Bilgi Toplumu ve Demokrasi Üzerine

Bilgi toplumunun temelinde yatan iletişim teknolojileri devriminin demokrasiye katkıda bulunacağı varsayılıyor. Katılımcı demokrasi, doğrudan demokrasi, tele-demokrasi, edevlet, e-demokrasi gibi ışıltılı sözcükler yaşamımızın bir parçası oldular. Ancak, bilgisayarlar çağdaş gözetleme araçlarına dönerken hükümetlerin teknolojiden kendi paylarına düşen mekanik yararları aldıkları, insan hakları ve demokrasi adına ise daha önce var olan her ne ise aynen sürdüğü görülüyor. George Orwell’in ve Franz Kafka’nın roman kahramanları tüm gerçeklikleriyle günümüzde yaşamaktalar. Bu koşullarda özlenen demokrasinin gerçekleşmekte olduğunu söylemek olanaksız.
Anahtar Kelimeler:

bilgi toplumu, demokrasi, gözetim

On Information Society and Democracy

Informationsocietywiththe underlying communication technology revolution wasassumed tocontributetodemocracy.Theglittering wordssuch as participatorydemocracy, direct democracy, tele-democracy, e-government,e-democracyarenowa part of our lives. However, as thecomputershavebecome themodern surveillancetools, there seems tobe afrustration in the field of humanrights and democracy.Theheroesof thenovels of GeorgeOrwell and Franz Kafka's live in all realities nowadays. Underthesecircumstances, therealizationofdemocracy isnotsoeasy

___

  • Castells, M.(2005). Enformasyonçağı: Ekonomi, toplum ve kültür. İkinci cilt:Kimliğin gücü.(2.bs.). İstanbul: BilgiÜniversitesiYayınları.
  • Erdoğan,İ.(2005). İletişimi anlamak. (2. bs.). Ankara: Erk Yayınları.
  • Lasch,C. (2006). TheDegradationofthepractical arts. Theinformationsociety reader içinde (ss.287-295).F. Webster (Ed.). London: Routledge.
  • Norris, P.(2006). The digital divide.Theinformation society readeriçinde (ss. 273­ 286). F.Webster (Ed.). London:Routledge.