BÜYÜK KIRGIZ DEVLETİ

Türk soylarının en eski ve köklü boylarının biri olan Kırgızlar eski çağlardan beri kendi özel ‘Kırgız’ ismini hiçbir zaman kaybetmemişlerdir. Kırgız ismin anlamını hakkında çok söylentiler ve tahminler günümüze kadar sürdürülmektedir. Bu yüzden bu ismi açıklamada birkaç varyantları söylemek mümkündür. İlk olarak halk arasında söylenen efsanelere göre ‘Kırgız’ kelimesi ‘kız’ veya ‘kırk’ kelimesinden türediği öne sürülür, yani Kırgızlar kırk kızdan türeyen halk olarak açıklanır. Başka açıklamaya göre ‘Kırgız’ ‘kırk’ ve ‘Oğuz’ kelimelerinin birleşmesinden ‘Kırk Oğuz birliği’ anlamında, diğerinde ise ‘kır’ tümsekli bozkır ve gız/ guz/ oguz boy , yani ‘bozkır boyu’ anlamına geldiği söylenilir.

BÜYÜK KIRGIZ DEVLETİ

___

  • Biçurin, N. (1950). Sobraniye Svedeniy o Na- rodah Obitavşih v Sredney Azii v Drevniye Vremena.
  • Butanayeva, İ. (2017). Yenisey Kırgız Devleti Yazılı Kaynaklarda. Uluslarası Geçmişten Günümüze kadar Kırgız-Türk İlişkileri (s. 31-43). Bursa: Uludağ Üniversitesi Yayınları.
  • Çorotegin, T. (2017). Kırgız Devletinin Olu- şumu Eski ve Erken Orta Çağ. I. Uluslarası Geçmişten Günümüze Kırgız-Türk İlişkileri Sempozyumu (s. 61- 73). Bursa: Uludağ Üniversitesi Yayınları.
  • Potapov, L. (1969). Etniçeskiy Sostav i Prois- hojdeniye Altaytsev. Leningrad: İstorika-Etnografiçes- kiy oçerk.
  • Suprunenko, G. (1974). Nekotorıye İstoçniki Po Drevney İstorii Kırgızov. Moskva: İstariya i Kultura Kitaya.