TURİST REHBERLERİNİN YABANCI DİL EĞİTİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA A STUDY ON FOREIGN LANGUAGE TRAININGS OF TOURIST GUIDES

Turist rehberleri, ülkelerine gelen turistlerle ilk karşılaşan ve onların beklentilerini gerçekleştirip, kaliteli tatil deneyimleri ile memnun olmasını sağlayan kişilerdir. Ayrıca ülkelerinin yerel kültürlerine ve doğal çevrenin sürdürebilirliğine zarar vermeden turistlerin ihtiyaçlarına yardımcı olmaktadırlar. Turistleri en iyi şekilde karşılamak ve ülkeyi tanıtmak için rehberlerin en çok ihtiyacı olan yabancı dil bilgisidir. Bu bağlamda çalışmanın amacı turist rehberliği eğitimi veren kurumlarda alınan yabancı dil eğitimlerinin mesleğe kabul aşamasında ve sonrasında yeterli olup olmadığını tespit etmektir. Yabancı dil yeterliliklerini belirlemek için 13 turist rehberi odasına kayıtlı 384 eylemli turist rehberine anket uygulanmıştır. Bölge ve üniversite fark etmeksizin verilen yabancı dil eğitimlerinin etkisiz olduğu, diğer bir yandan da teorik yabancı dil eğitiminin pratik eğitime oranla daha etkili olduğu çıkan sonuçlardandır. Ayrıca mesleğe kabul aşamasında verilen yabancı dil eğitiminin yeterli ancak mesleğe başladıktan sonra yetersiz olduğu başka bir bulgudur. Üniversitelerde verilen yabancı dil eğitiminin, bölgenin ihtiyacına göre seçilmesi gerektiği belirtilen öneriler arasındadır. Bu çalışmada kullanılan anketin tüm rehber odalarına bağlı rehberlere uygulanabilmesi gelecek araştırmacılara öneri niteliğindedir.

___

  • Acar, V. (2014). Profesyonel Turist Rehberlerinin Liderlik Yönelimleri: Aydın Turist Rehberleri Odası'na Kayıtlı Olan Profesyonel Turist Rehberleri Örneği (Yüksek Lisans Tezi). Aydın: Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı.
  • Acun, A. (2016). İş-Aile Çatışması ve Turist Rehberlerinin İşten Ayrılma Niyetlerine Etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü,Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı.
  • Ağaoğlu, O. K. (1991). Türkiye'de Turizm Eğitimi ve Etkinliği. Ankara: Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları.