Diyarbakırlı bir halk şairi: Dost Meryem ve şiirlerinden örnekler

Bu makalede Diyarbakır yöresi halk şairlerinden Dost Meryem’in hayatı, edebi kişiliği ve şiirlerinden örneklere yer verilmiştir. Şairin hayatı ve şiirleriyle ilgili derlemeler, kendisiyle birebir görüşülerek yapılmıştır. Ayrıca yörede bulunan az sayıdaki Türkmen Alevi köylerinde âşıklık ve halk şairliği geleneğinin sürdürüldüğü tespit edilip geleneğin durumuna kısaca değinilmiştir. Dost Meryem, babasından ve yetiştiği Alevi-Bektaşi geleneğinden etkilenerek yazmaya başladığı şiirlerinde özellikle içerik olarak hem âşıklık geleneğinin hem de çağımız halk şiirinin özelliklerini yansıtmıştır. Çalışmada şairin sanatı, bu iki durum göz önünde bulundurularak değerlendirilmiş ve şiirleriyle ilgili tespitlerde bulunulmuştur.

A minstral form Diyarbakır: beloved (Dost) Meryem and samplesfrom her poetry

This article includes one of the living poets of Diyarbakır, Dost Meryem’s life, her literal personality and samples of her poems. The information about her life and compilations of her poems were obtained in the meeting with the poet. In addition to this, her ongoing relationship with the limited number of Turkmen Alawi people was confirmed. The poet is maintaining devotion and minstrel customs in these Turkmen Alawi villages and these features of her are briefly mentioned in the article. In the process of writing poems, Dost Meryem was impressed by her father and the Alawi Bektashi custom and she reflects devotion custom and the features of modern folk poetry in her poems. In this study, these two important cases were taken into consideration and the poet’s art and her poems were analysed in the light of these cases.

___

ASLAN, Ensar (2008). Türk Halk Edebiyatı, Maya Akademi Yayın-Dağıtım, Ankara.

TAŞĞIN, Ahmet (2003). “Diyarbakır’da Geleneksel Bir Meslek: Puşicilik”, Folklor Edebiyat, Sayı 35, 2003/3, ss.65-73, Ankara.

TAŞĞIN, Ahmet, (2003). “Ayetten Nefese: Alevi-Bektaşi Edebiyatında Dönüşüm”, Alevi-Bektaşi Edebiyatı Sempozyumu (7 Eylül 2002 Ankara), Yol Dergisi Sayı 18 (Temmuz-Ağustos), ss. 28-43, Ankara.