Din Psikolojisinin 100’ü

Din psikolojisi bilim dalının bir yönü dinle diğer yönü ise psikoloji ile ilgilidir. Bu alanların ana inceleme konusunu insana dair her şey oluşturmaktadır. Din psikolojisi, dinin birey üzerindeki etkilerini psikolojinin aletleriyle incelemesi açısından çok geniş bir alanı konu edinmektedir. Muhammed Kızılgeçit tarafından alanın öncelikle temel kavramları Din Psikolojisinin 100’ü kitabında ele alınarak tanımlanmıştır.

100 of the Psychology of Religion

One of the aspects of the psychology of religion is related to religion, and the other to psychology. The main subject of study in these areas deals with everything about human beings. Psychology of religion, in terms of examining the effects of religion on the individual with the tools of psychology, delves into a very broad field. Muhammed Kızılgeçit principally described the main concepts of the field in his book 100 of the Psychology of Religion.

___

  • Apaydın, H. (2016). Din psikolojisi terimler sözlüğü. Samsun: Bilimkent Yayınları.
  • Göcen, G. (2020). Kavram atlası din psikolojisi 1. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Hökelekli, H. (1989). Türkiye’de din psikolojisi çalışmalarında karşılaşılan güçlükler ve bazı temel meseleler. (Yayınlanmış Bildiri). (içinde). Günümüz Din Bilimleri Araştırmaları ve Problemleri Sempozyumu. (ss. 107–115). 27–30 Haziran 1989. Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları.
  • Kızılgeçit, M. (2017). Din psikolojisinin 100’ü. Ankara: Otto Yayınları.
  • Kızılgeçit, M. (2020). Din psikolojisi kavram alanın iz düşümü: teoloji-psikoloji arasında din psikolojisi kavramlarını çalışma imkânı. [içinde] Din Psikolojisi Güncel Durum Analizi. Ed. Y. Turan. (ss. 1-21). Ankara: Nobel Yayınları.
  • Koç, M. (2018a). Türk din psikolojisinde öncü bir isim: Neda Armaner üzerine biyografik bir araştırma. Bilimnâme Dergisi, 36 (2), 213- 259.
  • Koç, M. (2018b). Türk din psikolojisinde öncü bir isim: Hayati Hökelekli üzerine biyografik bir araştırma. Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 14, 65-126.
  • Koç, M. (2020). Türk din psikolojisinde akademisyen bir din psikoloğu: Abdülkadir Etöz üzerine biyografik bir araştırma. Türk Din Psikolojisi Dergisi, 2, 13-74.
  • Sevinç, K. (2020). Kavram atlası din psikolojisi 2. Ankara: Gazi Kitabevi.