Ciddi Hipospadias Komplikasyonlarının Düzeltilmesi İçin Yeni Öneriler

Giriş: Ciddi hipospadias komplikasyonları çok sayıda operasyon geçirmesine rağmen hâlâ geniş üretral fistülleri, kordinüksü, penisten üretra rekonstrüksiyonunu sınırlandıracak ciddi skarlarıyada penis cildinde defekti bulunan hastalar olarak tanımlanabilir.Bu yazıda ciddi hipospadiaskomplikasyonu bulunan 6 hastaya uygulanan yeni flep teknikleri anlatılmaktadır. Yöntem: Ortalama yaşları 15,5 olan hipospadias cerrahisi komplikasyonu bulunan 6 hasta daha önce ortalama 4,5 defa hipospadiasla ilgili operasyon geçirmişlerdi. Hastaların 4’üne Kutlay tekniği ile onarım yapılırken, bir hastaya randompaternli ada şeklinde penil skin flebiile ve diğer hastaya ise deri greftiile prefabrike edilmiş groinflebi ile onarım yapıldı. Sonuçlar: Hastaların birinde ameliyat sonrası 1. ayda meatal darlık tespit edildi. Devamlı ve aralıklı üretralkateterizasyonlameatal darlığın tedavisi yapıldı. Bir başka hastada ise ameliyat sonrası gelişen yumuşak doku enfeksiyonu nedeniyle yara kenarlarından pürülan akıntı gelmeye başlandı. Bu hastada ameliyat sonrası 6. ay da subkoronal bölgede 0,3cm liküretrokütanöz fistül gözlendi. Diğer hastalarda kordinüksü, fistül, üretral darlık yada başka bir komplikasyon gözlenmedi. Çıkarımlar: Ciddi hipospadias komplikasyonu bulunan hastalarda deformitenin her bir komponentini düzeltebilecek, olguya özgü ve güvenilir tedavi seçenekleri kullanılmalıdır. Deformitenin şiddeti arttıkça tedavide daha komplike ve çok seanslı teknikler tercih edilebilir.

New Suggestions for Correction of the Severe Hypospadias Complications

Background: Severe hypospadias complications are defined as large urethral fistulae, chordee recurrence, and severe scar limiting urethral reconstruction through the penis, penis skin defects and complications persisting in spite of multiple operations. In this study, new flap techniques applied on six patients with severe hypospadias complications have been introduced. Methods: Six patients with hypospadias surgery complications, had undergone hypospadias repair operations on average 4,5 times. Four cases had undergone repair using the Kutlay technique, one was repaired by island-formed penile skin flap, and the other was repaired using a groin flap prefabricated by skin graft. Results: In one of the patients, meatal stenosis was found in the first postoperative month. It was treated by continuous and intermittent urethral catheterization. In another patient, purulent drainage was observed secondary to postoperative soft tissue infection. A 0.2 cm urethra-cutaneous fistula was observed on the subcoronal region in the postoperative sixth month in this patient. Other patients had no chordee recurrence, fistula, urethral stenosis or other complications. Conclusions: In patients with severe hypospadias complications, case-specific and reliable treatment options that may repair each component of the deformity have to be used. As the severity of the deformity increases, more complicated and multiple-session techniques may be preferred for treatment.
Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6878
  • Başlangıç: 1978
  • Yayıncı: Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Alt ekstremitede Masson tümörü: olgu sunumu

Uğur HOROZ, Hülda Rıfat ÖZAKPINAR, Enis MERT, Fatma Fulya KÖYBAŞIOĞLU, Ali Teoman TELLİOĞLU

Türk toplumundaki estetik meme algısı

Haldun Onuralp KAMBUROĞLU, Zeynep ALTUNTAŞ, Nurten YAVUZ, Özgen KIVANÇ, Mehmet DADACI, Mustafa Kürşat EVRENOS, Muhammed Nebil Selimoğlu, Ozan Bitik, Hakan Uzun, Mert Çalış

Cerrahi Müdahale Edilen Evre III - IV Bası Ülserleri Olgularının Geriye Dönük Değerlendirilmesi

Koray Gürsoy, Melike Oruç, Kadri Özer, Fethiye Berna Göktaş, Adile Turan, Uğur Koçer

Topikal nitrofurazon uygulamasının kısmi kalınlıkta yara iyileşmesine etkisi

Neşe Kurt ÖZKAYA, Nazım GÜMÜŞ, Sarper YILMAZ, Bekir Levent MESCİ, Ziynet ÇINAR

Ciddi Hipospadias Komplikasyonlarının Düzeltilmesi İçin Yeni Öneriler

Dağhan IŞIK, Salim BİLİCİ, Yasin CANBAZ, İlhan Geçit, Serdar Yüce, Bekir Atik

Preterm Bebekte Umbilikal Arter Kateterizasyonu Sonrası Alt Ekstremitede İskemik Gangren: Olgu sunumu

Hikmet İhsan Eren, Kamuran Zeynep Sevim Aytuğ, Selami Serhat Şirvan, Erkan Yüce, Zeliha Gül, Banu Nursoy ŞİRVAN

Guyon kanalı sendromu: kitleye bağlı üç olgunun sunumu

Nesibe Sinem ÇİLOĞLU, Erkin ÖNSAL, Alpay DURAN, Ayşe İrem MERT, Ekrem KESKİN

Atorvastatinin Sıçan Kompozit Greftlerinde Anjiyogenezis ve Kas Kalınlığı Üzerine Etkileri

Nesibe Sinem Çiloğlu, Afet Öncel, Kamil Güray Yeşiladalı

Faringokutanöz Fistül Kapatılmasında Prelamine Pektoral Kas Flebi Kullanımı

Gökhan TEMİZ, Ufuk BİLKAY, Emre GÜVERCİN, Cüneyt ÖZEK, Tahir GÜRLER

Palmar bölge kesisine sekonder arteriovenöz fistül: olgu sunumu ve literatürün gözden geçirilmesi

Mehmet Dadacı, Bilsev İnce, Fatma Bilgen, Zeynep Altuntas, Mustafa Kürşat Evrenos, Ozan Bitik