PERFORMANS ÖLÇÜMÜNDE DENGELENMİŞ SKOR KART VE ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ ENTEGRASYONU

İşletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri için büyük bir rekabet gücüne sahip olmaları gerekir. Bu yüzden firmalar sürekli olarak kendilerini geliştirmek zorundadır. Firmaların birbirleri ile olan rekabetlerinde bir çok kriter öne çıkmaktadır. Şirketlerin içinde bulundukları pazardaki konumlarını belirlemek üstün ve zayıf yönlerini ortaya koymak önemli hale gelmiştir. Bu çalışmada firmaların performanslarının değerlendirilmesinde kullanılan dengelenmiş skor kart (Balanced Scorecard- BSC) ele alınmıştır. Üç farklı lojistik şirket için performans kriterleri belirlenmiştir. Bu şirketlerin kendi bünyeleri içerisinde ve hem de şirketler arasında kıyaslamalarında Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) den faydalanılmıştır. Şirketler için Dengelenmiş Skor kart ve Analitik Hiyerarşi Prosesi entegre edilerek şirket performansları ortaya konmuş ve değerlendirilmiştir.

PERFORMANCE MEASUREMENT AND ANALYTICAL HIERARCHY PROCESS INTEGRATION OF BALANCED SCORECARD

Business in order to continue their existence must have a huge competitive advantage. Therefore, companies must constantly improve themselves. Criteria in the competition with each other a lot of companies to come forward. Determine their position in the companies in which the weak and strong aspects of the market has become important to reveal. Used in assessing the performance of companies in this study, balanced scorecard (Balanced Scorecard - BSC) is considered. * E-posta: bahar@gazi.edu.trIdentified three different performance criteria for logistics companies. Comparisons between these companies and the companies in their conditions of analytical hierarchy process (AHP) has been utilized. Company corporate performance by integrating the Balanced Scorecard and Analytic Hierarchy Process are put forward and evaluated.

___

  • KOÇEL, Tamer; İsletme Yöneticiligi Yönetim ve Organizasyon, Organizasyonlarda Davranıs, Klasik-Modern-Çagdas ve Güncel Yaklasımlar, İstanbul, Beta Basım Yayım Dagıtım A.S., Baskı, 2003.
  • ENSARİ, Hoscan; 21. y.y. Okulları İçin Etkili Bir Stratejik Yönetim Aracı: Balanced Scorecard, İstanbul, Sistem Yayıncılık A.S., 2005.
  • KANJI, G.P., MOURA e SA, P.; “Kanji’s Business Scorecard”, UK, TotalQuality Management Magazine, cilt 12, sayı 7-8, 2001, s.898-905
  • NIVEN, Paul R.; Balanced Scorecard Step By Step, Maximizing Performance and Maintaining Results, USA, John Wiley & Sons Inc., 2002.
  • KAPLAN, Robert S., NORTON, David P. “BALANCED SCORECARD” (1999)
  • SAATY, T. , VARGAS, L., 2001, Models, methods, concepts and applications of the analytic hierarchy, Kluwer Academic Publishers
  • TAHA, H., 2000, Yöneylem Araştırması, Literatür Yayıncılık
  • KURUÜZÜM, A., ATSAN, N., 2001, Analitik Hiyerarşi Yöntemi ve İşletmecilik Alanındaki Uygulamaları, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi (1) 2001, Sayfa.83 ERASLAN E., ALGÜN O., 2005, İdeal Performan Değerlendirme Formu Tasarımında Analitik Hiyerarşi Yöntemi, Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. Cilt 20, No 1, 95-106, 2005 Vol 20, No 1, 95-106, 2005