İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AKRAN ZORBALIĞINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BAZI DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

 Bu araştırmanın genel amacı, ilkokul 3. ve 4. sınıfa devam eden öğrencilerin akran zorbalığını farklı değişkenler açısından incelemektir. Bu araştırma tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Ankara İli, Çubuk ilçesi, ilkokul 3. ve 4. sınıflarında öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklem ise Çubuk’da bulunan ilkokullar arasından tesadüfi yöntemlerle seçilen 5 ilkokul ve bu ilkokullarda okuyan 300 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veriler, Pişkin ve Ayas (2011) tarafından geliştirilen "Akran Zorbalığı Ölçeği: Çocuk Formu " kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; 4. Sınıf öğrencilerinin, 3. Sınıf öğrencilerinden ve anne-babası ayrı olan öğrencilerin, anne-babası birlikte olan öğrencilerden daha fazla zorbalık yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır. Test edilen diğer değişkenler açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. 
Anahtar Kelimeler:

İlkokul, Akran Zorbalığı, Zorba

___

  • Berger, K. S. (2007). Update on bullying at school: Science forgotten? Developmental review, 27(1), 90-126 21 Haziran tarihinde http://www.detweedeverdieping.nu/images/pdf/Update%20on%20bullying%20at%20school.pdf adresinden erişilmiştir.
  • Buluç, B. (2005). Televizyonlarda yer alan şiddet içeren programların okulda şiddete etkisi ve şiddet önleme amacıyla okul yöneticilerinin alabileceği önlemler. Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Dergisi, 7(14), 44-73.
  • Bulut, S. (2008). Öğretmenden öğrenciye yönelik olan fiziksel şiddet: Nicel bir araştırma. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1), 105-118.