Bazı Mandarin Çeşitlerinin Adana Ekolojik Koşullarında Meyve Kalite Özelliklerinin Saptanması

Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygulama merkezinde üç farklı dönemde Klemantin, Fremont, Nova ve Robinson mandarin çeşitlerinin meyve kalite özellikleri belirlenmiştir. Ortalama meyve ağırlığı (g), eni (mm), boyu (mm), indeksi, kabuk kalınlığı (mm), dilim sayısı (adet), çekirdek sayısı (adet), suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı (SÇKM, %), titre edilebilir asit içeriği (TEA, %), SÇKM/asitlik oranı ve usare miktarı (%) belirlenmiştir. Çalışma sonucuna göre, Nova çeşidinin en iri, Fremont çeşidinin ise en küçük ve basık meyveye sahip olduğu belirlenmiştir. Klemantin mandarininin ekim-kasım ayları arasında, Nova ve Robinson çeşitlerinin Kasım ayında ve Fremont çeşidinin aralıkta olgunlaştığı saptanmıştır.

Determination of Fruit Quality Traits of Some Mandarin Cultivars under Conditions Ecological Adana

Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygulama merkezinde üç farklı dönemde Klemantin, Fremont, Nova ve Robinson mandarin çeşitlerinin meyve kalite özellikleri belirlenmiştir. Ortalama meyve ağırlığı (g), eni (mm), boyu (mm), indeksi, kabuk kalınlığı (mm), dilim sayısı (adet), çekirdek sayısı (adet), suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı (SÇKM, %), titre edilebilir asit içeriği (TEA, %), SÇKM/asitlik oranı ve usare miktarı (%) belirlenmiştir. Çalışma sonucuna göre, Nova çeşidinin en iri, Fremont çeşidinin ise en küçük ve basık meyveye sahip olduğu belirlenmiştir. Klemantin mandarininin ekim-kasım ayları arasında, Nova ve Robinson çeşitlerinin Kasım ayında ve Fremont çeşidinin aralıkta olgunlaştığı saptanmıştır.

___

  • Anonim.2012.http://www.fao.org/fileadmin/templates/est/COM M_MARKETS_MONITORIG/Citrus/Documents/CITRUS_ BULLETIN_2012.pdf (Erişim tarihi: 25.08.2016).
  • Çimen B, İncesu M, Yeşiloğlu T, Yılmaz B. 2014. Henderson Altıntopu ve Bazı Şadok Çeşitlerinin Adana Ekolojik Koşullarında Verim ve Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Türk Tarım–Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2(1): 38-41.
  • Dündar Ö. 1988. Valencia ve Kozan Yerli Portakallarının Soğukta Muhafazası ve Derim Sonrası Fizyolojileri Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Hagenmaier RD, Baker R. 2004. Quality of fresh citrus fruit. pp. 301-308. In: Shadidi, F, Spanier, A, Ho, CT, Braggins T, (eds.) Quality of Fresh Citrus Fruit and Processed Foods: Advances In Experimental Medicine and Bio., 542.
  • Kamiloğlu MU, Kaplankıran M. 2005. Dörtyol koşullarında bazı altıntop çeşitlerinin kalite parametrelerine göre derim zamanının saptanması. III. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 6-9 Eylül 2005, Antakya-Hatay,72-79.
  • Kaplankıran M, Özdemir AE, Toplu C, Çandır EE, Demirkeser TH, Yıldız E, Kamiloğlu MU, Mermi S. 2008. Hatay ilinde turunçgiller, Trabzon hurması ve avokado yetiştiriciliğinin yeni çeşit, anaç ve derim sonrası tekniklerle geliştirilmesi. DPT 2003 K 120860 nolu Proje Sonuç Raporu, 252 s., Hatay.
  • Kaplankıran M, Özdemir AE, Çandır E, Demirkeser TH, Toplu C, Yıldız E. 2011. Star Ruby altıntoplarının meyve büyümesi sırasında kalite parametrelerindeki değişimler ve derim olumu. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 04-08 Ekim 2011, Şanlıurfa, Cilt I: 432-439.
  • Koç S. 2012. Kimyasal seyreltme, bilezik alma, budama ve potasyum uygulamalarının Star Ruby altıntop çeşidinde meyve iriliği üzerine etkileri. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Yüksek Lisans Tezi. Adana. 81.
  • Kurt Ş, Yıldırım B, Tuzcu Ö. 2009. Bazı Erkenci Mandarin Çeşitlerinin Adana Ekolojik Koşullarındaki Verim ve Kalite Özellikleri. Alatarım 8 (1): 30-36.
  • İncesu M. 2004. Türkiye’de Selekte Edilen Bazı Satsuma ve Klemantin Mandarin Tiplerinin Verim ve Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Yüksek Lisans Tezi. Adana. 151 s.
  • Özdemir AE, Çandır EE, Kaplankıran M, Demirkeser TH, Toplu C, Yıldız E. 2010. Changes in quality parameters of ‘Satsuma’ mandarin during fruit development and their relationship with optimum harvest maturity. Acta Horticulturea (ISHS), 87;723-729.
  • Özdemir AE, Kaplankıran M, Çandır E, Demirkeser TH, Toplu C, Yıldız E. 2012. Ruby Red altıntoplarının meyve büyümesi sırasında kalite parametrelerindeki değişimler ve derim olumu. 5. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 18-21 Eylül 2012, İzmir, Bahçe Bilimi Yayın No: 3;197-204.
  • Özdemir AE, Kaplankıran M, Çandır E, Demirkeser TH, Toplu C, Yıldız E. 2014. Washington Navel portakal çeşidinin meyve gelişim sürecindeki kalite parametrelerindeki değişimler ve derim olumu. VI. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 22-25 Eylül 2014, Bursa.
  • Özdemir AE, Kaplankıran M, Çandır E, Demirkeser TH, Toplu C, Yıldız E. 2015. Fremont ve Nova mandarin çeşitlerinin meyve gelişim sürecindeki kalite parametrelerindeki değişimler ve derim olumu. Derim, 32 (1):31-46.
  • Özsan M, Bahçeçioğlu HR. 1970. Akdeniz bölgesinde yetişen turunçgil tür ve çeşitlerinin değişik ekolojik şartlar altında gösterdikleri özellikler üzerinde araştırmalar. TÜBİTAKTOAG Yayın No: 10, TÜBİTAK Matbaası, 111 s., Ankara.
  • Pekmezci M. 1979. Turunçgillerde meyve muhafazası sorunları. TÜBİTAK, TOAG, Akdeniz Bölgesi Bahçe Bitkileri Yetiştiriciliğinde Sorunlar, Çözüm Yolları ve Yapılması Gereken Araştırmalar Sempozyumu, İncekum, Alanya, 308- 327.
  • Saunt J. 2000. Citrus Varieties of the World. Sinclair International Limited, Norwich, England, 126s.
  • Tuzcu Ö. 1998. Turunçgiller Lisans Ders Notları. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Adana (Yayınlanmamış).
  • Uzun A, Kafa G, Gülşen O, Seday Ü. 2007. Seleksiyonla Elde Edilen Interdonato Limon Tiplerinin Mersin (Erdemli) Ekolojik Koşullarında Gösterdikleri Performansları. Alatarım, 2007, 6 (1): 1-9.
  • Yeşiloğlu T, Yılmaz B, İncesu M, Çimen B. 2012. Geç Dönemde Olgunlaşan Bazı Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Kalite Kriterlerinin ve Hasat Dönemlerinin Belirlenmesi. Bursa Tarım Kongresi, 84-87s.
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-127X
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Effects of Chemical Fertilizer, Algea Compost and Zeolite on Green Bean Yield

