ALEVİLİK-BEKTAŞİLİĞİN TASAVVUFİ BOYUTU ÜZERİNE

Alevilik-Bektaşiliğin neliği meselesi zaman zaman tartışma konusu yapılmıştır. Tarihi geleneğe bakıldığında Alevilik-Bektaşiliğin tasavvufi boyutu ve tarikat örgütlenmesiyle ilişkisini tespit etmek mümkündür. Nitekim Bektaşilik klasik bir tarikattır. Alevilik ise büyük ölçüde Safeviyye tarikatının Anadolu'da dönüşen yeni bir yapılanmasıdır.Alevilik-Bektaşiliğin ontolojik tasavvufi kabulleri vahdet-i vücud [varlığın birliği] felsefesini içerir. Bu itibarla Alevilerin Hak-Muhammed-Ali kabullerini vahdet-i vücud doktrini çerçevesinde değerlendirmek gerekir. Bu kabullerde Şii etkilere bağlı yorumlar da mevcuttur. Ancak yakın dönemdeki sosyal ve siyasi gelişmelere bağlı olarak Alevilikteki bu kabullerin insan merkezli hümanist bir kabule dönüştüğü ve kimi zaman aslından giderek uzaklaşıp farklılaştığı gözlenmektedir. Yine Alevi gelenekte tarikat silsilesinin başı, pir olarak kabul edilen Hz. Ali ve Ehl-i Beyt ile ilgili kabullerinde tarihi realiteden uzaklaşıp Anadolu'da kendine özgü bir anlayışa dönüşmüştür. Bu dönüşüme istinaden "Ali'siz Alevilik" tartışmaları yapılmıştır. Yine bu dönüşümün mitsel tezahürü olan Kırklar Meclisi, cem törenlerinin ilk kaynağını oluşturur. Aleviler cem törenleriyle ilgili oldukça geniş bir erkân ve âdab kültürü oluşturmuşlardır. Makalede Alevilik-Bektaşiliğin tasavvufi boyutu spekülatif tartışmalara girmeksizin bazı örneklerden hareketle incelenecektir. Bu yapılırken tarihi geçmiş irdelenecek ve günümüzdeki yeni değişimlere işaret edilecektir.

ON SUFISTIC DIMENSION OF ALAWISM-BEKTASHISM

Definition of Alawism and Bektashism is discussed from time to time. According to historical investigations, there is a connection between Alawism-Bektashism and sufism. In fact, Baktashism is a classic cult. On the other hand Alawism is widely a new transformed format of Safawiyya order in Anatolia. The ontological mystic beliefs of Alawism-Baktashism contains wahdatu'l-wujud (unity of existence) philosopy. Therefore we have to consider Haqq-Muhammad-Ali belief of Alawis within the framework of wahdatu'l-wujud. There are also the interprations related to Shi'ite effects. But it is observed that the beliefs in Alawism have transformed the humanistic acceptances and sometimes these differ from their original depending upon recent social and political improvements. this transformation "Alawism without Ali" subject was discussed. Besides this forties council that is mystical appearing of this transformatin is the origin of cem ceremony. Alawis have formed a wide adab -forms of politeness- culture related to cem ceremony. In this article, the mystical dimension of Alawism and Baktashism will be examined without entering into a speculative discussion. While this is being done, the historical backround will be examined and current new changes will be pointed.

___

"Alevi tanımı kriz yarattı", Sabah, (2.12.2004).

"7. Alevi Çalıştayı", 28-30 Ocak 2010, Kızılcahamam-Ankara.

Aclünî, İsmail b. Muhammed. (1979). Keşfü'l--Hafâ ve Müzîlü'l-İlbâs Amme'ştehera mine'l-Ehâdîs-i 'alâ Elsineti'n-Nâs, İ-İİ, tah. A. Kalaş, 2. Baskı, Beyrut.

Ahmed Rıfat. (1293). Mirâtü'l-Mekâsıdfi Defi'l-Mefâsid, İstanbul.

