Orta aort sendromu nedeniyle üç yaşında torakoabdominal baypas uygulanmış olan 13 yaşındaki bir erkek çocuk, çabuk yorulma ve antihipertansif tedavi dozundaki artış gerekliliği nedeniyle başvurdu. Greft açık olmakla birlikte, proksimal ve distal anastomoz yakınında darlıklar izlendi. Endovasküler stentleme ile kısmen fayda sağlandı. Çocuğun tam büyüme potansiyeline ulaşmasına kadar cerrahi tedavinin ertelenmesi tercih edilse de, orta aort sendromlu hastalarda cerrahi kaçınılmaz bir tedavi seçeneğidir. Buna karşın ilk ameliyat sırasında mümkün olan en geniş greftin kullanılması, gelecekteki hasta-greft uyumsuzluğundan kaçınmak için önem arz etmektedir.
A13-year-old boy who underwent thoracoabdominal aortic bypass when he was three years old for middle aortic syndrome was admitted with fatigue and need for an increased dose of antihypertensive mediations. The graft was patent, but there were stenoses at the juxta-proximal and juxta-distal anastomosis sites. A partial benefit was gained with endovascular stenting. Although postponement of surgery, until the child reaches full growth is preferred, surgery remains the inevitable treatment of choice in patients with middle aortic syndrome. In contrary, it is important to use the graft as large as possible during the initial operation to avoid patient-graft mismatch in the future. "> [PDF] Orta aort sendromlu bir çocukta torakoabdominal aortik baypas greftinin10 yıl sonraki akıbeti | [PDF] The fate of a thoracoabdominal aortic bypass graft 10 years after surgery in a child with the middle aortic syndrome Orta aort sendromu nedeniyle üç yaşında torakoabdominal baypas uygulanmış olan 13 yaşındaki bir erkek çocuk, çabuk yorulma ve antihipertansif tedavi dozundaki artış gerekliliği nedeniyle başvurdu. Greft açık olmakla birlikte, proksimal ve distal anastomoz yakınında darlıklar izlendi. Endovasküler stentleme ile kısmen fayda sağlandı. Çocuğun tam büyüme potansiyeline ulaşmasına kadar cerrahi tedavinin ertelenmesi tercih edilse de, orta aort sendromlu hastalarda cerrahi kaçınılmaz bir tedavi seçeneğidir. Buna karşın ilk ameliyat sırasında mümkün olan en geniş greftin kullanılması, gelecekteki hasta-greft uyumsuzluğundan kaçınmak için önem arz etmektedir. "> Orta aort sendromu nedeniyle üç yaşında torakoabdominal baypas uygulanmış olan 13 yaşındaki bir erkek çocuk, çabuk yorulma ve antihipertansif tedavi dozundaki artış gerekliliği nedeniyle başvurdu. Greft açık olmakla birlikte, proksimal ve distal anastomoz yakınında darlıklar izlendi. Endovasküler stentleme ile kısmen fayda sağlandı. Çocuğun tam büyüme potansiyeline ulaşmasına kadar cerrahi tedavinin ertelenmesi tercih edilse de, orta aort sendromlu hastalarda cerrahi kaçınılmaz bir tedavi seçeneğidir. Buna karşın ilk ameliyat sırasında mümkün olan en geniş greftin kullanılması, gelecekteki hasta-greft uyumsuzluğundan kaçınmak için önem arz etmektedir.
A13-year-old boy who underwent thoracoabdominal aortic bypass when he was three years old for middle aortic syndrome was admitted with fatigue and need for an increased dose of antihypertensive mediations. The graft was patent, but there were stenoses at the juxta-proximal and juxta-distal anastomosis sites. A partial benefit was gained with endovascular stenting. Although postponement of surgery, until the child reaches full growth is preferred, surgery remains the inevitable treatment of choice in patients with middle aortic syndrome. In contrary, it is important to use the graft as large as possible during the initial operation to avoid patient-graft mismatch in the future. ">

Orta aort sendromlu bir çocukta torakoabdominal aortik baypas greftinin10 yıl sonraki akıbeti

Orta aort sendromu nedeniyle üç yaşında torakoabdominal baypas uygulanmış olan 13 yaşındaki bir erkek çocuk, çabuk yorulma ve antihipertansif tedavi dozundaki artış gerekliliği nedeniyle başvurdu. Greft açık olmakla birlikte, proksimal ve distal anastomoz yakınında darlıklar izlendi. Endovasküler stentleme ile kısmen fayda sağlandı. Çocuğun tam büyüme potansiyeline ulaşmasına kadar cerrahi tedavinin ertelenmesi tercih edilse de, orta aort sendromlu hastalarda cerrahi kaçınılmaz bir tedavi seçeneğidir. Buna karşın ilk ameliyat sırasında mümkün olan en geniş greftin kullanılması, gelecekteki hasta-greft uyumsuzluğundan kaçınmak için önem arz etmektedir.

