Antalya'da sonbahar ekimlerinde bazı tek yıllık baklagil yem bitkilerinin tane ve kes verimleri yönünden ekim nöbetine girebilme olanakları

Bu çalışma Antalya ilinde 5 tek yıllık baklagil yem bitkisinin sonbahar döneminde ekilmeleri durumunda tane ve kes verim düzeylerini saptama ve ikinci ürün bitkileri ile ekim nöbetine girebilme olanaklarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Denemede mürdümük (Lathyrus sativus L), yem bezelyesi (Pisum sativum spp. arvense L. Poir), çemen (Trigonella foenum-greacum L), iran üçgülü (Trifolium resupinatum L.) ve iskenderiye üçgülü (Trifolium alexandrinum L.) türleri materyal olarak kullanılmıştır. Araştırma 1994-95 ve 1995-96 ekim yıllarında her tür için 3 tekrarlamalı olacak şekilde uygulanmıştır. Çiçeklenme gün sayısı, tane ve kes verimleri, olgunlaşma süresi ve hasat tarihleri açısından değerlendirmeler yapılmıştır. Sonuç olarak, bölgede ele alınan türlerin sonbahar ekimlerinde yeterli düzeyde tane ve kes verimi sağladıkları ve ikinci ürün bitkilerine ekim hazırlıkları için zaman bırakabildikleri görülmüştür. Ancak, özellikle yem bezelyesi, çemen ve mürdümük dikkate değer sonuçlar vermişlerdir.

The feasibility of growing rotation system of certain annual forage legume crops for seed and straw yield in fall season plantings in Antalya

The aim of this study was to examine the feasibility of growing five annual forage legume crops in the rotation system with second crops in the province of Antalya. In addition the straw and seed yield of the crops were determined when planted in the fall season. Chicling vetch, field pea, fenugreek, persian clover and berseem were planted. The experiment was conducted in the years 1994-1996 with three replications. The flowering day, seed and straw yield, maturity time and harvesting date were determined. It was concluded that all the planted species were feasible in terms of seed and straw yield. The findings of the experiment also reveal that the planted species gave enough time for second. However, field pea, fenugreek and chicling vetch were found to be superior.

___

  • 1. Rish,H., Effect of Root Nodules and Environmental Factors on the Development of Vicia villosa and Vicia sativa. 3 Observations on the Effect of Fruiting and Soil Mouisture on the Development Cycle of Vicia villosa Roth. and Vicia sativa L. Herb. Abst. Vol:44, No:3, 1974.
  • 2. Ergin, İ.Z., Avcıoğlu, R., Yem Kültürünün İlkeleri. EÜ. Zir. Fak. Yayınları No: 467, 105, İzmir, 1984.
  • 3. Açıkgöz, E., Yem Bitkileri, UÜ. Basımevi 633.2, 456, Bursa, 1984.
  • 4. Tüsüz,M.A., İpkin,B., Öztür,A., Batı Akdeniz Bölgesinde İkinci Ürün Tarımı, Sorunları ve Çözüm Yolları, Batı Akdeniz Bölgesi I. Tarım Kongresi, 105-116, Antalya, 1992.
  • 5. Çakmakçı,S., Çeçen,S., Antalya İlinde Bazı Tek Yıllık Baklagil Yem Bitkilerinin Ekim Nöbetine Girebilme Olanakları Üzerine Bir Araştırma (Tübitak - Türk Tarım Ormacılık Dergisi 1997, Yayınlanabilir izni alındı).
  • 6. Şehirali,S., Tohumluk ve Teknolojisi. AÜ. Basımevi, 330, Ankara, 1989.
  • 7. Yurtsever,N., Deneysel İstatistik Metodlar. T.C. Tarım Orm. ve Köy İşl. Bak. Köy Hiz. Genel Müd. Yayınları No.121, Ankara, 1984.
  • 8. Sağlamtimur,T., Gülcan,H., Tükel,T., Tans›,V., Anlarsal, A.E., Hatipoğlu,R., Çukurova Koşullarında Yem Bitkileri Adaptasyon Denemeleri 2:Baklagil Yem Bitkileri, ÇÜ. Zir. Fak. Dergisi Cilt:1, Sayı:3, 37-51, Adana, 1986.
  • 9. Sabancı, C. O., Eğinlioğlu, G., Özpınar, H., Menemen Koşullarında Koca fiğ (Vicia narbonensis L.) ve Mürdümük (Lathyrus sativus L.) Adaptasyonu Üzerine Bir Araştırma. Türkiye 3. Çayır-Mer’a ve Yem Bitkileri Kongresi, 287 -292, Erzurum, 17-19 Haziran 1996.
  • 10. Koç, H., Akınerdem, F., Farklı Sıra Arası Mesafe ve Ekim Zamanlarının Çemen (Trigonella foenum graecum L.) Populasyonlarında Bazı Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi. SÜ. Zir. Fak. Derg. Sayı:12, Cilt:10, Konya, 1996.
  • 11. Chayferoush,G., Okuyucu,F., İki Farklı Yem Bezelyesinde Sıra Arası Mesafelerin Verim ve Diğer Bazı Özelliklere Etkileri Üzerinde Araştırmalar. EÜ. Zir. Fak. Dergisi, Sayı:25, İzmir, 1988.
  • 12. Tosun, M., Sever, C., İki Adi Fiğ ve Yem Bezelyesi Çeşidinde Değişik Fosfor Dozlarının Dane Verimi ve Diğer Bazı Özelliklere Etkisi. Anadolu Dergisi. Cilt: 2, Say›:2, 65-82, İzmir, 1992.
  • 13. Büyükburç, U., İptaş, S., Yılmaz, M., Tokat Ekolojik Şartlarında Yetiştirilen Bazı Mürdümük (Lathyrus sativus L.) Hatlarının Verim ve Adaptasyonu Üzerine Bir Araştırma. Türkiye 3. Çayır-Mer’a ve Yem Bitkileri Kongresi, 260-266, Erzurum, 17-19 Haziran 1996.
  • 14. Fırıncıoğlu, H.K., Uncuer, D., Ünal, S., Aydın, F., Bazı Fiğ (Vicia sp.) ve Mürdümük (Lathyrus sp.) Türlerinin Tarımsal Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Türkiye 3. Çayır-Mer’a ve Yem Bitkileri Kongresi, 685-691, Erzurum, 17-19 Haziran 1996.
  • 15. Gençkan,M.S., Yem Bitkileri Tarımı, EÜ. Zir.Fak.Yayınları No:467, 519, İzmir, 1983.
  • 16. Baydar,H., Turgut, İ., Susamda ( Sesamum indicum L. ) Farklı Ekim Zamanlarının Vejetatif ve Generatif Gelişme Üzerine Etkisi. Tarla Bitkileri Kongresi, Cilt 1:205-209, İzmir, 25-29 Nisan 1995.
Turkish Journal of Agriculture and Forestry-Cover
  • ISSN: 1300-011X
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Yayıncı: TÜBİTAK
Sayıdaki Diğer Makaleler

