Tunceli İl’indeki Amatör Olta Balıkçılığının Genel Durumu

Bu çalışma Tunceli (Pülümür ve Munzur) İl’inde yapılan amatör balıkçılığın güncel durumunu belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma sahasında Ocak 2018 – Mart 2018 periyodunda amatör balıkçılık yapan 95 birey tesadüfi olarak seçilmiş ve gönüllülük esasıyla 38 soru içeren ankete katılımları sağlanarak orijinal veriler elde edilmiştir. Örneklem büyüklüğünün belirlenmesinde Avrupa için belirlenen %4,8 değeri kullanılmıştır. Amatör olta balıkçıları ile yapılan anket çalışması sonucunda balık avlanma boy ve adetleri hakkında bilgisi olup olmadığı değişkenlerin dağılımı ki-kare testi ile belirlenmiş ve yanılma olasılığı α = 0,05 seçilmiştir. Sonuç olarak balık avlanma boy ve adetleri hakkında bilgisi olan ve olmayanlar karşılaştırıldığında eğitim durumu değişkeninde (χ2:9,434; p:0,009), aylık gelire göre (χ2:12,525; p: 0,006), avlanmada harcadıkları zamana göre (χ2:11,935; p:0,03), balıkçıların tercih ettikleri hedef türlere göre (χ2:14,903; p:0,001) ve balık miktarında yıllara bağlı olarak artış veya azalışa göre (χ2:11,248; p:0,04) istatistiksel olarak farklılık gözlenirken diğer değişkenlerde herhangi bir farklılık gözlenmemiştir. Tunceli İl’indeki amatör olta balıkçılığının genel durumunun belirlendiği bu çalışma bölgede ilk defa yapılmıştır ve daha sonra yapılacak olan çalışmalara bir öncü niteliği taşımaktadır. Bu nedenle amatör balıkçılık yapan kişilerin konu hakkında bilgilendirilmeleri ve sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması açısından doğaya zarar verilmeden yapılması sağlanmalıdır.

The General Situation of Amateur Fisheries in Tunceli Province

This study has been conducted to establish the current state of amateur fisheries performed in the province of Tunceli (Pulumur and Munzur). 95 individuals who were engaged in amateur fisheries in the period of January 2018 – March 2018 in the research zone were chosen randomly and the original data were obtained ensuring their voluntary participation in the 38-item survey. In the specification of the survey magnitude, 4.8% value determined for Europe is used due to its geographical proximity. As a result of the survey carried out with amateur anglers, the distribution of the variables regarding whether they have information about fishing height and numbers were established through the chi-square test and fallacy probability was determined as α = 0.05. As a result, a statistically significant difference was observed in the education variable (χ2:9.434; p:0.009), monthly income (χ2:12.525; p: 0.006), time spent for fisheries (χ2:11.935; p:0.03), target types the fishermen prefer (χ2:14.903; p:0.001) and increase or decrease in the quantity of fish (χ2:11.248; p:0.04), whereas there is significant difference in the other variables when those having information or not about the fishing height and numbers. The research in which the general overview of amateur fisheries is established in the province of Tunceli has been carried out for the first time in the region and is pioneer for the future studies. So, those engaged in amateur fisheries be informed about the issue and it should be performed without harming nature to ensure sustainable fisheries.