Arslanoğlu, İbrahim. (1992). Şah İsmail Hatayî ve Anadolu Hatayîleri, İstanbul: Der Yayınları.

Atalan, Mehmet, (2007). Muhammed b. el--Hanefiyye ve Anadolu'daki Tezahürleri, Ankara: İlahiyat Yayınları.

Aydın, Ayhan. (2006). GünümüzAlevi, Bektaşi, Mevlevi, Nusayri İnanç ve Toplum Önderlerinin Görüş ve Düşünceleri, İstanbul: Cem Vakfı Yayınları.

Aytekin, Sefer. 1958). Buyruk, haz. S. Aytekin, İstanbul.

Bal, Hüseyin. (2004). Alevi İslam Yolu, İstanbul: Cem Vakfı Yayınları.

Birdoğan Nejat. (1995). Anadolu 'nun Gizli Kültürü Alevilik, 3. Baskı, İstanbul: Berfin Yayınları.

Birge, John K. (1991). Bektaşilik Tarihi, Çev. R. Çamuroğlu, İstanbul: Ant Yayınları.

Bozkurt, Fuat. (2004). İmam-ı Cafer-i Sadık Buyruğu, Haz. F. Bozkurt, 2. Baskı, İstanbul: Kapı Yayınları.

Bulut, Faik. (1997), Ali 'siz Alevilik, İstanbul: Berfin Yayınları.

Coşan, Esat. (tarihsiz). Hacı Bektaş Velî, Makâlât, İncelemeler, İstanbul: Seha Yayınları.

Demirci, Mehmet. (1983). "Nür-ı Muhammedî", Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, İ, İzmir, 239-258.

During, Jean. (1999). "Avrupa ve İran'daki Ehl-i Hak Araştırmalarının Eleştirel Bir Değerlendirmesi", Alevi Kimliği, edit: T.Olsson-E.Özdalğa-C.Raudvere, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 127-159.

Edmonds, C. J. (1969). "The Belief and Pratices of The Ahl-i Hakk of Iraq", İran, ]ournal ofthe British İnstitute ofPersian Studies, c. 7, London, 89-101.

Erol, Ali. (2004). "Azerbeycan Şiir Dilinin Gelişmesinde Hatai'nin Oynadığı Rol", I. Uluslararası Şah İsmail Hatai Sempozyum Bildirileri, Ankara.

eş-Şeybî, Kamil M.( 1982). es-Sıla Beyne't-Tasavvuf ve Teşeyyü', I-İİ, 3. Baskı, Beyrut.

Faruki, Süreyya. (2003) Anadolu'da Bektaşilik. Çev., N.Barın, İstanbul: Simurg Yayınları.

Gölpınarlı, Abdulbaki, (1990). Vilâyet-nâme Menâkıb-ı Hünkâr Hacı Bektâş-ı Velî, haz. A. Gölpınarlı, İstanbul: İnkılâp Yayınları.

Kaya, Haydar. (1993). Alevi-Bektaşi Erkânı, Evrâdı ve Edebiyatı, İstanbul: Engin Yayıncılık.

Köprülü, M. Fuad. (1981). Türk Edebiyatında İlk Mütasavvıflar, 4. Baskı, Ankara: DİB Yayınları.

Kutlu, Sönmez. (2001). "İslam Düşüncesinde Tarihsel Din Söylemleri Olgusu", İslamiyât, 4, 15-36.

Memmedof, Eziaga. (1973). Şah İsmail Hatayi Eserleri, İ-İİ, red. H. Araslı, Bakü: Azerbaycan SSR İlimler Akademisi.

Noyan, Bedri. (1995). Bedri, Bektaşilik Alevilik Nedir?, 3. Baskı, İstanbul: Ant/ Can Yayınları.

--. (1998). Bütün Yönleriyle Bektaşilik ve Alevilik, c. 1, Ankara: Ardıç Yayınları.