The fate of a thoracoabdominal aortic bypass graft 10 years after surgery in a child with the middle aortic syndrome

A13-year-old boy who underwent thoracoabdominal aortic bypass when he was three years old for middle aortic syndrome was admitted with fatigue and need for an increased dose of antihypertensive mediations. The graft was patent, but there were stenoses at the juxta-proximal and juxta-distal anastomosis sites. A partial benefit was gained with endovascular stenting. Although postponement of surgery, until the child reaches full growth is preferred, surgery remains the inevitable treatment of choice in patients with middle aortic syndrome. In contrary, it is important to use the graft as large as possible during the initial operation to avoid patient-graft mismatch in the future.

___

  • 4. Tummolo A, Marks SD, Stadermann M, Roebuck DJ, McLaren CA, Hamilton G, et al. Mid-aortic syndrome: long-term outcome of 36 children. Pediatr Nephrol 2009;24:2225-32.
  • 3. Stanley JC, Criado E, Eliason JL, Upchurch GR Jr, Berguer R, Rectenwald JE. Abdominal aortic coarctation: surgical treatment of 53 patients with a thoracoabdominal bypass, patch aortoplasty, or interposition aortoaortic graft. J Vasc Surg 2008;48:1073-82.
  • 2. Porras D, Stein DR, Ferguson MA, Chaudry G, Alomari A, Vakili K, et al. Midaortic syndrome: 30 years of experience with medical, endovascular and surgical management. Pediatr Nephrol 2013;28:2023-33.
  • 1. Hetzer R, Absi D, Miera O, Solowjowa N, Schulz A, Javier MF, et al. Extraanatomic bypass technique for the treatment of midaortic syndrome in children. Ann Thorac Surg 2013;96:183-9.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Arkus hipoplazisi ve komplet atriyoventriküler septal defekt olgusunda korektif cerrahi öncesi alternatif hibrid yaklaşım

Murat ÖZKAN, Mahmut GÖKDEMİR, Nimet CINDIK, Mehmet ÇELİK

Bacak iskemisi olan iliofemoral total oklüzyonlu hastalarda perkütan translüminal anjiyoplasti/stent tedavisi: Cerrahi Ekibin deneyimi

Emin Can ATA, Muharrem ŞENEL

Arkus aort anevrizmalarının tedavisi: Açık cerrahi mi hibrid işlem mi?

Levent YILIK, Ali GÜRBÜZ, Orhan GÖKALP, Yüksel BEŞİR, Hasan İNER, Banu LAFCI, Nihan KARAKAŞ YEŞİLKAYA, Kazım ERGÜNEŞ

Aort kapak darlığının nadir bir nedeni: Okronozis

Nesrin TURHAN, Vural POLAT, Atakan ATALAY, Irfan TAŞOĞLU

Meteorolojik değişiklikler ve primer spontan pnömotoraks arasındaki ilişki: Efsane mi gerçek mi?

Volkan BAYSUNGUR, İrfan YALÇINKAYA, Mustafa VAYVADA, Çağatay TEZEL, Serdar EVMAN, Mustafa AKYIL, Serkan BAYRAM, Fatma TOKGÖZ AKYIL, İlhan OCAKCIOĞLU

Sığır jugüler ven kondüiti ile yapılan trunkus arteriyozus tamiri sonuçları

Ersin EREK, Selim AYDIN, Ibrahim Halil DEMİR, Bahar TEMUR, Dilek SUZAN, Barış KIRAT, Ender ÖDEMİŞ, Okan YILDIZ

Pulmoner endarterektomi sonrası masif akciğer kanamasının perioperatif tedavisi

Hasan SUNAR, Bedrettin YILDIZELİ, Şehnaz OLGUN YILDIZELİ, Atakan ERKILINÇ, Emre GÜRCÜ, Serpil TAŞ, Mehmet YANARTAŞ

Pulmoner karsinoid tümörlerde nodal tutulum prognozu kötü etkiler

Kenan Can CEYLAN, Demet YALDIZ, Şeyda ÖRS KAYA

Torasik sempatikotomi sonrası sağ şilotoraks: Çok nadir bir olgu

Hakan IŞIK, Ersin SAPMAZ, Okan KARATAŞ

Double switch ameliyatları: Büyük arterlerin doğuştan düzeltilmiş transpozisyonunda fizyolojik düzeltme mi, anatomik düzeltme mi yapalım?

Tayyar SARIOĞLU, Ahmet ARNAZ

Academic Researches Index - FooterLogo