Hafif-Orta Psöriyazisli Hastalarda Endotel Fonksiyonlarının ProspektifVaka Kontrollü Değerlendirilmesi

Amaç: Bu çalışmanın amacı orta derecede psöriyazisi olan hastalarda endotelyel disfonksiyonu varlığınıinvaziv olmayan yöntemlerle araştırmaktır. Gereç ve yöntemler: Elli üç psöriyazisli hasta ve 53 sağlıklı birey çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen tüm hasta ve kontrol grubunun karotid arter intima-medya kalınlığı ve brakiyal arterin akım aracılı dilatasyonu ölçüldü. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların ortalama yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, sigara alışkanlığı, antropometrik ölçümler ve arteryel kan basınçlarının hem psöriyazisli hasta hem de kontrol grubunda benzer olduğu görüldü. Hasta grubu değerlendirildiğinde ortalama psöriyazis alanı ve şiddet indeks skorunun 6.35±6.81 olduğu görüldü. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında hasta grubunda trigliserid seviyesi anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.05), lipoprotein kolesterol seviyesi ise anlamlı olarak daha düşüktü (p<0.05). Hasta grubunda insülin direnci kontrol grubuna oranla istatistiksel olarak daha yüksek bulundu (p<0.05). Hem psöriyazisli hasta grubunda hem de kontrol grubunda karotid arter intima-medya kalınlığı açısından anlamlı bir fark yoktu (p>0.05); ancak akım aracılı dilatasyonu hasta grubunda kontrole oranla istatistiksel olarak daha düşük bulundu (p<0.05). Serbest T3 seviyesi de hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha düşük bulundu (p<0.05). Sonuçlar: Bu çalışma ile düşük aktiviteli psöriyatik hastalarda, klinik olarak kardiyovasküler hastalık saptanmamış olsa bile endotelyel disfonksiyonunun olabileceğini gösterilmiştir. Ayrıca bu çalışma ile psöriyatik hasta grubunda insülin direncininin olduğu da gösterilmiştir. Tiroid fonksiyon testleri kardiyovasküler risk hakkında ilave bilgi sağlayabilir. Anahtar kelimeler: Psoriyazis; Endotelyel Disfonksiyon; Ötroid Hasta Sendromu.

A Prospective Case-Controlled Study of Endothelial Function in Patients with Mild to Moderate Psoriasis

Aim: The aim of this study is to investigate endothelial dysfunction in psoriasis patients with non-invasive methods. Materials and Methods: Fifty-three psoriasis patients and 53 healthy individuals were included in the study. Carotid artery intimae-media thickness and brachial artery flow-mediated dilation was measured both in patient and control groups. Results: Mean age, gender, body mass index, smoking habits, anthropometric measurements and arterial blood pressure values were similar in both groups. Mean psoriasis area and severity index score of psoriasis patients was 6.35±6.81. Triglyceride level was significantly higher (p<0.05) and high density lipoprotein cholesterol level was significantly lower (p <0.05) in psoriasis patients when compared with the controls. Insulin resistance was found to be statistically higher in psoriasis patients group than the control group (p<0.05). There was no significant differences between two groups in terms of carotid artery intimae-media thickness (p>0.05); but flow-mediated dilation was found to be statistically significantly lower in psoriasis patients than the control group (p<0.05). FT3 level was also found to be statistically significantly lower in psoriasis patients than the control group (p=0.05). Conclusion: This study showed endothelial dysfunction and insulin resistance in psoriasis patients with low disease activity even in the absence of clinical cardiovascular disease. Thyroid function tests could supply information about cardiovascular risk. Key words: Psoriasis; Endothelial Dysfunction; Free T3.

___

  • 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31.
Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1744
  • Başlangıç: 1994
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Hafif-Orta Psöriyazisli Hastalarda Endotel Fonksiyonlarının ProspektifVaka Kontrollü Değerlendirilmesi

Oğuzhan Aksu, İjlal Erturan, İsmail Hakkı Ersoy, Banu Kale Köroğlu, Fatih Ermiş, Selma Korkmaz, Mehmet Numan Tamer

Takayasu Arteritli Gebede Kombine Spinal Epidural Anestezi ile Sezaryen Operasyonu: Olgu Sunumu

Nurçin Gülhaş, Murat Bıçakcıoğlu, Mustafa Sait Aydoğan, Mahmut Durmuş

Nozokomiyal Pseudomonas Aeruginosa İzolatlarında Antibiyotik Duyarlılık Oranları

Ahmet Mansur, Selma Ay, Yasemin Ersoy

Jüvenil İdiopatik Artritli Çocukların Klinik Ve Laboratuar Özellikleri: Tek Merkez Deneyimi

Ahmet Taner Elmas, Yılmaz Tabel

Hipertansif Hastalarda Laringoskopi ve Entübasyona Karşı Gelişen Hemodinamik Yanıtın Baskılanmasında Deksmedetomidin ve Esmololün Etkinliğinin Karşılaştırılması

Ahmet Selim Özkan, Elif Bombacı

Konjenital Komplet Kalp Bloğu Olan Yenidoğanda Acil Kalp Pili Takılması Sırasında Anestezik Yönetim

Feray Erdil, Gülay Kayhan, Zekine Begeç, Olcay Dişli, Özcan Ersoy, Mahmut Durmuş

Kardiyovasküler Sistemde Anjiyotensin II Tip 2 reseptörü (AT2) ve Agonistleri

Hakan PARLAKPINAR, Mustafa SAĞIR, Mehmet Hamdi ÖRÜM

Malatya ve Çevresinde Çocukluk Çağında Akut Romatizmal Ateş Sıklığı

Habib Almış, Cemşit Karakurt, Serkan Fazlı Çelik, Özlem Elkıran, Gülendam Koçak

Çocukluk Çağında Akut Amitriptilin Zehirlenmesi: Tek Merkezin Deneyimi

Ramazan Ozdemir, Benan Bayrakcı, Ozlem Tekşam

Klopidogrele Bağlı Kounis Sendromu: Nadir Bir Olgu Sunumu

Mehmet BALLI, Kamuran TEKİN, Hakan TAŞOLAR, Emre ÇAĞLAYAN, Hasan PEKDEMİR