Açık ve Kapalı Ofis Danışma Hizmetlerinin Değerlendirilmesi

Kütüphane ve bilgi merkezlerinde kullanıcılar için ilk durak olma özelliğini taşıyan danışma hizmet­leri açık ve kapalı ofis ortamları kapsamında değerlendirilmektedir. Çalışmada Hacettepe Üniversite­si Beytepe Kütüphanesi kapalı ofis danışma hizmeti ile Bilkent Üniversitesi Merkez Kütüphanesi açık ofis danışma hizmeti kullanıcılara uygulanan memnuniyet anketleri, kütüphaneci görüşleri ve danışma hizmeti standartlar çerçevesinde değerlendirilmiştir. Sonuçlar ışığında iki tip danışma hizmetinin de olumlu ve olumlu olmayan tarafları ortaya konmuş ve olumsuz yanları en aza indirgeyecek yeni bir model tasarlanmıştır.

An Evaluation ofOpen-and Closed-Office Reference Services

As the first stop at libraries and info-centers, reference services are considered open-and closed-office environments. In this study, Hacettepe University Beytepe Library's closed-office reference services and BilkentUniversity Central Library's open-office reference services are evaluated in accordance with usersatisfactionsurveys, librarian opinions and reference service standards. In light of the results, the advantagesand disadvantages of the two reference services are presented and the design of a new model to minimize the disadvantages is offered

___

  • ALA.(1988). Checklist of Library Building Design Considerations. Chicago, 2001.
  • Bulgan, U. (2002). Kütüphanecilik sektöründe hizmet kalitesinin ölçümü ve bir üniversite kütüphanesi uygulaması. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Beykent Üniversitesi, İstanbul.
  • Çete, N. (2004). Çalışma ortamlarında verimliliğin artırılmasının büro mekânlarıyla ilişkilendirilmesi. Yayımlanmamışyüksek lisans tezi. Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • Hazırlar, M. A. (2004). Halk kütüphanelerinde iç mimari. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. HacettepeÜniversitesi, Ankara.
  • İnce,F. S. ve Dinç, P. (2008). Akademik ofislerde bir memnuniyet değerlendirme çalışması. Erciyes ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 24(1-2), 346-363.
  • RUSA. (2004). Guidelines for behavioral performance of reference and information service providers. 26 Kasım 2010 tarihinde http://www.ala.org/ala/mgrps/divs/rusa/resources/guideli nes/guidelinesbehavioral.cfmadresinden erişilmiştir.
  • Schwartz, G. and Eakin, D. (1986). Reference service standards, performance criteria and evaluation. Journal of Academic Librarianship. 12(1), 4-8.
  • Uçak, N. (2004). Değişen bilgi ortamının danışma hizmetine etkisi. Türk Kütüphaneciliği, 18(4), 407­ 417.
  • Yılmaz, E. (2004). Üniversite kütüphanelerinde toplam kalite yönetimi ve kullanıcı memnuniyeti. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 21(1), 203-218.