Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar İlleri 2004 Yılı Arkeolojik Envanteri ve Yüzey Araştırması

Klasik Devirde "Phrygia Epiktetos" olarak isimlendirilen araştırma sahası, arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarından elde edilen sonuç­lara göre tarih öncesi çağlardan itibaren iskân edilmeye başlamıştır.Bölgede 2002 yılından bu yana TÜBA-TÜKSEK Türkiye Kültür Envanteri kapsamında sürdürdüğümüz arkeolojik kültür varlıkları envanter çalışmalarına 2004 yılında da devam edilmiş; arazi çalışmalarında Eskişehir'in mer­kez, Alpu, Sivrihisar, Beylikova, Mihalıçcık, Mahmudiye, Seyitgazi ve Han ilçelerinde 62, Kütahya'nın merkez ilçesinde ise 4 köy ince­lenmiştir. Bu çalışmalar sırasında Bizans ve Roma devirlerine ait malzeme veren kale, düz yerleşme, kaya mezarlarından oluşan nekropol alanları ve tümülüsler, çok sayıda yazıtlı ve kabartma bezemeli mermer mezar ve adak steli. Demir Çağına tarihlenen Frig kaya anıtla­rı ve yerleşmeleri tarafımızdan belgelenmiştir. Ayrıca, literatürden bilinmeyen 13 höyük ile daha önce literatüre geçmiş 30 höyük ziyaret edilerek üzerlerinden malzeme toplanmıştırAraştırmalarımız höyüklerde, ören yerlerinde ve nekropol alanlarında kaçak kazıların her ge­çen yıl giderek arttığını, tahriplerin onarılamaz boyutlara ulaştığını göstermiştir.

Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar İlleri 2004 Yılı Arkeolojik Envanteri ve Yüzey Araştırması

In 2004, the survey activity was focused ma­ inly on the districts of Alpu, Sivrihisar, Beyli- kova, Mihalıççık, Mahmudiye, Seyitgazi and Han in the province of Eskişehir and in the central district of the province of Kütahya. As a result, 62 villages in the province of Eskişe­ hir and 4 villages in the province of Kütahya were surveyed. During the field work, not only many fortresses, open settlements, nec­ ropolises with rock cut tombs, tumuli, marble votive and sepulchral steles bearing inscripti­ ons and reliefs dating to Byzantine and Ro­ man periods, but also Phrygian rock cut mo­ numents and settlements were recorded. On the other hand, quantities of pottery frag­ ments were collected on 13 previously unre­ corded, and 30 known mounds in the region

___

  • ALTINSAPAR Erol 1999 Ortaçağda Eskişehir ve Çevresinde Türk Sanalı, ltf-15. Yütyıtlaı Mimarisi). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
  • HASPELS. C. H Emılıe 1971 The Highlands of Phrygla. Sites and Monuments Ml. Princeton, New Jersey: Princeton University.