ALEVÎ-BEKTAŞÎ İNANCINA DAİR İKİ VELÂYET-NÂME

Türk kültüründe Alevî-Bektaşî inancına dair yazılmış birtakım eserler bulunmaktadır. Bu eserler arasında velâyet-nameler önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışma, Alevî-Bektaşî inancına dair yazılmış iki velâyet-nâme üzerine yapılmış iki neşir çalışmasının tanıtımı hakkında olacaktır. Prof. Dr. M. Fatih Köksal tarafından hazırlanan bu iki çalışma Alevilik Araştırmaları Dergisi Yayınları arasından 2018 yılında çıkmıştır. Söz konusu eserlerden ilki Uzun Firdevsî tarafından manzum olarak yazılan Vilâyet-nâme-i Hâcî Bektaş Velî-i Horasanî’dir. Diğer eser ise Sultân Şücâ’e’d-dîn Velâyet-nâmesi’dir. Her iki eserin de tenkitli metni oluşturulmuş, sonlarında ise okuyucuların ve araştırmacıların faydalanmaları için arkaik kelimeler sözlüğü ile dizin eklenmiştir. Bu tanıtım yazısı ile yukarıda ismi geçen iki eser hakkında bilgi verilmek amaçlanmaktadır.

TWO VELAYETNAMES ABOUT THE ALEVI-BEKTASHI BELIEF

There are a number of works on the Alevi-Bektashi belief in Turkish culture. Among these works, velayetnames have an important place. This study aims at presenting two studies on two velayetnames of the Alevi-Bektashi belief. These two works prepared by Prof. Dr. M. Fatih Köksal were published in 2018 in the Journal of Alevi Studies. The first of these works is Vilâyet-nâme-i Hâcî Bektaş Velî-i Horasanî written in verse by Uzun Firdevsî. The other is Sultân Şücâ’e’d-dîn Velâyet-nâmesi. Critical text of both works was created. After the text the old words dictionary and index was added for the readers and researchers

___

  • Köksal, M. Fatih. (2018a). Uzun Firdevsî Manzum Vilâyet-nâme, Vilâyet-nâme-i Hâcî Bektaş Velî-i Horasanî (Tenkitli Metin). Ankara: Alevilik Araştırmaları Dergisi Yayınları.
  • Köksal, M. Fatih. (2018b). Sultân Şücâ’e’d-dîn Velâyet-nâmesi (Tenkitli Metin). Ankara: Alevilik Araştırmaları Dergisi Yayınları.