KÜLTÜREL BELLEK AKTARICISI OLARAK POSTMODERN YAZAR YA DA METİNLERARASILIKLA YENİDEN KURULAN GEÇMİŞ: BUKET UZUNER VE SU ROMANI ÖRNEĞİ

Geçmiş ile ilgili pek çok unsur metinlerarasılıkla postmodern yazarın yarattığı yeni bir kurgu içinde canlandırılır. Canlandırma roman kurgusu içeresinde yer alan efsane, destan, masal vb. ile gerçekleşebildiği gibi kimi zaman da tarihi unsurlarla da sağlanabilmektedir. Buket Uzuner, Su romanında anı ve rüya içinde özellikle efsaneye yer vererek kültürel belleğin taşıyıcılığı ve aktarıcılığını yapmaktadır. Roman kurgusu içerisinde yaşanmışlık ve hatırlama üzerine kurulu anının ve içinde de efsanenin yer alarak çok katmanlı yapının oluşturulması; bunun kültürel bellek aktarımı açısından farklı şeklilerde sorgulanması bu çalışmanın konusudur.

A Postmodern Writer as a Transmitter of Cultural Memory or Re- established Past through Intertextuality: Buket Uzuner and her novel Su

Many aspects of the past are revived with intertextuality and the new fiction created by the postmodern writer. This revival is realized via myths, legends, and tales etc. in the fiction. It can also be achieved with the use of historical elements. Buket Uzuner, inserting myths into the memories and dreams in the novel Su , undertakes the role of a transmitter of cultural memory. Based on the experiences and remembrance, memories in fiction and myths in the memories create a multi-layered structure in fiction, which constitutes the major question of the present study in terms of cultural memory transfer.

___

ASSMAN, J. (2001), Kültürel Bellek, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

BAYAT, F. (2012), Türk Mitolojik Sistemi, Kutsal Dişi. Mitolojik Ana, Umay Paradigmasında İlkel Mitolojik Kategoriler. İyeler ve Demonoloji 2, 2. Bs., İstanbul: Ötüken Neşriyat.

BEYDİLİ, C. (2005), Türk Mitolojisi Ansiklopedik Sözlük, (Çev. Eren Ercan), Ankara: Yurt Yayınları.

ÇORUHLU, Y. (2011), Türk Mitolojisinin Ana Hatları, İstanbul: Kabalcı Yayıncılık.

ELİADE, M. (2014), Şamanizm, (Çev. İsmet Birkan), Ankara: İmge Kitabevi

ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR, Kur’an-ı Kerim ve Türkçe Meali, , Konya: Kervan Yayın- Dağıtım .

IŞIK, R. (2004), “Türklerde Ağaçla İlgili İnanışlar Ve Bunlara Bağlı Kültler”, Fırat Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi 9/2: 89-106.

İNAN, A. (2013), Tarihte ve Bugün Şamanizm Materyaller ve Araştırmalar, (7. Baskı), Ankara: TTK Yay.

RADLOFF, W. (2012), Türklük ve Şamanlık, (Çev. A. Temir, T. Andaç, N. Uğurlu), İstanbul: Örgün Yay.

ROUX, J. P. (2012), Eski Türk Mitolojisi, (Çev. Musa Yaşar Sağlam), Ankara: BilgeSu Yayınları.

TÜRKAN, K. (2012), “Türk Dünyası Masallarında Su Kültü”, Millî Folklor, Yıl 24, Sayı 93: 135-148.

UZUNER, B. (2013), Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları Su, İstanbul: Everest Yayınları.