Isparta ili elma bahçelerinde Cydia pomonella (L.) (Lepidoptera: Tortricidae)’nın larva popülasyonun ve vuruklu meyve oranının belirlenmesi

Bu çalışma ile Isparta ili için büyük ekonomik getirisi bulunan elma bahçelerinde önemli zararlı olan elma içkurdunun larva popülasyonunun ve vuruklu meyve oranlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Golden delicious ve Red chief çeşitlerinden oluşan elma bahçelerinde Cydia pomonella (L.) (Lepidoptera: Tortricidae)’nın doğal popülasyonu kullanılmıştır. Larva popülasyonunu izlemek amacıyla tesadüfi olarak seçilen ağaçlarda gözlemler ile haftalık olarak larva sayıları kaydedilmiştir. Ayrıca vuruklu meyve oranlarını belirlemek için bu ağaçların taç izdüşümü alanına dökülen tüm meyveler içerisinden vuruklu olanlar saptanıp sayıları kaydedilmiştir. Çalışmada her iki elma çeşidi için C. pomonella’nın ağaç üzerinde yer alan meyvelerdeki larva popülasyonunun 2018 yılında Temmuz ve Ağustos aylarında; 2019 yılında ise Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yükselişe geçtiği kaydedilmiştir. Çalışmanın 2018 yılında Golden delicious elma bahçesinde dökülen vuruklu meyve oranı %65.37 olarak kaydedilmiştir. Aynı yıl Red chief elma bahçesinde yapılan sayımlarda ise dökülen vuruklu meyve oranı %61.07 olarak belirlenmiştir. Çalışmanın 2019 yılında ise Golden delicious elma bahçesinde dökülen vuruklu meyve oranının %60.19 olduğu görülürken, Red chief elma bahçesinde bu oranın %59.52 olduğu saptanmıştır.

___

  • Akgül, N., 2020. Ceylanpınar (Şanlıurfa) ilçesi elma bahçelerinde elma içkurdu (Cydia pomonella (Linaeus, 1758) (Lepidoptera: Tortricidae)’nun ergin popülasyon gelişimi ve bulaşıklık oranlarının belirlenmesi. Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa, 38 s.
  • Ayaz, T. ve Yücel, A., 2010. Elazığ ili elma alanlarında bulunan zararlı ve yararlı arthropod türlerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 14 (1), 9-16.
  • Aydoğan, D. ve Ünlü, L., 2019. Determination of population development and infestation rates of codling moth [Cydia pomonella (L.) (Lep.: Tortricidae)] in apple orchards in Konya province. Selcuk Journal of Agriculture and Food Science, 33 (1),45-51.
  • Çelik, H. ve Ünlü, L., 2017. Beyşehir (Konya) ilçesi elma bahçelerinde elma içkurdu [Cydia pomonella(L.) (Lep.: Tortricidae)]’nun ergin popülasyon gelişimi ve bulaşıklık oranlarının belirlenmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 21(3), 266-278.
  • Dönmez, S., 2019. Kayseri ilinde elma içkurdu (Cydia pomonella L) (Lepidoptera: Tortricidae)’nun popülasyon değişimi. Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Kayseri, 40 s.
  • FAO, 2020. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü. http://www.fao.org/faostat/en/#data. (Erişim Tarihi: 13.02.2021).
  • İşçi, M., 2008. Elma iç kurdu (Cydia pomonellaLep.: Tortricidae)’nun farklı elma çeşitlerindeki zarar oranlarının belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek lisans tezi, Konya, 96 s.
  • Kaplan, E. ve Bayram, Y., 2019. Bingöl ili elma bahçelerinde elma içkurdu [(Cydia pomonella) (l.) (Lepidoptera: Tortricidae)]’nun popülasyon gelişimi ve kısa biyolojisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 24 (2):123-128.
  • Kuyulu, A. ve Genç, H., 2018. Çanakkale ili meyve alanlarında elma içkurdu Cydia pomonella (L.) (Lepidoptera: Tortricidae)’nun yayılışı üzerine bir araştırma. Çanakkale Onsekiz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 6 (Özel Sayı), 85-91.
  • Mamay, M. veYanık, E., 2013. Şanlıurfa’da elma bahçelerinde elma içkurdu [Cydia pomonella(L.) (Lepidoptera: Tortricidae)]’nun populasyon gelişimi ve farklı metotlar kullanılarak bulaşıklık oranının belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi,19, 113-120.
  • MEGEP, 2009. Elma Yetiştiriciliği. Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Sistemi Projesi, Ankara, 117s.
  • Özçağıran, R. ve Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M., 2004. Ilıman iklim meyve türleri-yumuşak çekirdekli meyveler. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:556, Cilt-II, İzmir, 200s.
  • Özongun, Ş. ve Dolunay, E. M., Öztürk, G., Karakuş, A., Kankaya, A.ve Küden, A.,2004. Elma Adaptasyon Denemesi 1. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Isparta, 54s.
  • Şahin, 2010. Çanakkale ilinde elma içkurdu (Cydia pomonella L) (Lepidoptera: Tortricidae)’nun popülasyon gelişmesinin ve bazı biyolojik özelliklerinin belirlenmesi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale, 39 s. TAGEM, 2008. Zirai Mücadele Teknik Talimatları. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Cilt 4, Ankara, 145-158.
  • TUİK, 2020. Türkiye İstatistik Kurumu. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?locale=tr. (Erişim Tarihi: 13.02.2021)
  • Yıldız Bayraktar, S., 2015. Karaman ilinde elma bahçelerinde elma içkurdu ile kimyasal mücadelede mücadele zamanının belirlenmesine yönelik çalışmalar. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ, 35 s.
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-3647
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Prof. Dr. Mevlüt AKÇURA
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tıbbi Adaçayının (Salvia Officinalis L) Herbal Çaylarındaki Mineral İçeriği Üzerine Örnek Miktarı ve Uygulama Süresinin Etkisi