___

  • Alyanak M. 2016. Batı Anadolu İç sularında Amatör Balıkçılığın Sosyo-Demografik ve Ekonomik Özellikleri. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 37 s.
  • Anonim. 2012. Tunceli il çevre durum raporu. Tunceli Valiliği İl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. 1-101.
  • Ateşşahin T, Aslan E, Özmen MM. 2014. Elazığ İlindeki Amatör Balıkçıların Sosyo-Demografik Özellikleri Üzerine Bir Ön Araştırma. Yunus Araştırma Bülteni, 1: 41-50.
  • Dalkıran G, Baki B. 2009. Yalova İlinde Sportif (Amatör) Balıkçılık Yapan Kişilerin Yaş Grupları, Meslek Grupları ve Belgelerini Yenileme (Vize) Oranları Üzerine Bir Araştırma. XV. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, 01-04 Temmuz 2009, Rize.
  • Dırmıkçı L. 2009. İzmir Körfezi’nde Kıyıdan Yapılan Amatör Balıkçılık Üzerine Araştırma. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. 39 s., Bornova-İzmir.
  • Doğan K, Çağıltay F. 2012. İstanbul İlinde (Atatürk ve Galata Köprüsü) Sportif Olta Balıkçılığı Yapanların Sosyo-Ekonomik Yapısına Yönelik Bir Araştırma. Türkiye’nin Kıyı Alanları ve Deniz Alanları IX. Ulusal Kongresi Bildiriler Kitabı, 14-17 Kasım, Antakya-Hatay, Cilt I, Sayfa 545-552.
  • Geldiay R, Balık S. 2007. Türkiye Tatlısu Balıkları. E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No: 46, Ders kitap dizini No:16, V. Baskı, 1-532.
  • Kuru M. 1975. Dicle-Fırat, Kura-Aras, Van Gölü ve Karadeniz Havzası tatlı sularında yaşayan Balıkların (Pisces) Sistematik ve Zoocoğrafik Yönden İncelenmesi. Doçentlik Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum, 181 s.
  • Kutlu B, Özcan G, Özcan T. 2017. Tunceli İli Su Kaynakları ve Özellikleri. Munzur Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Tunceli, Yayın No: 06, 83 s.
  • Resmi Gazete. 2016. 4/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ (No: 2016/36).
  • Taylan B, Sayğı H, Bayhan B, Kaya M. 2017. İzmir İli Kıyı Şeridinde Amatör Balıkçılık. Yunus Araştırma Bülteni, 4: 335-348.
  • Tunca S, Ünal V, Miran B. 2012. A preliminary study on economic value of recreational fishing in Izmir Inner Bay, Aegean Sea (Turkey). Ege Journal of Fisheries and Aquatic Science, 29(2): 55-62.
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-127X
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kinetic and Mathematical Modeling of Drying of Asparagus officinalis in Different Drying Methods

İLHAMİ OKUR, CEM BALTACIOĞLU

Diopatra neapolitana (Delle Chiaje, 1841)’da ve Yaşadığı Sedimentte Cd, Cu, Zn, Pb, Cr, Fe Düzeylerinin Araştırılması

ELİF ÇAĞRI TAŞ KIZILAY, Zeki ERGEN, UĞUR SUNLU

Brassinosteroid Uygulamalarının Munstead Lavander Çeşidinde Bitki Gelişimi ile Sekonder Metabolit Üretimi Üzerine Etkileri

ÖZLEM ARAS AŞCI, Hikmet DEVECİ, Alican ERDEĞER, Kübra Nur ÖZDEMİR, Tunhan DEMİRCİ, NİLGÜN GÖKTÜRK BAYDAR

Tüketicilerin UHT Süt Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Analizi: Erzurum İli Örneği

Seval KURTOĞLU, Ahmet Semih UZUNDUMLU, Avni BİRİNCİ

Karabuğday: Bileşimi ve Gıdalarda Kullanılması

Su KILIÇ, YEŞİM ELMACI

Extension of the Postharvest Life of Nectarine Using Modified Atmosphere Packaging and Potassium Permanganate Treatment

ERDİNÇ BAL

The Relationships Between Egg Production, Age and The Hatching Traits of Pheasants

AHMET UÇAR, MUSA SARICA

Analysis of Factors Affecting Consumers in UHT Milk Consumption: The Case Study of Erzurum

AHMET SEMİH UZUNDUMLU, AVNİ BİRİNCİ, SEVAL KURTOĞLU

Tüketicilerin Bal Tüketiminde Gıda Güvenilirliği Bilincinin İncelenmesi: Niğde İli Örneği

BETÜL GÜRER, ETHEM AKYOL

Erzurum Daphan Sulama Birliği Birinci ve ikinci Etap Sulama Şebekesinin Performansının Değerlendirilmesi (2012-2016)

FATİH MEHMET KIZILOĞLU, ÜSTÜN ŞAHİN, SERAP DİLER, Semih ÖZTAŞKIN