Asmada ( Vitis vinifera L.) sürgün ucu kaynağının in vitro mikroaşılamada başarı üzerine etkileri

Nilgün BAYDAR GÖKTÜRK, Hasan ÇELİK

Orta Anadolu'nun kuru tarım bölgelerinde nadas kışlık mercimek azotlu gübreleme ve farklı toprak işlemenin buğday verimine etkileri

Didar ESER, M.Sait ADAK, Andreas BIESANTZ

Çukurova'da minneola tangelolarda Alternaria kahverengi leke ( Alternaria alternata f.sp.citri ) hastalığının şiddetinin belirlenmesi

Ali ERKILIÇ, Yeter CANIHOŞ, Hülya PALA, Ercan CANIHOŞ, Mehmet BİÇİCİ

İnek ve keçi sütlerinden üretilen ve 15 gün süre ile depolanan meyveli / aromalı yoğurtların fizikokimyasal ve duygusal özelliklerinin belirlenmesi üzerine karşılaştırmalı bir araştırma

M.Serdar AKIN, Atilla KONAR

Van koşullarında bitki sıklığının nohut ( Cicer arietinum L.)'ta verim ve verim öğelerine etkisi

Haluk KULAZ, Vahdettin ÇİFTÇİ

Farklı bitki örtüsü koşullarının toprakların erozyona duyarlılığı üzerine etkileri

Ali Ahmet IŞILDAR

Sera koşullarında yetiştirilen iki krizantem çeşidinin ( Yellow delta ve Cerise delta ) bazı makro besinleri absorpsiyonlarının incelenmesi

Necmi PİLANALI, Mustafa KAPLAN

" TOMGRO " sera domates büyüme modelinin Çukurova örtüaltı yetiştiriciliği koşullarında test edilmesi

Sevilay TOPÇU, A.Nafi BAYTORUN

Klebit 303.,Kleıberit 305.,0 ve süper-Lackleim 308 tutkallarının yapışma dirençleri

Musa ATAR, Yalçın ÖRS, Ayhan ÖZÇİFÇİ

Bir mobilya fabrikasında optimal imalat politikasının belirlenmesi

Fatih HOCAOĞLU, Ercan TANRITANIR