Türkiye’de Halk Kütüphaneleri Bölge Seminerleri: “İyi Uygulama Örneği” Olarak Bir Deneyimin Değerlendirilmesi

Bu çalışmada, Türkiye ’deki halk kütüphanelerinde çalışan kütüphaneci ve yöneticiler için 2006-2007 yıllarında Türk Kütüphaneciler Derneği, Goethe- Insitut ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen bölge seminerleri değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, önce, seminerler süreci özetlenmiş, seminerlerin hedef, kapsam, yöntem ve organizasyon yapıları ele alınmıştır. Daha sonra, seminer katılımcılarına uygulanan anket ile elde edilen veriler irdelenmiştir. Sonuçta, çalışan halk kütüphanecisi ve yöneticilerinin yaklaşık %25’ine ulaşıldığı 9 bölge seminerinin Türk halk kütüphanecileri için son derece katkı sağlayıcı olduğu ve hizmet içi eğitim konusunda ciddi gereksinimleri bulunduğu anlaşılmıştır.

___

  • Cevizbaş,R. (2002). Hizmet içi eğitim ve Türk merkezi yönetimindeki uygulaması. Ankara:Nobel.
  • Gül,(2000). “Türkiye'de kamu yönetiminde hizmet içi eğitim”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler nstitüsü Dergisi. 2(3), 05.10.2006 tarihinde http://www.sbe.deu.edu.tr/Yayinlar/dergi/dergi06/gul.html adresinden erişildi
  • IFLA (2004). Halk Kütüphanesi Hhizmeti: Gelişim İçin IFLA/UNESCO İ lkeleri. Çev.Bülent Yılmaz. İstanbul: TKD İstanbul Şubesi.
  • Sabuncuoğlu,Z. (1991). Personel yönetimi, 4. bs. İstanbul: Teknografik Yay.
  • Taymaz, A.H., (1997). Hizmet içi Eğitimde Kavramlar, İlkeler, Yöntemler. Ankara:Sevinç Matbaası.