RAMSAR ALANI İÇİNDE YER ALAN CERNEK GÖLÜ VE SULAK ALANININ (KIZILIRMAK DELTASI, SAMSUN) EKOLOJİK VE SOSYO-EKONOMİK ÖNEMİ

Sulak alanlar gerek ekolojik dengenin sağlanmasında, gerekse biyolojik çeşitliliğin korunmasında büyük önem taşımalarının yanı sıra yöre ve ülke ekonomisine çok büyük katkıları olan ekosistemlerdir. Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Kızılırmak Deltası doğal habitatları ve zengin biyolojik çeşitliliğiyle Ramsar Alanı olarak tanımlanmaktadır. Delta, doğal özellikleri korunmuş çok önemli sulak alanlara sahiptir. Bu sulak alanlardan biri olan Cernek Gölü, bölgede tarım, turizm ve balıkçılık açısından önemli bir ekosistem oluşturmaktadır. Su ürünleri besin ihtiyacını karşılamasının yanı sıra, birçok kişiye istihdam sağlamakta, ekonomik ve sosyal gelişmeye de katkıda bulunmaktadır. Ancak göl ekosistemi sulama, sediment tortuları, tarım ve evsel atıkların suya karışmasıyla zaman içerisinde giderek bozulmakta ve gölün trofi seviyesi de bu yüzden ciddi bir problemle karşı karşıya kalmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalarda gölün ötrofik karakterde olduğu, ancak hipertrofiye doğru ilerlediği belirtilmektedir. Cernek Gölü’nde birçok korunma statüsü olmasına rağmen (Ramsar Alanı, Doğal Sit Alanı, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası) avcılık, kirlilik, tarım aktivitelerinin baskısı sebebiyle mevcut yapısı hızla bozulmaya uğramaktadır. Bu çalışmada, Kızılırmak Deltası’nda yer alan ve deltada önemli bir statüsü olan Cernek Gölü’nün ekolojik ve sosyo-ekonomik önemi ortaya konulmaktadır.

ECOLOGICAL AND SOCIO-ECONOMIC IMPORTANCE OF CERNEK LAKE AND WETLAND IN THE RAMSAR AREA (KIZILIRMAK DELTA, SAMSUN)

Besides playing an important part in both achieving ecological balance and protecting biological diversity, wetlands are ecosystems that make significant contributions to the economy of regions and countries. The Kızılırmak Delta in the Central Black Sea region is defined as a Ramsar Area by virtue of its natural habitats and rich biodiversity. The delta has very important wetlands whose natural features have been well-preserved. One of these wetlands, Lake Cernek, constitutes a significant ecosystem in terms of agriculture, tourism and fishing. Besides meeting the seafood needs, it provides employment for many people and contributes to economic and social development. However, the ecosystem of the lake is gradually getting degenerated due to irrigation, sedimentary residues, and contamination by agricultural and domestic waste and therefore the tropic level of the lake is faced with a serious problem. Scientific studies conducted in this regard report that the lake is actually eutrophic but it is heading for hypertrophy. Although there are many conservation areas at Lake Cernek, (Ramsar Area, Natural Protected Area, Wildlife Development Area), its current form is being spoilt rapidly due to hunting, contamination and the pressure from agricultural activities. In this study, the ecological and socio-economic importance of Lake Cernek, which is located at the Kızılırmak Delta and enjoys a prominent status in the delta, is explained.