AYSUN TÜRKMEN, Yalçın KÜTÜK

Late Blight of Potato (Phytophthora infestans) I: Fungicides Application and Associated Challenges

Abdul MAJEED, Zahir MUHAMMAD, Zabeeh ULLAH, Rafi ULLAH, Habib AHMAD

Çiftçilerin Bürokratik Bilgi ve Becerilerine Etki Eden Faktörler; Tokat İli Örneği

ESEN ORUÇ, GÜNGÖR KARAKAŞ, Esra DURAN

Vallisneria spiralis (Linneaus 1753)’in Değişik Besin Ortamlarında Yetiştiricilik Çalışmaları

HATİCE TEKOĞUL, GAMZE TURAN, HÜLYA SAYĞI, Semra CİRİK, Ediz KORU, ULVİYE KARACALAR, ŞAFAK SEYHANEYILDIZ CAN

Phenolic Combination and Comparison of Antioxidant Activity in Three Different Alcoholic Extracts of Dracocephalum moldavica L

Behnaz ASLANİPOUR, Reza HEİDARİ, Neda FARNAD

Prevalence and Antimicrobial Susceptibility of Escherichia Coli O157 Isolated From Raw Milk Marketed in Chittagong, Bangladesh

KauserUl ALAM, Shireen AKTHER, Nazmul SARWAR, Shamsul MORSHED, Goutam Kumar DEBNATH

Nutrient Content, Phytonutrient Composition, Alpha Amylase, Alpha Glucosidase Inhibition Activity and Antioxidant Activity of the Stoechospermum Marginatum Collected in Pre Monsoon Season

Reka PALANİVEL, Thahira Banu AZEEZ, Seethalakshmi MUTHAYA

Chemical Safety of Unpolished Nigerian Rice

Akinsola Francis AWOPETU, Joseph Adewuyi ADEYEMİ, Olukayode Chris ADEDİRE, Chris Olukayode ADEDİRE

Determinants of Adoption of Wheat Production Technology Package by Smallholder Farmers: Evidences from Eastern Ethiopia

Degefu KEBEDE, Mengistu KETEMA, Nigussie DECHASSA, Feyisa HUNDESSA

Quality Characteristics of Frankfurters Formulated with Apricot Pomace Obtained from Apricot Juice Processing

Çilem Purma ADIBELLİ, Meltem SERDAROĞLU