Türkiye’nin Jeo-Turizminde Yeni Bir Değer: Kula-Yanık Ülke (Katakekaumene)

Turizmde çeşitlendirme olgusunun ivme kazandığı son yıllarda jeolojik oluşumların ülkelerin turizm değerleri arasında yer almaya başladığı görülmektedir. Jeolojik oluşumlar coğrafik birer unsurlar olma yanında, somut kültürel miras ve turistik çekicilik bağlamında önemsenmekte ve jeo-turizme dayanak oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’nin Manisa ilinde yer alan Kula Yanık Ülke (Katakekaumene) turizm unsurları bakımdan değerlendirilmiştir. Yöre, genç volkanların yer aldığı önemli bir jeolojik alan olma yanında, İzmir’e yakın, potansiyel bir destinasyon olarak önemlidir. Çalışmada nitel araştırma tekniği kullanılmıştır. Veriler, doküman analizi ve saha araştırması yöntemi ile toplanmıştır. Saha araştırmasında görüşme ve gözlem teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen yazılı metinler içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Sonuçta; Kula-Yanık Ülke ’nin turizmde ivme kazanması ve sahip olduğu mirasın sürdürülebilirliği için fiziksel ve yasal korunmaya, yetişmiş kalifiye elemana, finansal kaynaklara, ziyaretçi duyarlılığının ve yerel farkındalığın artırılmasına ihtiyaç olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, Yanık Ülke UNESCO GGN üyesi (Global jeo-park Geopark Network) bir jeo-park olarak planlanmıştır. Araştırma ile belirlenen eksikliklerin giderilmesi sonucunda, yörenin bir turistik destinasyon olma yolunda gelişimi sağlanırken; söz konusu jeo-park üyelik kriterlerini de tamamlaması ve yeşil sertifika kullanım hakkını koruması da beklenmektedir.

A New Value in Turkey’s Geo-Tourism: Kula Burn Country (Katakekaumene)

In recent years, when diversification in tourism has gained a momentum, geological formations have begun to take place among countries’ tourism values. Geological formations are not only geographical elements but also they are considered in the context of concrete cultural heritage and tourist attractions of a country and they constitute the basis for geo-tourism. In this study, Kula Burn Country (Katakekaumene), located in Manisa, Turkey, is evaluated from the standpoint of its tourism values. The region is important as a potential destination, close to Izmir, as well as being an important geological area where young volcanoes take place. Qualitative research technique was used in the study. Data were collected with document analysis and field survey method. Interviewing and observation techniques were used in field research. The written texts obtained were evaluated with content analysis. Results show that the Kula-Burns country needs physical and legal protection, trained personnel, financial resources, visitor sensitivity and local awareness for sustaining its inheritance and momentum in tourism. In addition, the Burned Country has been planned as a UNESCO GGN member (Global Geo-Park Geopark Network) geo-park. If the eliminated shortcomings are overcome, it is expected that Burned Country can complete the relevant geo-park membership criteria and retain the right to use its green certificate while developing as a tourist destination simultaneously.

___

  • Akbulut, G. (2014). Önerilen Levent Vadisi Jeopark’ında Jeositler. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 38(1): 29-45.
  • Bozyiğit, R. ve Meydan, A. (2017). Tınaztepe Mağarası ve Çevresinin Jeo-park Potansiyelinin Değerlendirilmesi. International Journal of Eurasia Social Sciences, 8(29): 1131-1151.
  • Çiftçi, Y. ve Güngör, Y. (2016). Jeopark Projeleri Kapsamındaki Doğal ve Kültürel Miras Unsurları İçin Standart Gösterim Önerileri. MTA Dergisi, 153: 223–238.
  • Diker, O., Deniz, T. ve Çetinkaya, A. (2016). Jeoturizm Kapsamında Safranbolu’da Coğrafi Kaynakların Değerlendirilmesi ve Safranbolu Jeoturizm Potansiyelinin Belirlenmesi. Karabük Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitü. Dergisi, 2(6): 334-348.
  • Dowling, R. K. (2010). Global Geotourism Perspectives, https://www.goodfellowpublishers.com/free_files/Chapter%20185c3fc207d64b81b890214e47372ad93.pdf. Erişim tarihi: 4.01.2018.
  • Duque, J. F. M., García, J.C. and Urquí, L.C. (2012). Geoheritage Information for Geoconservation and Geotourism Through the Categorization of Landforms in a Karstic Landscape. A Case Study from Covalagua and Las Tuerces (Palencia, Spain). Madrid, Spain.
  • Ersoy, Ş. (2004). Jeoturizm: Ülkemiz İçin Yeni Bir Gezi Anlayışı. Cumhuriyet Bilim Teknik, 892:4-5.
  • Gray, M. (2008). Geodiversity: Developing the Paradigm, Proceedings of the Geologists Association. 119: 287-298.
  • Gümüş, E. (2008). Yeni Bir Doğa Koruma Kavramı: UNESCO Jeoparklar Çerçevesinde Çamlıdere (Ankara) Fosil Ormanı Fizibilite Çalışması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ondokuzmayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalı, Samsun.
  • Gürsay, M. S. ve Güneş, S. G. (2014). Jeo-turizm ve Sürdürülebilirlik: Kızılcahamam – Çamlıdere Jeoparkı Örneği, Ankara Araştırmaları Dergisi, 2(2): 203-215.
  • Heggie, W. T. (2009). Geotourism and Volcanoes: Heath Hazards Facing Tourists at Volcanic and Geothermal Destinastions, Travel Medicine and Infectious Disease, 7: 257-261.
  • Kazancı, N. (2010). Jeolojik Koruma; Kavram ve Terimler. Ankara: Jeolojik Mirası Koruma Derneği. Kızılaslan, N. ve Ünal, T. (2014). Tokat İlinin Ekoturizm/Kırsal Turizm Potansiyeli ve SWOT Analizi, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 9: 45-61.
  • Koçman, A. ve Koçman, Ö. (2004). Yanık Ülke (Katakekaumene) Kula Volkanik Yöresinde Jeoturizm Üzerine Değerlendirmeler, II. Uluslararası Turizm, Çevre ve Kültür Sempozyumu, İzmir, s.91-103.
  • Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) (2008). Doğal Miras, Ankara: Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanlığı.
  • Newsome, D. (2012). The Nature and Management of Geotourism: A Case Study of Two Established Geotourism Destinations, Tourism Management Perspectives, 2(3): 19-27.
  • Şimşek, M. ve A. Yıldırım (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Ulaş, D. (2010). Macahel’de Hidroelektrik Santrallerin ve Ekoturizmin Çevreye ve Yöre Halkına Etkileri, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 21(1): 151-158.
  • Washington, H.S. (1894). On the Basalts of Kula, American Journal of Science, 48: 114-123.
  • Washington, H.S. (1900). The Composition of Kulaite, The Journal of Geology, 8: 610-620.
  • Weaver, D.B. (1999). Magnitude of Ecotourism in Costa Rica and Kenya, Annals of Tourism Research, 26(4): 792-816.