Cennet YAMAN

Erkek etlik piliçlerde günlük yaştaki bazı vücut ölçütleri ile altı haftalık canlı ağırlık artışı arasındaki ilişkiler

Turgay ŞENGÜL, Şenol ÇELİK, Mustafa ERÜKÇÜ, A. Yusuf ŞENGÜL

Tuz Stresinin Tek Yıllık Çim (Lolium multiflorum L.)’de Çimlenme ve Fide Gelişim Özelliklerine Etkisi

Ayşe Özge ŞİMŞEK SOYSAL, Gürkan DEMİRKOL, Özlem ÖNAL AŞCI, Yeliz Kaşko ARICI, Zeki ACAR, Nuri YILMAZ

Sarımsak Dişinin Antioksidan Aktivitesinin Sarımsak Kabuğu ve Sapı ile Karşılaştırılması: Sarımsak Tarımsal Atıklarının Kullanım Potansiyelinin Belirlenmesi

Deren Tahmas KAHYAOĞLU

Origanum onites L. ve Rosmarinus officinalis L. Uçucu Yağlarının Kimyasal İçerikleri ve Fusarium solani’ ye Karşı Antifungal Aktivitelerinin Belirlenmesi

Işıl SARAÇ SİVRİKAYA, Bekir TOSUN, Ersin KARAKAYA

Agelescape levyi Guseinov, Marusik & Koponen, 2005, (Araneae: Agelenidae) Türünün Sitogenetik Özelliklerinin Araştırılması

Şeyma CİVAN, Ümit KUMBIÇAK, Zübeyde KUMBIÇAK

Isparta ili elma bahçelerinde Cydia pomonella (L.) (Lepidoptera: Tortricidae)’nın larva popülasyonun ve vuruklu meyve oranının belirlenmesi

Ali Kemal BİRGÜCÜ, Alime Bayındır Erol

Bazı Toprak Herbisitlerinin Domates Fidelerini Şaşırtmadan Önce Yabancı Otları Kontrol Etme Potansiyeli

Fırat PALA, Zeki KARİPÇİN

Determination of Minerals and Trace Elements of Some Salvia Species Distributed in Kırşehir

Ahu Alev ABACI BAYAR

TRB1 Bölgesinde (Bingöl, Elazığ ve Malatya İlleri) Elma Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu

Ersin KARAKAYA, Semiha KIZILOĞLU