Artroskopik subakromial dekompresyonda rehabilitasyon: altı yıllık takip

Amaç: Bu çalışmanın amacı artroskopik subakromial dekompresyon (ASD) yapılan hastalarda fizyoterapi programının uzun dönem sonuçlarını göstermekti. Gereç ve yöntem: Klinik prospektif bu çalışmada, ASD yapılan, konservatif tedavide başarısız olan ve tam kat rotator kılıf yırtığı olmayan ve sırasıyla gelen 33 hasta 6 yıla kadar düzenli olarak değerlendirildi. Post-operatif takip 6. hafta, 12. ay ve 6. yılda bağımsız bir gözlemci tarafından yapıldı. Değerlendirmede; Neer Omuz Skorlama Sistemi, Los Angeles Kalifornia Üniversitesi (UCLA) Omuz Değerlendirme Skalası, Görsel Analog Skalası, izokinetik kuvvet testi ve gonyometrik ölçümler kullanıldı. Sonuçlar: Altı yıl sonra klinik testlerde fark bulunmadı. Hastalık nedeni ile işe gidememe süresinde ve analjeziklerin günlük kullanımında üç değerlendirme yılı arasında anlamlı fark bulunmadı (p > 0.05). ASD'den 6 hafta sonra tüm Neer Omuz skorundaki gelişmede fark 4 (% 95 güven aralığı-2 ile 11) idi. ASD'li hastalar aktif tedavi ile 6. hafta, 12. ay, ve 6. yılda artan anlamlı bir gelişme gösterdiler (p < 0.05). Tartışma: Bu çalışmada tüm hastalar fizyoterapi ve rehabilitasyon ile iyileşti. Fizyoterapi ve rehabilitasyon ASD'li hastalar için birinci sıradaki tedavi olarak düşünülmelidir

Rehabilitation in arthroscopic subacromial decompression: six-year follow-up

Keywords:

-,

___

  • l. Demirhan M, Esenyel CZ. All arthroscopic treatment of rotator cuff tears. Acta Orthop Traumatol Turc. 2003;37 (Suppl 1J:93-104.
  • Demirhan M, Atalar AC. Kocabey Y, et al. Arthroscopic-assisted mini—open rotator cuff repair. Acta Orthop 'l‘raumatcl Turc. 2002;36:1«6.
  • Ellrnan H, Kay SP. Arthroscopic subacromial decompression for chronic impingement: two- to live- year follow-up. . Bone Joint Surg (Br). 1991;73-Bz395
  • Husby ‘l‘. l-laugstvctll .l-R, Brandt M. et al. Open versus arthroscopic suhacromial decompression: a prospective, Brox Jl, Gjengedal E, Uppheim G. el al. Arthroscopic surgery versus supervised exercises in patients with Haahr JP, Andersen JH. Exercises may bc as efŞcient as subacromial decompression in patients with subacromial Baltacı G, 'l‘unay VB. lsokinctic performance at diagonal pattern and shoulder mobility in elite overhead athletes. Scan J Med Sci Sports. 2004;14:23 l-238.
  • Fizyoterapi Rehabrilr'tasyon I 6’( 3) 2007 l-lolm I. Bros J]. Ludvigsen P. et a}. External rotation- best isokinetic movement pattern for evaluation ol'
  • O’Connor DA, Chipchasc LS. Tomlinson J. ct a]. Arthroscopic suhaeromial decompression: Morrison DS, Frogameni AD, Woodworth l’. Non— subacromiai decompression in the treatment of full- thickness rotator cuff tears. Arthroscopy. [991:7: 8-13. Ozhaydar MU. Bekmczci T, Tonbul M, et al. The results of arthroscopic repair in partial rotator cuff tears. Acta Orthop Traumatol Turc. 2006;40:49—55.
  • Patel VR, Singh D. Calvert PT, et al. Anhroseopic subacromîal decompression: results and factors affecting outcome. .I Shoulder Elbow Surg. 1999;8:’23l-237,
  • Roye RP. Grena WA Yates CK. Arthroscopic subacmmial decompression: two- to seven-year follow- up. Arthroscopy. 1995;11:301-306.
  • Esch JC, Ozerkis LR, l-lelgaget JA, ct al. Arthroscopic subucromial decompression: results according to the degree of rotator cuff tear. Arthroscopy. 19883341349.
  • Mohtadi N. Exercises or arthroscopic decompression for subacromial impingement? Clin I Sport Med.