Özefagus yabancı cismi olarak görülen alkalin piller konsantre potasyum hidroksitin salınımı nedeniyle koroziv etkide bulunarak tehlikeli olurlar. Bu tip cisimler özefagus perforasyonu ve mediastinite yol açabilirler. Özefagusta bulunan pillerin mümkün olduğu kadar çabuk endoskopik olarak çıkarılmaları gerekir. Üç yaşındaki çocukta gördüğümüz alkalin pil alınımı ve bu tip yabancı cisimle ilgili literatürde verilen bilgileri sunuyoruz. Bu tip pillerin yaygın kullanımı nedeniyle doktorların ve toplumun zararlı etkileri ve tedavi özellikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olması gerekir.
Alkaline batteries found in eosophagus as foreign bodies are dangerous because they may have a corrosive action due to release of concentrated potassium hydroxide and can produce perforation and mediastinitis. Batteries found in the eosophagus should be removed endoscopically as quickly as possible. We reported a case of accidental battery ingestion by a three-year old boy and reviewed the literatures, discussed the special aspects of this foreign body. Due to the common use of these batteries, physicians and the general public should be more aware of these types of foreign bodies and the peculiarities in their management. "> [PDF] Çocuklarda kaza ile alkalin pil alımı | [PDF] Accidental ingestion of alkaline battery in children Özefagus yabancı cismi olarak görülen alkalin piller konsantre potasyum hidroksitin salınımı nedeniyle koroziv etkide bulunarak tehlikeli olurlar. Bu tip cisimler özefagus perforasyonu ve mediastinite yol açabilirler. Özefagusta bulunan pillerin mümkün olduğu kadar çabuk endoskopik olarak çıkarılmaları gerekir. Üç yaşındaki çocukta gördüğümüz alkalin pil alınımı ve bu tip yabancı cisimle ilgili literatürde verilen bilgileri sunuyoruz. Bu tip pillerin yaygın kullanımı nedeniyle doktorların ve toplumun zararlı etkileri ve tedavi özellikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olması gerekir. "> Özefagus yabancı cismi olarak görülen alkalin piller konsantre potasyum hidroksitin salınımı nedeniyle koroziv etkide bulunarak tehlikeli olurlar. Bu tip cisimler özefagus perforasyonu ve mediastinite yol açabilirler. Özefagusta bulunan pillerin mümkün olduğu kadar çabuk endoskopik olarak çıkarılmaları gerekir. Üç yaşındaki çocukta gördüğümüz alkalin pil alınımı ve bu tip yabancı cisimle ilgili literatürde verilen bilgileri sunuyoruz. Bu tip pillerin yaygın kullanımı nedeniyle doktorların ve toplumun zararlı etkileri ve tedavi özellikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olması gerekir.
Alkaline batteries found in eosophagus as foreign bodies are dangerous because they may have a corrosive action due to release of concentrated potassium hydroxide and can produce perforation and mediastinitis. Batteries found in the eosophagus should be removed endoscopically as quickly as possible. We reported a case of accidental battery ingestion by a three-year old boy and reviewed the literatures, discussed the special aspects of this foreign body. Due to the common use of these batteries, physicians and the general public should be more aware of these types of foreign bodies and the peculiarities in their management. ">

Çocuklarda kaza ile alkalin pil alımı

Özefagus yabancı cismi olarak görülen alkalin piller konsantre potasyum hidroksitin salınımı nedeniyle koroziv etkide bulunarak tehlikeli olurlar. Bu tip cisimler özefagus perforasyonu ve mediastinite yol açabilirler. Özefagusta bulunan pillerin mümkün olduğu kadar çabuk endoskopik olarak çıkarılmaları gerekir. Üç yaşındaki çocukta gördüğümüz alkalin pil alınımı ve bu tip yabancı cisimle ilgili literatürde verilen bilgileri sunuyoruz. Bu tip pillerin yaygın kullanımı nedeniyle doktorların ve toplumun zararlı etkileri ve tedavi özellikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olması gerekir.