Özmen, İsmail. (1998). Alevi-Bektaşi Şiirleri Antolojisi, İ-V, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

Sarıkaya, M. Saffet. (2008). Fütüvvetname-i Cafer Sadık, İnceleme-Metin, haz. M.S. Sarıkaya, İstanbul: Horasan Yayınları.

Seyyid Hüseyin b. Seyyid Gaybi. 2004). Şerhu Hutbeti'l-Beyân, İnceleme-Metin, haz. M.S. Sarıkaya, İsparta.

Taşğın, Ahmet. (2009). "Cem Cemevi ve İşlevleri", Geçmişten Günümüze AleviBektaşî Kültürü, edit. A.Y.Ocak, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 21 1-227.

Tur, Seyit Derviş. (2002). Erkânname, Aleviliğin İslamda Yeri ve Alevi Erkânları, lstanbul: Can Yayınları.

Türkmen, Fikret. (2004). "Şah İsmail Hatayî'nin Anadolu Alevî-Bektaşiliği ve AleviBektaşî Edebiyatı Üzerindeki Etkileri", İ. Uluslararası Şah İsmail Hatai Sempozyum Bildirileri, Ankara.

Üçer, Cenksu. (2009). "Alevilik; Yapılar, Grupların Temel Özellikleri ve Bazı Mülahazalar", DiniAraştırmalarAlevilik Özel Sayısı, 33, 63-88.

Ünlüsoy, Kamile. (201Sa).Anad0lü 'da Hz. Ali Tasavvurları (XIII-XVI, yüzyıllar), Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.

--. (2015b). "2000 Yılı Ve Sonrasında Yapılan Alan Araştırmaları Bağlamında Gü- nümüz Anadolu Alevîliğinin Hz. Ali Tasavvurları" EKEV Akademi Dergisi, 63, 67- 94.

Van Bruniessen, Martin. (2000). Kürtlük, Türklük, Alevilik, çev. H. Yurdakul, 2. baskı, İstanbul: İletişim Yayınları.

Yaman, Ali. (2001 ). Dedelik Kürumü Ekseninde Değişim Sürecinde Alevilik, Yayımlanmamış Doktara Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

--. (2003). "Anadolu Alevilerinde Otoritenin El Değiştirmesi: Dedelik Kurumun dan Kültürel Organizasyonlara", Bilgi Toplumunda Alevilik, haz. İbrahim Bahadır, Ankara: Bielefeld Alevi Kültür Merkezi Yayınları, 331-356.

--. (2009). "Alevilerde Dedelik ve Dede Ocakları", Geçmişten Günümüze Alevî- Bektaşî Kültürü, edit. A.Y. Ocak, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 178-203.

Yazıcı, Tahsin. (1980). "Safeviler", İslam Ansiklopedisi, c. 10, İstanbul: MEB Yayınları.

Yeminî, Muhammed. (2002). Faziletnâme, Giriş-İnceleme-Metin), I-II haz., Y. Tepeli, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.

Yıldırım, Ahmet. (2000). Tasavvufun Temel Öğretilerinin Hadislerdeki Dayanakları, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.

Yıldırım, Ali. (2004). "Anadolu Alevi Cemlerinde Ozan Şah Hatayî'nin Yeri", İ. Uluslararası Şah İsmail Hatai Sempozyum Bildirileri, Ankara.

Yıldırım, Rıza. (2012). "Geleneksel Alevilikten Modern Aleviliğe: Tarihsel Bir Dö- nüşümün Ana Eksenleri", Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 62, 135- 62.

Yörükan, Y. Ziya. 1928). "Anadolu Alevileri ve Tahtacılar", Darul Fünun İlahiyat Fakültesi Mecmuası, 8, 109-150.

--. (1998). Anadolu'da Aleviler ve Tahtacılar, yayına haz. T. Yörükân, Ankara: Kültür Bakanlığı.

Zelyut, Rıza. (1992). Öz Kaynaklarına Göre Alevilik, 8.baskı, İstanbul: Yön Yayıncı- lık.