır. İstatistiksel kalite kontrol yöntemlerinden ancak çok basit olanlar kullanılmaktadır. Lif ve yonga levha sanayi işletmelerinin kalite kontrol faaliyetleri daha yoğun ve sistemlidir. Genel olarak, işletmelerin toplam kalite kontrol kavramlarını yeterince bilmedikleri sonucuna varılmıştır

Analysis on the Actual and Potential Condition of the Middle and Large Sized Forest Products Industry From a Total Quality Management s Perspective (A Sample of the Karadeniz Region)

In today s environment, all companies are facing increasing competitive pressures and they need to use different ways in order to deal with these pressures and survive. One of these ways is Total Quality Control (TQC). TQC links quality to customer satisfaction. The primary objective of this approach is to incorporate quality and integrity into all functions at all levels of the organization. Quality is an important competition way for existing of companies. The Companies that can not implement products fitness for use is falling in danger. Forest products industry have to interest in quality and establish their quality system. First of all to do is to evaluate conditions. The Forest Products Industry which has employed twenty five workers or more have been selected as a researc material. This study was carried out through the questionnaire practiced over thirty factories. Quality on the Karadeniz Region Forest Products Industry was obtained by inspecting the goods manufactured. The simple statistics quality control methods were used in the Karadeniz Forest Product Industry. It was found that quality control activities on the fiberboard and particleboard industry were more intensive and sistematic than others. In conclusion, the people charged with the administration and management of the factories in the research area generally are not aware of the concepts of Total Quality Management.

___

  • 1. Juran, J.M., Quality Control Handbook, McGraw–Hill, 3rd Edition, 1975.
  • 2. Anonim, TSE–İSO 9005 Kalite Sözlüğü, TSE Yayını, Ankara, 1994.
  • 3. Kobu, B., Endüstriyel Kalite Kontrol, İstanbul Üniversitesi Yayınları, 2. Baskı, İstanbul, 1987.
  • 4. Kırlı, K.R., Rekabet Üstünlüğü; Kalite, Çerçeve, 151–152, Ağustos–Ekim 1995.
  • 5. Anonim, Kalite Notları, Türk Standartları Enstitüsü.
  • 6. Kavrakoğlu, İ., Toplam Kalite Kontrol, Kalder Yayınları No: 2, 2. Baskı, İstanbul, 1994.
  • 7. Pfau, L.D., Total Quality Management Gives Companies a Way to Enhance Position in Global Market Place, Industrial Engineering, 16–21, April 1989.
  • 8. Pekdemir, I.M., Toplam Kalite Kontrol Anlayışı–Tekstil Endüstrisinde Bir Uygulama, İ.Ü. İşletme Fakültesi Dergisi, 23, 93–111, 1994.
  • 9. Peker, Ö., Toplam Kalit Yönetimi ve TS–ISO 9000 Standartları, Verimlilik Dergisi Özel Sayı, 1993.
  • 10. Doğan Ü ve Avunduk, H., Kalite Kontrol Çemberleri Endüstriyel Gelişmeye Etkisi ve Türkiye’de Uygulama Olanakları, Dokuz Eylül Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt 7, Sayı 2, Sayfa: 1–18.
  • 11. Anonim, DİE, 1992 Yılı Genel Sanayi ve İşyeri Sayımı, Ankara, 1994.
  • 12. İlter, E., Odun Kökenli Ürün Sanayilerinde Kaynak Kullanımı ve Verimlilik, Millî Prodüktivite Merkezi Yayınları. No: 425, Ankara, 1990.
  • 13. Oktav, M., Orta ve Küçük İşletmelerde İhracata Yönelik Pazarlama Sorunları ve Çözüm Önerileri, Odalar Birliği Yayını, Ankara, 1990.
  • 14. Anonim, DİE, Yıllık İmalat Sanayi İstatistikleri, Yayın No: 1833, Ankara 1995.
  • 15. Karasar, N., Bilimsel Araştırma Yöntemi, 4. Baskı, Ankara, 1991.
  • 16. Sünbüloğlu, K. ve Sümbüloğlu, V., Bioistatistik, 4. Baskı, Ankara, 199