Elma Verimine Yer ve Çeşit Etkisinin Faktöriyel Denemeler ile Belirlenmesi

Bu araştırma Adana, Antalya, Burdur, Kahramanmaraş ve Mersin illerinde üretimi yapılan Golden, Starking, Amasya ve Granny Smith elma çeşitlerine ait ağaç başına verime illerin ve elma çeşitlerinin etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. “Tesadüf Bloklarında Faktöriyel Deneme Desenine” göre dört tekerrürlü olarak kurulan denemede, Golden, Starking, Amasya ve Granny Smith elma çeşitlerine ait verim beş farklı il ile çalışılmıştır. Elma çeşitlerinin verim bakımından illere ve elma çeşidine göre uygulamasının ve interaksiyonun etkisi istatistiki olarak önemli (p<0.05) bulunmuştur.

___

  • Arıkan, Ş., İpek, M., Pırlak, L. 2015. Konya Ekolojik Şartlarında Bazı Elma Çeşitlerinin Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(10): 811-815.
  • Bayav, A. 2007. Isparta İlinde Elma İşletmelerinde Yenilikler ve Araştırma Sonuçlarının Benimsenme Düzeyleri ve Etki Değerlendirmeleri. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi A. B. D., Yüksek Lisans Tezi. Aydın.
  • Burak, M., Büyükyılmaz, M., Öz, F. 1997. Granny Smith Elma Çeşidinin Farklı Anaçlar Üzerindeki Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Yumuşak Çekirdekli Meyveler Sempozyumu Bildirileri. 2-5 Eylül 1997, Yalova, 61-68.
  • Burak, M., Büyükyılmaz, M., Öz, F. 1998. Marmara Bölgesi İçin Ümitvar Elma Çeşitleri IV. Bahçe 27(1-2): 107-119.
  • Çay, Ş., Tarı, A. F., Dinç, N., Bitgi, S., Özbahçe, A., Palta, Ç., Okur, O. 2009. Farklı Sulama Programlarının M9 Anacına Aşılı Granny Smith Elma Ağaçlarının Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. 1. Ulusal Elma Sempozyumu, 20-22 Ekim, Karaman.
  • Çelik, A., Karakaya, E. 2017. Bingöl İli Adaklı İlçesi Elma Üreticilerinin Tarımsal İlaç Kullanımında Bilgi Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi ve Ekonomik Analizi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 4(2): 119-129.
  • FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations), 2014. Production statistics. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC.
  • Kalyoncu, İ. H., Akol, S., Turan A. 2011. Bazı Kimyasal ve Mekanik Uygulamaların Elma Fidanı Üretiminde Dallanma Üzerine Etkileri. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(1): 26-32.
  • Karamürsel, D. 2009. Türkiye Elma Endüstrisine Genel Bir Bakış. Tarım Türk Dergisi, Yıl: 2009, Sayı:15, Sayfa:13-14.
  • Kılınç, A.K., Evrenosoğu, Y. 2013. Eskişehir Koşullarında Bazı Elma Çeşit/Anaç Kombinasyonlarına ait Verim ve Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 50(3): 323-332
  • Küçüker, E., Özkan, Y. 2014. M26 Anacına Aşılı Farklı Elma Çeşitlerinde Slender Spindle ve Vertical Axis Terbiye Sistemlerinin Erken Dönem Performansı. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(3): 9-13.
  • Küçüker E., Özkan, Y., Yıldız, K. 2011. Farklı terbiye sistemleri uygulanmış, M9 anacına aşılı Gala (Malus domestica Borkh.) elma çeşidinde erken dönem performansının belirlenmesi. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Derim Dergisi, 28(1): 25-36.
  • Mendeş, M., 2013. Uygulamalı Bilimler İçin İstatistik ve Araştırma Yöntemleri. Kriter Yayınevi, İstanbul. Öz. F., Burak, M., Büyükyılmaz, M., Özelkök, S. ve Ergun, M. E. 1994. Elma Sık Dikim Denemesi. Bahçe 23(1-2): 93-103.
  • Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E. ve İsfendiyaroğlu, M. 2004. Ilıman Iklim Meyve Türleri, Yumuşak Çekirdekli Meyveler. Cilt: II. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. No: 556. Bornova, İzmir.
  • Soylu, A. 1997. Ilıman İklim Meyveleri II. U.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Notları No.72, 245 s.
  • TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), 2013. Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul.
  • Yıldız, N. ve Bircan, H. 2003. Araştırma ve Deneme Metodları. Atatürk Üniversitesi Yayınları. Erzurum.
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-3647
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Prof. Dr. Mevlüt AKÇURA
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ziraat Fakültesi Öğrencilerinin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi: Mustafa Kemal Üniversitesi Örneği

ÖMER EREN, OĞUZ PARLAKAY, Merve SAYLAM, Ahmet Bedei EMEN

Seasonal Changes in the Quality and Fatty Acid Composition of Meat in Rapa Whelk (Rapana venosa) from the Bulgarian Black Sea Coast

Teodora POPOVA IRIKOVA, Deyan STRATEV, Ivan VASHIN, Georgi ZHELYAZKOV, Elitsa VALKOVA, Lilko DOSPATLIEV

Adıyaman İlinin Hayvansal Atıklardan Elde Edilebilecek Enerji Potansiyeli

MEHMET FIRAT BARAN, FUAT LÜLE, OSMAN GÖKDOĞAN

Türkiye’nin Tarım ve Gıda Ürünlerinde Karşılaştırmalı Üstünlüğü

Güçgeldi BASHİMOV

Bazı Sofralık Üzüm Çeşitleri ile Amerikan Asma Anaçlarında Yıllık Dalların Odunlaşma Düzeylerinin Belirlenmesi

Alper DARDENİZ, BABOO ALI, Fadime ATEŞ, Yüksel SAVAŞ, MEHMET ALİ GÜNDOĞDU

Van İli Erciş İlçesi Bağlarında Asmaların ve Toprakların Bazı Bitki Besin Elementleri Bakımından İncelenmesi

Mehmet ÇELİK, NURHAN KESKİN, FÜSUN GÜLSER

Elma Verimine Yer ve Çeşit Etkisinin Faktöriyel Denemeler ile Belirlenmesi

MEHMET REŞİT TAYSI, ŞENOL ÇELİK

Sulama Yapılan Alanların Bazı Su Parametreleri Açısından Ayırma (Discriminant) Analizi Kullanılarak İncelenmesi

Galip ŞİMŞEK, MURAT ÇANLI, UFUK KARADAVUT, Mehmet Emin YAZICI, Kübra SOĞANCI

Bingöl İlinde Sıcaklık ve Yağışların Trend Analizi ve Tarıma Etkisi

AZİZE DOĞAN DEMİR, YASİN DEMİR, ÜSTÜN ŞAHİN, RAMAZAN MERAL

Akdeniz Meyve Sineği’nin, Ceratitis capitata (Wiedemann) (Diptera: Tephritidae), Laboratuvarda Konukçu Tercihinin Belirlenmesi

HANİFE GENÇ, Seda YÜCEL