ÖLÜ VE ÖLÜMLE İLGİLİ ANLATILAR KATALOĞU: XV

Deyimler, şiirler, halk şarkıları ve efsaneler; Türk halk edebiyatının değerli verileri oldukları kadar Türk dilinin de zenginliğidir. İnsanların çoğunun köylerden kentlere göç etmiş olmasına rağmen, bu anlatılar ve edebî metinler halk arasında hâlâ söylenegelmekte ve onlara inanılmaktadır. Bütün bu halk edebiyatı içinde kabul edilen türler ile ilgili bugüne kadar herhangi bir katalog hazırlanmamış veya yayımlanmamıştır. Benim amacım özellikle “ölü” ve “ölüm” ile ilgili anlatıların kataloğunu hazırlamaktır. Böyle bir kataloğa örnek eser olarak Motif-Index of Folk-Literature adlı eseri seçtim. Bugüne kadar yaklaşık dört bin anlatıdan oluşan bir arşivim var. Bunlar arasında; ölü (ölüm), tabu ve din konularında hem benzer olanlar, hem de farklılık gösterenler vardır. Bununla ilgili on dört ayrı makaleyi değişik yerlerde yayımladım. Buradaki makalemde, “Ölü ve Ölümle İlgili Anlatılar Katalogu” içinde yer alan ölüm ve ölülerle ilgili bazı anlatı örneklerini veriyorum. Bu anlatıları ayrı ayrı konularına göre ayırdığım gibi, başka bir insanın rüyasında gördükleri veya ecelin gelişi, ölünün tehlikeli olması ile hayalî ölü vb. anlatıları tasnif ettim. Ancak bunlarla ilgili yazımın başında güncel gazete haberleri içinde geçen ölü ve ölüm haberlerini de ekledim. 

Narrative Catalogue: XV About the Death and the Dead Person

The idioms, poems, folk songs and legends are the richness of Turkish language as well as being valuable data of Turkish folk literature. Although people mostly imigrated to the cities from the villages, these narrations and literary texts are still told and believed into them among people. In Turkey, a catalogue has not been published yet. My purpose is to prepare a catalogue regarding dead and death. The catalog I have taken as an example is Motif-Index of Folk- Literature. Up till today, I have archived around four thousand narratives, of which some are similar and some are different in mentioning about dead (death), taboo and religion sections. Heretofore, I have published fourteen seperate articles on these subjects. In this paper, I intend to give some examples from the narratives I compiled about death and the dead person. I categorized these narratives according to their themes such as being seen to another person in a dream, the time of death, dangerous dead person and imaginary dead person etc. At the beginning of my paper I have also given some examples from the newspapers.

___

  • Veselin Cajkanovıc, Srpske narodne pripovetke, Srpskı etnografski zbornik, Belgrad, 1927, No: 87, s. 307 I. Ivanean, Od Zrmanje do Krbavskog polja 1958, Institut za narodnu umjetnost Zagreb, No: 320, s. 69 TDK-Zeynep Korkmaz Armağanı, Ankara 2002 (2004). s. 163-188.