Accidental ingestion of alkaline battery in children

Alkaline batteries found in eosophagus as foreign bodies are dangerous because they may have a corrosive action due to release of concentrated potassium hydroxide and can produce perforation and mediastinitis. Batteries found in the eosophagus should be removed endoscopically as quickly as possible. We reported a case of accidental battery ingestion by a three-year old boy and reviewed the literatures, discussed the special aspects of this foreign body. Due to the common use of these batteries, physicians and the general public should be more aware of these types of foreign bodies and the peculiarities in their management.

___

  • 1. Craig RM, Vanagunas AD. Foreign bodies in the eosophagus. In: Shields TW, ed. General Thoracic Surgery. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins, 2000:1763-7.
  • 2. Kost KM, Shapiro RS. Button battery ingestion: A case report and review of the literature. J Otolaryngol 1987;16:252-7.
  • 3. Mant TG, Lewis JL, Mattoo TK, et al. Mercury poisoning after disc-battery ingestion. Hum Toxicol 1987;6:179-81.
  • 4. Maves MD, Carithers JS, Birck HG. Esophageal burns secondary to disc battery ingestion. Ann Otol Rhinol Laryngol 1984;93:364-9.
  • 5. Chen MK, Beierle EA Gastrointestinal foreign bodies. Pediatric Annals 2001;43:462-5.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

EuroSCORE (European System for Cardiac Operative Risk Evaluation) risk skorlama sisteminin ülkemiz hasta profilinde uygulanabilirliğinin araştırılması

Mahmut Murat DEMİRTAŞ, Mehmet KAPLAN, Serdar ÇİMEN, Mustafa Sinan KUT

Pubertede koroner revaskülarizasyon ve ailesel hiperlipidemi: Greft seçimi

Eyüp HAZAN, Baran UĞURLU, Nejat SARIOSMANOĞLU, Adnan AKÇORAL, Kıvanç METİN, Gül SAYLAM, Öztekin OTO, Nurettin ÜNAL

Çocuklarda kaza ile alkalin pil alımı

İbrahim Can KÜRKÇÜOĞLU, Atila EROĞLU, Celal TEKİNBAŞ, Nurettin KARAOĞLANOĞLU

Ciddi pulmoner hipertansiyonu olan hastalarda mitral kapak cerrahisi sonuçlarımız

Sinan ARSAN, Tekin YILDIRIM, Ali CİVELEK, Selim İSBİR, Serdar AKGÜN, Atike TEKELİ, Mine ÖZ, Nazan AKSOY

Karotis cisim tümörleri

Canser Yılmaz DEMİR, Fatih BULUT, Alper KUNT

Koroner bypass uygulanan diyabetik hastalarda kalbin erken dönem elektriksel stabilitesi

Mücettin ŞEN, Atilla ÇEVİK, Şekip Kazım ÇELİK, Suat BÜKET, Münevver YÜKSEL, Abdi SAĞCAN

Penetran kalp yaralanmasıyla gelişen ventriküler septal defekt: Olgu sunumu

Rüstem OLGA, Özen GÜVEN, Gürkan ÇETİN, Ahmet ÖZKARA, Ali Murat MERT, Özge KÖNER, Numan Ali AYDEMİR

Postoperatif erken dönem mekanik mitral kapak trombozları: 5 farklı tip protezin analizi

Kaan KIRALİ, Cevat YAKUT, Hasan EKİM, Veysel KUTAY

Elektif abdominal aort anevrizma cerrahi onarımı sonrasında renal disfonksiyon

Mehmet BALKANAY, Denyan MANSUROĞLU, Ulusoy Nilgün BOZBUĞA, Kaan KIRALİ, Hasan ARDAL, Eser AKINCI, Mete ALP, Vedat ERENTUĞ, Deniz GÖKSEDEF, Cevat YAKUT, Gökhan İPEK, Mustafa GÜLER, Yücel ÖZEN

Servikal mediastinoskopi uygulanan 36 olgunun değerlendirilmesi

Mustafa GÜLMEN, İrfan SANCAKLI, Nagehan ÖZDEMİR, Yaman ÖZYURT, Necmi KURT, Hasan Fehmi KÜÇÜK, Recep DEMİRHAN, Sevinç BİLGİN

Academic Researches Index - FooterLogo